Γράφει η Ν. Παινέση | Πανελλήνιες Εξετάσεις και Άγχος: Πρακτικές συμβουλές για γονείς και παιδιά

Η περίοδος των Πανελλήνιων Εξετάσεων έφτασε! Μια αγχωτική διαδικασία για τα παιδιά, αλλά και για την οικογένεια τους. Για να κατανοήσουμε το συναίσθημά τους ας αναλογιστούμε από την δική μας εμπειρία  πόσοι  θυμόμαστε αυτή τη διαδικασία και μας πιάνει στρες!

 Είναι μια από τις πιο σημαντικές και στρεσογόνες περιόδους στη ζωή των μαθητών. Μια διαδικασία που αποτελεί το κύριο μέσο στα πανεπιστήμια και στις ανώτερες σχολές της χώρας. Επομένως είναι απόλυτα φυσιολογικό το άγχος και η ανησυχία των παιδιών και των οικογενειών τους, ωστόσο υπάρχουν κάποιες πρακτικές συμβουλές για την αποτελεσματική διαχείριση του άγχους, αλλά  και για  την βελτίωση της επίδοσης  των παιδιών.

Αναφορικά με εσάς τους γονείς, είναι αναγκαίο να δημιουργήσετε ένα ήρεμο, υποστηρικτικό  περιβάλλον στο σπίτι και να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες από τα παιδιά σας. Δεν χρειάζεται να είστε απαιτητικοί, ακούστε τα δείξτε κατανόηση στις ανάγκες τους, αφουγκραστείτε το συναίσθημα άγχους που βιώνουν και μην τους μεταδίδετε το δικό σας άγχος . Δώστε την ευκαιρία να σας εμπιστευτούν και να μοιραστούν με εσάς τις ανησυχίες τους και τα συναισθήματα τους, χωρίς να φοβούνται ότι θα τα κρίνετε . Μην συγκρίνετε τα παιδιά σας με άλλους μαθητές, κάθε παιδί είναι διαφορετικό και μοναδικό. 

Ενθαρρύνετε  τα παιδιά σας να κάνουν τακτικά διαλείμματα και να ασχολούνται με δραστηριότητες που τους χαλαρώνουν (όπως η άθληση που μειώνει το άγχος, η μουσική, η τέχνη κλπ) Μιλήστε τους με θετικά και ενθαρρυντικά  λόγια και εφησυχάστε τα πώς ανεξαρτήτως του αποτελέσματος θα είστε πάντα δίπλα τους και θα τα αγαπάτε! Αν δείτε ότι δεν τα καταφέρνετε ζητήστε την βοήθεια ειδικού!

 Όσον αφορά εσάς τα παιδιά. Κατανοώ απόλυτα το άγχος που βιώνετε καθώς έχω περάσει κι εγώ από αυτή την διαδικασία, βλέποντας όμως τις πανελλήνιες εξετάσεις μετά από χρόνια διαπιστώνω ότι…. πολύ άγχος για το τίποτα! Δεν κρίνεται το μέλλον σας από αυτό, δεν μειώνεται η αξία σας από μια αποτυχία. Πιστεύω ακράδαντα πως ότι συμβαίνει στην ζωή μας είναι για να μας διδάξει κάτι.   Προσπαθήστε να οργανώσετε το χρόνο και την μελέτη σας, οργανώστε την ύλη σε μικρά κομμάτια, δημιουργώντας ένα ημερήσιο πρόγραμμα.

Εφαρμόστε τεχνικές διαχείρισης άγχους, όπως βαθιές αναπνοές, μυϊκή χαλάρωση, και επικεντρωθείτε στη θετική πλευρά της προσπάθειά σας. Θυμηθείτε την προετοιμασία που έχετε κάνει σε όλη την χρονιά και τις επιτυχίες που έχετε σημειώσει. Μην σκέφτεστε αρνητικά! Αντικαταστήσετε τις αρνητικές με θετικές σκέψεις! Σκεφτείτε ότι η σωστή διατροφή (πολλά φρούτα και λαχανικά) και ο επαρκής ύπνος(τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα) βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου! Αποφύγετε τις πολλές επαναλήψεις, γιατί δημιουργούν μεγαλύτερη σύγχυση! Την ημέρα των εξετάσεων συγκεντρωθείτε, ηρεμήστε και απαντήστε πρώτα στα θέματα που γνωρίζετε καλά για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση σας! 

Καλή επιτυχία σε όλους σας!

ΥΓ.  Γονείς να είστε περήφανοι για τα παιδιά σας και  να τα στηρίζετε σε κάθε τους βήμα!

 

Νικολέττα Παινέση, 

Ψυχολόγος, MSc Παιδοψυχολογία

Last modified on Δευτέρα, 27 Μαϊος 2024 13:11