Νέος μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας ο Επίσκοπος Ταλαντίου Επιφάνιος

Τον επίσκοπο Ταλαντίου Επιφάνιο, εξέλεξε πριν από λίγο η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για την θέση του μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας με έδρα την Τρίπολη.

Ο νέος μητροπολίτης έλαβε 66 ψήφους έχοντας την πλήρη υποστήριξη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Νωρίτερα, κατα την πρώτη φάση της εκλογής και την επιλογή του Τριπροσώπου, ο νέος μητροπολίτης είχε λάβει 67 ψήφους έναντι 33 που έλαβε ο βοηθός επίσκοπος της Μητροπόλεως Μαντινείας, επίσκοπος Τεγέας Θεόκλητος και 9 που έλαβε ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στην τελική φάση ο επίσκοπος Τεγέας έλαβε 9 ψήφους και ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ 1.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο κόσμον Βασίλειος Καραγεώργος γεννήθηκε στα Τριανταίικα Αγρινίου το 1971. Είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έλαβε το όνομα Επιφάνιος κατά την μοναχική κουρά του στις 5/12/1998, προς τιμήν του μακαριστού αρχιμανδρίτη Επιφανίου Θεοδωρόπουλου. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 6/12/1998 και πρεσβύτερος στις 31/5/1999 από τον μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεόκλητο.

Υπηρέτησε ως εφημέριος των Ενοριών Προφήτου Ηλιού Σταμνάς και Αγίου Βασιλείου Ελαιοφύτου, ενώ μέχρι την ημέρα της αποχώρησης του απο την Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας διακόνησε ως Προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Στις 25/11/2005 έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, ο οποίος τον διόρισε Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο και αργότερα  Πρωτοσύγκελλο.

Υπήρξε υποψήφιος για την πλήρωση της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας μετά την εκδημία του μητροπολίτη Κοσμά. Τον Φεβρουάριο του 2023, παραιτήθηκε από όλες τις θέσεις που κατείχε και εντάχθηκε στο δυναμικό της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στις 9/10/2023 ύστερα από εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου προς την Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος  αναβιβάστηκε σε επίσκοπο, λαμβάνοντας τον τίτλο Ταλαντίου.

Μέχρι και την εκλογή του σε μητροπολίτη Μαντινείας, υπηρέτησε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη στην καθέδρα του αναμένεται εντός του ερχόμενου Νοεμβρίου, αφού εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Πηγή: https://orthodoxia.info/

Last modified on Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2024 11:23