Τι προκαλεί στα μαλλιά μας το νερό της θάλασσας; Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε

Το αλάτι από το νερό της θάλασσας μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις τρίχες, αφαιρώντας την υγρασία και τα φυσικά έλαια από τα μαλλιά μας.

Όσο μπαίνουμε και πιο «βαθιά» στο καλοκαίρι, όλοι πάμε στην παραλία και βουτάμε στην θάλασσα για να δροσιστούμε. Πως επηρεάζει όμως το θαλασσινό νερό τα μαλλιά μας;

Όταν βγαίνετε από τη θάλασσα ίσως έχετε παρατηρήσει ότι τα μαλλιά είναι πιο «άγρια» και ακόμα και όταν στεγνώνουν, είναι δύσκολο να τα χτενίσουμε.

Το αλάτι από το νερό της θάλασσας μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις τρίχες μας. Αφαιρεί την υγρασία και τα φυσικά έλαια από τα μαλλιά και προκαλεί πρήξιμο στο τριχωτό της κεφαλής.

Επίσης, το αλμυρό νερό της θάλασσας προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στα βαμμένα μαλλιά, καθώς έχουν ήδη υποστεί ζημιά και το αλμυρό νερό την επιδεινώνει.

Επιπλέον, η συχνή έκθεση σε αλμυρό νερό μπορεί να επιδεινώσει την ψαλίδα στις τρίχες και να ξεθωριάσει τη βαφή μαλλιών, που σημαίνει ότι θα χάσετε το χρώμα σας και την λάμψη.

Μπορεί όμως να έχει και κάποια οφέλη για τα μαλλιά

– Το νερό της θάλασσας στα μαλλιά σας μπορεί να σας δώσει αυτό το ωραίο κυματιστό σχήμα, τα γνωστά beach waves, δίνοντας σας ένα φυσικό καλοκαιρινό λουκ.

– Για όσους έχουν πιτυρίδα ή μυκητιακή λοίμωξη στο τριχωτό της κεφαλής, το θαλασσινό νερό μπορεί να βοηθήσει. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του 2020, το θαλασσινό νερό έχει υψηλή συγκέντρωση μετάλλων και βιταμινών, καθιστώντας το θεραπευτικό. Περιέχει κάλιο και σελήνιο, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ανάπτυξη των μαλλιών.

– Αυτά τα μέταλλα απορροφώνται στο δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής, προκαλώντας μια αντιβιοτική δράση που μπορεί να μετριάσει τα συνήθη προβλήματα του τριχωτού της κεφαλής, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση.

– Το θαλασσινό νερό ξεπλένει επίσης στοιχεία που είναι επιβλαβή, όπως ο υδράργυρος.

– Το αλμυρό νερό δρα ως φυσικό απολεπιστικό. Με τρίψιμο στο τριχωτό της κεφαλής, αυτό μπορεί να αφαιρέσει τη συσσώρευση και να διεγείρει τη ροή του αίματος, με αποτέλεσμα πιο υγιή τριχοθυλάκια, που βοηθούν στην τόνωση της ανάπτυξης των μαλλιών.

– Τέλος, το αλατόνερο δρα ως φυσικό σαμπουάν, αφαιρώντας τα υπερβολικά έλαια και το σμήγμα, βοηθώντας όσους έχουν πιο λιπαρές τρίχες.

Για να προστατεύσετε τα μαλλιά σας από τα επιβλαβή στοιχεία του θαλασσινού νερού, καλό θα ήταν να ξεπλένεστε με κανονικό νερό όταν βγαίνεται από τη θάλασσα, για να μην αφήσετε το αλάτι πολλή ώρα στις τρίχες σας.

Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο ενυδατικό προϊόν που θα αντιστρέψει ότι «κακό» σας έχει κάνει το θαλασσινό νερό σχετικά με την ξηρότητα.

Τέλος, όταν πάτε διακοπές αποφύγετε τον «πειρασμό» να βουτάτε τα μαλλιά σας κάθε μέρα στο νερό. Αν έχετε μακριά μαλλιά, δοκιμάστε να τα πιάσετε μία ψηλή κοτσίδα και να μην τα βρέξετε.