Γράφει η Ν. Παινέση: 10 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας αποτελεί μια υπενθύμιση για τη σημασία της ψυχικής ισορροπίας στη ζωή μας, μια θεμέλια λίθος που, δυστυχώς, συχνά παραμελείται. Στις σύγχρονες κοινωνίες, η προτεραιότητα δίνεται σε υλικές αξίες και εξωτερικούς παράγοντες επιτυχίας, αφήνοντας την ψυχική υγεία στη σκιά. Οι καθημερινές μας δυσκολίες, οι πιέσεις και το άγχος, συχνά καταπνίγονται ή αγνοούνται μέχρι τη στιγμή που το σώμα μας αναλαμβάνει τον ρόλο του αγγελιοφόρου.

Η σωματοποίηση είναι μια εκδήλωση που μας προειδοποιεί ότι κάτι βαθύτερο ζητά την προσοχή μας. Οι πόνοι, οι ζαλάδες, η αϋπνία ή τα ανεξήγητα συμπτώματα είναι συχνά κραυγές βοήθειας που προέρχονται από το βάθος της ψυχής. Η συνεχής καταπίεση συναισθημάτων και αναγκών μπορεί να οδηγήσει σε μια αλυσίδα ψυχοσωματικών εκδηλώσεων, οι οποίες τελικά εξαντλούν το σώμα και το μυαλό.

Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Η κοινωνία έχει καλλιεργήσει την άποψη ότι η ψυχική υγεία είναι δευτερεύουσα σε σχέση με τη σωματική υγεία. Οι άνθρωποι αποφεύγουν να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους, να εκφράσουν τις ανησυχίες τους ή να ζητήσουν βοήθεια, από φόβο ότι θα κριθούν ή θα στιγματιστούν. Η αναγνώριση των ψυχικών μας αναγκών θεωρείται αδυναμία. Ωστόσο, αυτή η αδυναμία να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας, είναι που μας οδηγεί σε βαθιά και μακροχρόνια προβλήματα.

Η ψυχική υγεία δεν είναι προαιρετική. Είναι το θεμέλιο της σωματικής μας υγείας και της κοινωνικής μας ευημερίας. Χωρίς αυτήν, οι ανθρώπινες σχέσεις διαταράσσονται, η δημιουργικότητα εξαντλείται και η ζωή γίνεται ένα αδιάκοπο φορτίο που μας καταπονεί. Η έλλειψη προσοχής στην ψυχική μας κατάσταση μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη αποσύνδεση από τον εαυτό μας, αφήνοντας μας να αισθανόμαστε ξένοι προς τη δική μας ύπαρξη.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Η φροντίδα της ψυχικής μας υγείας πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας, όπως η άσκηση ή η υγιεινή διατροφή. Πρέπει να μάθουμε να ακούμε τον εαυτό μας, να μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας και να αναγνωρίζουμε πότε χρειαζόμαστε βοήθεια. Η ενσυνειδητότητα, η αποδοχή των συναισθημάτων μας και η αναζήτηση στήριξης από ειδικούς μπορούν να είναι τα πρώτα βήματα προς την ανακούφιση και την αποκατάσταση της ισορροπίας.

Η ψυχική υγεία δεν είναι κάτι που πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης, και το γεγονός ότι δεν είναι πάντα ορατό, δεν σημαίνει ότι δεν είναι υπαρκτό. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο θεμελιώδες όσο και ο αέρας που αναπνέουμε. Ας αρχίσουμε να την αντιμετωπίζουμε με τον σεβασμό που της αξίζει.

 

Νικολέττα Παινέση, Ψυχολόγος, MSc