Γράφει ο Π. Κουμουνδούρος: Πότε έχει γενέθλια το κόμμα μας;

Ένα πολιτικό κόμμα μπορεί να δηλώνει ότι αποτελεί «επιλογή μακράς πνοής». Πρέπει να το υπενθυμίζει όμως γιορτάζοντας της  στρογγυλές επετείους. Πότε έχει γενέθλια το κόμμα μας; ένα απλό αλλά γεμάτο βαρύνουσα σημασία ερώτημα, δεν μπορώ να ισχυριστώ με βεβαιότητα αν από όλους αυτούς τους κορυφαίους πολιτικούς που είτε έφυγαν από το ΣΥΡΙΖΑ είτε έμειναν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται», με ευκολία όμως διατυμπανίζουν δεξιά και αριστερά άποψη εντελώς υποκειμενική και σαφώς υποχωρητική μπροστά στις εκάστοτε δυσκολίες σαν τις σημερινές και χωρίς να υπολογίζουν τον ξενοδόχο, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.  Αυτό επίσης δηλώνει ότι στο χώρο επικρατεί η αίσθηση της προσωρινότητας του εγχειρήματος; Το αίσθημα κομματικού πατριωτισμού, που διακρίνει συνήθως τα κορυφαία στελέχη, έχει πετάξει. Φέτος η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γιόρτασαν τα 50 χρόνια τους, το ΚΚΕ γιορτάζει τις επετείους ίδρυσής του κάθε χρόνο και δικαίως, διότι άντεξε μέσα στο χρόνο, παρά τις πολλές και μεγάλες διασπάσεις, με τελευταία εκείνη του 1991, στον απόηχο της παταγώδους κατάρρευσης του «υπαρκτού σοσιαλισμού». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεχάσει τα γεννητούρια του ούτε μια ανακοίνωση για την επέτειο ίδρυσής του, 7η Ιανουαρίου 2004. Έγινε είκοσι χρονών παλικάρι ενηλικιώθηκε βίαια ωρίμασε απότομα έβαλε πλάτη να σωθεί η πατρίδα από την χρεοκοπία. Στα δύσκολα παρά το νεαρό της ηλικίας και την απειρία του άντεξε. Έπρεπε να τιμήσουμε τα εικοσάχρονα του και όχι τις παρηγοριές του γιατί του στρίψαμε το άντερο του τον τελευταίο χρόνο.

   Να θυμίσω, λοιπόν σε όλους αυτούς που ανέβηκαν στο κάρο για να πάνε στην δική τους γειτονιά  ότι στις 7 Ιανουαρίου 2004 εκδόθηκε ανακοίνωση, που δημοσιεύθηκε την επόμενη μέρα. «Ανακοίνωση Συμφωνίας Εκλογικής Συνεργασίας υπό τον τίτλο «Συνασπισμός  Ριζοσπαστικής Αριστεράς- Ενωτικό Μέτωπο».   «Σήμερα και εν όψει της επικείμενης εκλογικής μάχης για το Εθνικό Κοινοβούλιο, οι δυνάμεις ΑΚΟΑ, ΔΕΑ, Ενεργοί Πολίτες, ΚΕΔΑ, Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, Ανένταχτοι στο  Χώρο Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς, προτείνουμε τη συγκρότηση ψηφοδελτίου υπό τον τίτλο «Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς- Ενωτικό Ψηφοδέλτιο». Μάρτης 2004 εθνικές εκλογές, είχαμε πετύχει μόλις 3,2% και έξι έδρες. Στη Λακωνία συγκροτείτε ένα νεανικό ψηφοδέλτιο με εντελώς νέα πρόσωπα, από την γενιά των σαραντάρηδων, Μπεκιάρης Σταθάκος Ζευγολατάκος Κουμουνδούρος. Εκλογικό κέντρο στη Σπάρτη ο φοίνικας στο διάζωμα απέναντι από το φαρμακείο του Λιναρδακη. Ο ΣΥΡΙΖΑ των σπηλαίων.

Στην ανακοίνωση μας τότε  τονιζόταν, μεταξύ άλλων,  «να δώσουμε από κοινού τη μάχη κατά του νεοφιλελευθερισμού, του δικομματισμού και των κεντροαριστερών σεναρίων». Πρόβλημα και τότε τα κεντροαριστερά σενάρια, που και σήμερα εμφανίζονται ο ίδιος έχω απορρίψει, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πολιτικό χυλό, όχι για πρόγραμμα και ιδεολογία. 

Να αποφασίσουμε, λοιπόν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μέλλον, καλώς γεννήθηκε και καλώς υπάρχει, έχοντας επιτύχει το θεωρούμενο αδιανόητο να κυβερνήσει την Ελλάδα. Κρίσιμη τότε περίοδος στην ιστορία της χώρας, όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από κοινού διακονεύοντας  στην Ευρώπη, έφεραν στο κοινό σπίτι μας το ΔΝΤ!   

Είκοσι χρόνια, ο καλύτερος τρόπος για  να τα γιορτάσουμε, είναι ένα επιτυχημένο πολιτικό συνέδριο και εκλογή νέας ΚΕ και νέου  άξιου ηγέτη, αντάξιου του Αλέξη Τσίπρα. 

Θα τα εκατοστίσεις ΣΥΡΙΖΑ  

 

Παναγιώτης Κουμουνδούρος

Συντονιστής ΝΕ Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ