Γράφει ο Δ. Θωμάς: Αποτελέσματα Ευρωεκλογών - Προβληματισμοί

Λίγες μέρες αφού έκλεισαν οι κάλπες για την εκλογή 21 εκπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  ο ελληνικός λαός είναι για μια ακόμη φορά αντιμέτωπος με τον πολιτικό παραλογισμό των ηγεσιών των κομμάτων, ειδικά των τριών πρώτων, αλλά όχι μόνο.  Η ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος από όλους καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα! Είναι ΟΛΟΙ νικητές! 

Απορίας άξιο το πώς αυτό μπορεί να συμβαίνει. Η Ν.Δ. διά του προέδρου της και πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη είχε ως στόχο το 33% (ως ελάχιστο), το ποσοστό που είχε λάβει στις ευρωεκλογές το 2019. Πέντε ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον στόχο σου δεν το λες και νίκη!

Ο ΣΥΡΙΖΑ  Π.Σ. νικητής επίσης. Οι στόχοι του πάνω από ένας, τουλάχιστον όπως αυτοί εκφράστηκαν από τον πρόεδρο του Στ. Κασσελάκη.  Αρχικά ήταν να βγει πρώτο κόμμα. Στη συνέχεια το ποσοστό του να ξεπεράσει το 20% και τέλος να κρατήσει το ποσοστό του Ιουνίου 2023 στις εθνικές εκλογές (17,83%)!  Παρά την αποτυχία και στους τρεις στόχους, νικητής και ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.!

Το τρίτο κατά σειρά κόμμα, ΠΑΣΟΚ  ΚΙΝΑΛ, επίσης πανηγυρίζει για την αύξηση του ποσοστού του και του αριθμού ψήφων από τις ευρωεκλογές του  2019 αγνοώντας τη σύγκριση με το 2019 όπου παρά την οριακή αύξηση του ποσοστού του χάνει πάνω από 100.000 ψήφους. Στόχος του κατά τον Ν. Ανδρουλάκη να βγει δεύτερο κόμμα και να λειτουργήσει ως αξιωματική αντιπολίτευση στην ελληνική Βουλή. Νέα πανηγύρια και από το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ. 

Νικητής θα μπορούσε  να θεωρηθεί  η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου που διπλασίασε το ποσοστό της και τις ψήφους της κατά 140.000 σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2023. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα  οφείλεται τόσο στο γενικότερο κλίμα ανόδου της ακροδεξιάς  στην Ευρώπη που την ευνοούσε όσο και στη «χορηγία» που έλαβε από τις κυβερνητικές πολιτικές της Ν.Δ. 

Τέλος πανηγυρίζει και το ΚΚΕ. Γιατί;  Επειδή αύξησε τα ποσοστό του κατά 1,6 μονάδες αγνοώντας ότι έλαβε  33.000 ψήφους λιγότερες! Στόχος; Δυνατό ΚΚΕ!!! Και αυτό φτάνει. 

Βέβαια αναρωτιέται κάποιος. Ποιο  το συμπέρασμα αυτών των εκλογών; Τελικά δεν υπήρχαν νικητές παρά μόνο ηττημένοι; 

Πολύ σύντομα. Έχω την άποψη ότι είχαμε και νικητές και ηττημένους.

Πρώτος νικητής η αποχή η οποία ξεπέρασε το 60% ενώ σε κάποιες εκλογικές περιφέρειες (Λακωνία) και το 70%.

Δεύτερος νικητής η αποπολιτικοποίηση της πολιτικής. Η life style προσέγγιση. Η «αδιαμεσολάβητη» βόλτα των αρχηγών ανά την Ελλάδα χωρίς πολιτική πρόταση.

Τέλος νικητής ήταν η επικίνδυνη για τη δημοκρατία λογική του «όλοι το ίδιο είναι», γεγονός που οδήγησε στη μεγάλη αποχή, και την άνοδο της ακροδεξιάς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. 

Ηττημένοι; Το σύνολο του πολιτικού συστήματος με την απαξίωση του όπως προκύπτει από το εκλογικό αποτέλεσμα. 

Υπάρχει ελπίδα; Ως πάντα αισιόδοξος είμαι της γνώμης ότι χρειάζεται ανατροπή των ακολουθούμενων  νεοφιλελεύθερων πολιτικών της σημερινής κυβέρνησης. Η επίτευξη του στόχου αυτού θα πραγματοποιηθεί μόνο με πρωτοβουλίες από τα κάτω των δημοκρατικών και αριστερών πολιτών οι οποίες θα φέρουν τις ηγεσίες προ των ευθυνών τους. Δύσκολο το εγχείρημα αλλά μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα και ελπίδα στην κοινωνία. Άλλωστε τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη έχουμε τέτοια παραδείγματα, παλιά και πρόσφατα.

 

ΣΠΆΡΤΗ  14.06.2024

 

ΔΙΟΝΥΣΗΣ  ΘΩΜΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ