Ο Άνθρωπος που ένωσε όλα τα παιδιά του κόσμου έφυγε από την ζωή

Δεκεμβρίου 07, 2023

Κάπου στις αρχές του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου στη Σλοβενία, ένα 12χρονο αγόρι βλέπει τους γονείς του να πέφτουν νεκροί από δολοφονική ναζιστική βόμβα.

Ο Μεθόδιος  Κλέμενς δεν περιέγραψε ποτέ με λόγια αυτό που ένοιωσε εκείνη τη στιγμή.

Δεν χρειάστηκε άλλωστε γιατί αποτυπώθηκαν για πάντα στο θλιμμένο βλέμμα του ο πόνος και η φρίκη, που προκάλεσε στην ανθρωπότητα η μεγαλύτερη θηριωδία της ιστορία της.

Όταν μεγάλωσε ο  Κλέμενς στην Ενωμένη, μετά τον πόλεμο, Γιουγκοσλαβία, έμαθε ότι δεν ήταν το μοναδικό παιδί στον κόσμο, που του πήραν οι φασίστες ναζί τους γονείς .

Κατάλαβε ότι οι γονείς του ήταν μόνο δύο από τους 50-85 εκατομμύρια ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους σε αυτή τη φρικαλεότητα.

Αποφάσισε λοιπόν να αφιερώσει τη ζωή του σε ένα ιερό σκοπό «ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΝΟΙΩΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ» 

Έτσι εμπνεύστηκε και ίδρυσε τους Διεθνείς Παιδικούς Αγώνες (International Childrens Games – ICG), που ξεκίνησαν στη Γιουγκοσλαβία, εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη και αργότερα σε όλο τον κόσμο .

Η ιδέα του Κλέμενς ήταν μέσα από τον αθλητισμό και με εργαλείο την παγκόσμια κοινή «γλώσσα» του, να έρθουν σε επαφή και να επικοινωνήσουν παιδιά διαφορετικών εθνοτήτων, φυλών, χρώματος, θρησκείας και πολιτισμού για  να κατανοήσουν τη μοναδική αλήθεια,  που επιβεβαίωσε πανηγυρικά η ζωή και η επιστήμη.

Όλες οι ανθρώπινες φυλές  έχουν τις ίδιες ικανότητες, πάνω απ’ όλα  είμαστε όλοι άνθρωποι με τις ίδιες ανάγκες, συνεπώς και ίσια δικαιώματα, ανεξάρτητα από την όποια ιδιαίτερη προσωπική σωματική ή πνευματική επίδοση του καθένα μας.

ΑΥΤΟΣ ο άνθρωπος δεν είναι πλέον μαζί μας έφυγε από την ζωή πλήρης ημερών αφήνωντας πίσω μια τεράστια παρακαταθήκη που είναι ο μοναδικός που κατάφερε να ενώσει όλα τα παιδιά του κόσμου μέσα από τον αθλητισμό.

Επίκαιρο όσο ποτέ το μήνυμα των Διεθνών Παιδικών Αγώνων

Η Σπάρτη είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που έλαβε μέρος στους ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΑΓΏΝΕΣ και η πρώτη πόλη που διοργάνωσε το 1997 αγώνες στη χώρα μας .

Πάνω από 500 παιδιά - αθλητές της Σπάρτης έχουν λάβει μέρος όλα αυτά τα χρόνια στους αγώνες .

Αιωνία η μνήμη του Μεθόδιου Κλέμενς 

____________

ΛΑΜΠΡΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Είμαι τυχερός που γνώρισα και με τίμησε με την φιλία του αυτός ο άνθρωπος τα τελευταία 25 χρόνια.

Νιώθω ιδιαίτερα δικαιωμένος που με προτασή μου ως μέλος του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Σπάρτης εκδώσαμε ένα λεύκωμα για τα 25 χρόνια συνεχούς παρουσίας του Δήμου Σπάρτης σ΄ αυτούς του αγώνες τιμώντας και τον ιδρυτή των αγώνων τον Μεθόδιο Κλέμενς.

Last modified on Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023 15:25