Συγκινητικό αφιέρωμα στην Μικρασία από την Ενορία Αγ. Νικολάου Κοκκινόραχης

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε το μουσικό αφιέρωμα στην πολύπαθη Μικρά Ασία, με αφορμή τη συμπλήρωση 102 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που διοργανώθηκε από την Ενορία Αγίου Νικολάου Κοκκινόραχης  με την ενοριακή της χορωδία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της  Δευτέρας 10 Ιουνίου 2024, στον φιλόξενο προαύλιο χώρο του ιστορικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου.

Η κ. Μαριλένα Θεοφιλάκου, φιλόλογος του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης, που είχε την επιμέλεια της παρουσίασης, μίλησε αρχικά για τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στις τραγικές μέρες της Μικρασιατικής Καταστροφής και συνέχισε με την παρουσίαση των μουσικών κομματιών, με εμβόλιμα σχετικά συνοδευτικά κείμενα. Την επιμέλεια των κειμένων είχε η πρεσβυτέρα κ Σπυριδούλα Προφύρη-Παπαγεωργίου.

Η χορωδία ξεκίνησε με το τραγούδι «Ο Μαρμαρωμένος βασιλιάς» από τον εμβληματικό δίσκο Μικρά Ασία του Απόστολου Καλδάρα σε στίχους  του Πυθαγόρα, που κυκλοφόρησε το 1972.  Το πρόγραμμα συνεχίστηκε θυμίζοντας στο κοινό τις όμορφες στιγμές που έζησε εκεί ο  Ελληνισμός. Ακούστηκε ένα παραδοσιακό νανούρισμα από τη Σμύρνη (Όσα άστρια είναι στον ουρανό), ένα χιλιοτραγουδισμένο βαλσάκι από τα Επτάνησα που εξαπλώθηκε και στα κοσμικά μικρασιατικά παράλια (Μενεξέδες και ζουμπούλια) το «Αμάν Κατερίνα μου», σε στίχους και μουσική του Πάνου Τούντα, το «Μες στου Βοσπόρου τα στενά», από τον προαναφερθέντα δίσκο.

Στη συνέχεια, σύμφωνα και με τη ροή των ιστορικών γεγονότων,  άλλαξε το κλίμα της βραδιάς. Βούρκωσαν τα μάτια συντελεστών και ακροατών, ακούγοντας τις τραγικές αφηγήσεις της Καταστροφής και τα σχετικά τραγούδια της προσφυγιάς. Η χορωδία τραγούδησε την «Προσφυγιά», από τον ίδιο δίσκο, και την «Παναγιά θαλασσινή», σε στίχους και μουσική της Σταυρούλας Ζώρζου. Πρόκειται για τραγούδι σύγχρονο με παραδοσιακή αύρα, τραγούδι-παράκληση των προσφύγων στις νησιωτικές Παναγίες μας για ήρεμες θάλασσες, ώστε, μετά τον ξεριζωμό, να φτάσουν σώοι στις νέες πατρίδες τους.

    «[…] Έλα κυρά Αγιασώτισσα και πάρε μου το δάκρυ,

γιατί με σέρνει η προσφυγιά και δεν χωρώ στο χάρτη.

Βάλε με στο μαντήλι σου, Παναγιά μου, σε μιαν άκρη. […]»

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το τραγούδι «Πέτρα πέτρα χτίσαμε», και πάλι από τον δίσκο Μικρά Ασία. Η ζωή συνεχίστηκε στα νέα χώματα, με βάσανα, μνήμες άσβεστες, αλλά πάντα με ελπίδα για δημιουργία και πρόοδο.

Στο πιάνο συνόδευσε η κ. Χαρίκλεια Βαδάκογλου-Βελισσάρη, υπεύθυνη της Ενοριακής Χορωδίας της Κοκκινόρραχης, με τους μουσικούς Λεωνίδα Βελισσάρη στο βιολί, Γιώργο Πρίμπα στο μπουζούκι και τον Ηλία Μουδήλο στο λαούτο/κιθάρα.  Στη διεύθυνση της χορωδίας ήταν η κ Αναστασία Κόκκινου – Κατσαφάνα, συνυπεύθυνη της Ενοριακής Χορωδίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς, προβάλλονταν σχετικές εικόνες που επέλεξε και επιμελήθηκε ο κ Γιώργος Γιαξόγλου.

Κατακλείοντας την εξαιρετική εκδήλωση, ο πατήρ Συμεών Παπαγεωργίου, εφημέριος του Αγίου Νικολάου Κοκκινόρραχης, ευχαρίστησε θερμά όλους τους συντελεστές, ενώ στη συνέχεια κάλεσε στο βήμα τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Λακεδαιμονίας κ. Θεόφιλο,  για έναν χαιρετισμό και για την απονομή αναμνηστικών επαίνων στις κυρίες της Ενοριακής Χορωδίας.

Την εκδήλωση τίμησαν οι ιερείς: Αρχ. Σεραφείμ Κοσμάς, π. Βασίλειος Μιχαλόχρηστας, π. Ιωάννης Προφύρης, π. Ανδρέας Κόνιαρης και π. Παναγιώτης Λάτσης, ο τέως Δήμαρχος Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης, καθώς και οι Πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων Κοκκινόραχης και Κλαδά.

ΒΙΝΤΕΟ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΥΛΙΟΣ 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΑΡΙΑ ΖΕΪΜΠΕΚΗ και ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ