Γράφει η Α. Κανελλοπούλου: «Γιατί με τον Χάρη Δούκα»

Οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ είναι βέβαιο ότι θα συντελέσουν σε μια σειρά πολιτικών εξελίξεων, καθοριστικών για την πορεία της κοινωνίας μας  και  μάλιστα  στην εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδομείται συστηματικά μετά την απώλεια της εξουσίας και τις υβριδικές μεταμορφώσεις του.

Στις 6 Οκτωβρίου 2024 καλούμαστε στις εσωκομματικές κάλπες να ψηφίσουμε τον νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ αφού έτσι αποφάσισε ο Νίκος Ανδρουλάκης να απαντήσει στις διαμαρτυρίες των στελεχών του κόμματος για το βήμα σημειωτόν που έχει επιδείξει το ΠΑΣΟΚ στις αλλεπάλληλες τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Και βρισκόμαστε ενώπιον του διλήμματος, ποιος είναι ο καταλληλότερος ανάμεσα σε έξι πολύ αξιόλογα στελέχη που θέτουν υποψηφιότητα. 

Όμως το ερώτημα δεν είναι ποιος μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ όταν ο ΠΑΣΟΚ  θα είναι Κυβέρνηση . Το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ  σε νικηφόρα πορεία και σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα του δώσει την ευκαιρία να γίνει Κυβέρνηση. Δηλαδή ποιος μπορεί στην παρούσα φάση να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους που έχουν φύγει από το ΠΑΣΟΚ.

Επομένως ο προβληματισμός των ψηφοφόρων κατ’ αρχήν πρέπει να είναι ποιος μπορεί να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε μια δυναμική και νικηφόρα πορεία ώστε να μπορεί να διεκδικήσει την νίκη στις εκλογές και να κυβερνήσει ξανά την χώρα. Και βέβαια αυτός θα είναι φυσικά και ο ικανότερος να κυβερνήσει, ανταποκρινόμενος στις λαϊκές ανάγκες και απαιτήσεις που θα τον αναδείξουν νέο ηγέτη της παράταξης.

Στην πολιτική συγκυρία που βρισκόμαστε πιστεύω ότι ο εν δυνάμει νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να συγκεντρώνει δύο ουσιαστικά χαρακτηριστικά:

  • Να μπορεί να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους που έφυγαν και που, όπως αποδείχθηκε από τα κατά καιρούς εκλογικά αποτελέσματα, έφυγαν κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, άρα ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να μπορεί να πείσει κατά κύριο λόγο αυτούς τους ψηφοφόρους να επανέλθουν στο ΠΑΣΟΚ και 
  • Να έχει πολύ ξεκάθαρο λόγο για τις πολιτικές που εφαρμόζει η ΝΔ και που σήμερα επηρεάζουν τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα, τα οποία  αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες επιβίωσης, κυρίως στα αστικά κέντρα. Άρα ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να συνδέεται με τις φιλολαϊκές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και να μην φοβάται να μιλήσει για ανακατανομή του πλούτου με τρόπο που θα βοηθήσει ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους. 

 

Για τον πρώτο , λοιπόν,  από τους παραπάνω λόγους θεωρώ ότι ο Χάρης Δούκας με την πρόσφατη νίκη του στο Δήμο της Αθήνας, συσπειρώνοντας το 56% των ψηφοφόρων της πρωτεύουσας, πέτυχε ήδη τον επαναπατρισμό πολλών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, επιτυγχάνοντας μια τεράστια νίκη που συνέβαλε με συστηματικό τρόπο  στην δημοσκοπική πλέον καθίζηση  της ΝΔ και στα φαινόμενα εσωκομματικής γκρίνιας και αμφισβήτησης του ΣΥΡΙΖΑ!

Και βέβαια την στιγμή που η κοινωνία βάλλεται από την ακρίβεια , την ανασφάλεια, τον αυταρχισμό στην αυτοδιοίκηση, την πλημμελή λειτουργία των θεσμών, χρειαζόμαστε έναν ηγέτη που να έχει ώσμωση με τα λαϊκά προβλήματα και κυρίως που να είναι μακριά από τις θολές καταστάσεις κάθε μορφής συνεργασιών στο μέλλον.

Η επιλογή του Χάρη Δούκα για τον Δήμο της Αθήνας ήταν πολιτικά επιβεβλημένη για το ΠΑΣΟΚ γιατί κανένας άλλος από τους εν δυνάμει σημερινούς υποψηφίους Προέδρους δεν θα μπορούσε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους με τον τρόπο που μπόρεσε να το πετύχει ο Χάρης Δούκας.

Εξ άλλου η λυσσαλέα επίθεση που του γίνεται από τα συστημικά μέσα πληροφόρησης και η προπαγάνδα εναντίον του ή υπέρ συγκεκριμένων συνυποψηφίων του, από δημοσιογράφους που βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία «δολοφονίας χαρακτήρων», δείχνουν ότι το «σύστημα» δεν επιθυμεί περιπέτειες τύπου Ανδρέα Παπανδρέου και ότι φυσικά θα κάνει τα πάντα για να πείσει ότι ο Χάρης Δούκας δεν μπορεί  να έχει « δύο καρπούζια σε μια μασχάλη» !

Εμείς , όμως, θέλουμε έναν ηγέτη που να μπορεί να κρατήσει «πολλά καρπούζια σε μια μασχάλη» γιατί αν δεν μπορεί να το κάνει αυτό, τότε δεν κάνει για ηγέτης στην παρούσα πολιτική και οικονομική συγκυρία και για τις πολλαπλές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας!