Δεν θα ηχήσουν οι καμπάνες της Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο - Η Τουρκία έδωσε άδεια για τις 23 Αυγούστου

Σήμερα, Τρίτη 13 Αυγούστου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε σχετική ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι τουρκικές Αρχές έχουν παραχωρήσει άδεια για τη διεξαγωγή Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά του Πόντου.

Η Λειτουργία όμως θα τελεστεί την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024, αντί για τις 15 Αυγούστου, όπως συμβαίνει παραδοσιακά. Η αλλαγή αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έγινε για να συμπέσει η Λειτουργία με την ημέρα αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γνωστή ως "Εννιάμερα της Παναγίας".

Η ανακοίνωση του Οικουμενικό Πατριαρχείου για τη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά: "Ανακοινούται ότι κατόπιν αποφάσεως των τουρκικών Αρχών εφέτος παρεσχέθη άδεια τελέσεως Θείας Λειτουργίας εις την Ι. Μονήν Παναγίας Σουμελά κατά την Παρασκευήν, 23 Αυγούστου 2024, ημέραν αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ("Εννιάμερα της Παναγίας"). Στην Θεία Λειτουργία θα παραστεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος".

Η ανακοίνωση έρχεται ανήμερα την ημέρα που ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συμπληρώνει 63 χρόνια ιερωσύνης. Ήταν Κυριακή 13 Αυγούστου 1961 όταν ο νεαρός τότε, μόλις 21 ετών Δημήτριος Αρχοντώνης, το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά του Χρήστου και της Μερόπης Αρχοντώνη ελάμβανε τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης αυτόν του διακόνου, στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην γενέτειρά του την Ίμβρο από τα χέρια του Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου, μετέπειτα Ηλιουπόλεως και Θείρων και μετά Γέροντα Χαλκηδόνος Μελίτωνος. Κατά την χειροτονία ονομάστηκε Βαρθολομαίος προς τιμήν και ανάμνηση του Ιμβρίου Βαρθολομαίου του Κουτλουμουσιανού, ο οποίος υπήρξε σπουδαία εκκλησιαστική προσωπικότητα, διορθωτής και εκδότης των Μηναίων και άλλων λειτουργικών βιβλίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και δεκαετίες οι τουρκικές αρχές "παίζουν" με τον ελληνισμό της Τουρκίας κατά το δοκούν. Πέρσι εκτυλίχθηκε παρόμοιο σκηνικό, καθώς οι αρχές είχαν απλώς αρνηθεί να δώσουν το "ΟΚ" για την τέλεση του μυστηρίου στο θρυλικό μοναστήρι, χωρίς να δικαιολογήσουν την απόφασή τους. Μετά από έντονη κριτική και "μύδρους" από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας (μέσω δηλώσεων πηγών) εν τέλει δόθηκε το "πράσινο φως και η λειτουργία τελέστηκε στις 15 Αυγούστου, προερξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, με τον οποίο συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος και Σμύρνης Βαρθολομαίος.

Και φυσικά το γεγονός ότι η άδεια δίνεται μία τέτοια ημέρα και για ημερομηνία άλλη από τον Δεκαπενταύγουστο ίσως και να σχετίζεται με τουριστικούς λόγους, καθώς οι Έλληνες τουριστικοί πράκτορες άμα τη ανακοινώσει, εξέφρασαν τη δυσφορία τους, καθώς δεν είναι δυνατόν να οργανώσουν εκδρομές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Το 2010, οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν την πρώτη ορθόδοξη λειτουργία μετά την εκρίζωσης του Ελληνισμού από τη Μικρά Ασία το 1923 ως μέρος της ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το 2015, το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά έκλεισε για αναστήλωση και άνοιξε ξανά για τους τουρίστες το 2019.

Το 2020 και το 2021 επετράπη η λειτουργία για τον Δεκαπενταύγουστο.

Π.Κ.