Δ. Ροζάκης: Η Λακωνία μπορεί να προσελκύσει σημαντικό κομμάτι του παγκόσμιου θρησκευτικού τουρισμού

Σεπτεμβρίου 18, 2023
Σε μια εποχή κατά την οποία η πανδημία έχει αλλάξει σχεδόν τα πάντα, βασικός πυλώνας ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού θα πρέπει να είναι ο εμπλουτισμός και η ενίσχυση του τουρισμού εμπειρίας, όπως είναι ο θρησκευτικός τουρισμός.
 
Σημαντικό κομμάτι της «πίτας» του παγκόσμιου θρησκευτικού τουρισμού θα μπορούσε να διεκδικήσει η Πελοπόννησος-χάρη στην πλούσια θρησκευτική και πολιτιστική της κληρονομιά- αξιοποιώντας τη δυναμική μιας παγκόσμιας αγοράς 3 δισ. ανθρώπων.
 
Σήμερα, ωστόσο, ο θρησκευτικός τουρισμός στην Ελλάδα είναι κατά 85% εσωτερικός. Η Ελλάδα, διαθέτει 250-280 τόπους θρησκευτικού ενδιαφέροντος, έναντι π.χ. μόνο 150 στη Ρουμανία.
 
Ο θρησκευτικός τουρισμός έχει πολλά θετικά χαρακτηριστικά, ξεκινώντας από το ότι εμφανίζεται ανθεκτικός σε περιόδους κρίσης (σε αντίθεση με τον τουρισμό αναψυχής) και φτάνοντας στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προφίλ του μέσου τουρίστα.
 
Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που πραγματοποιούν επισκέψεις σε μια χώρα για θρησκευτικό τουρισμό ανήκουν στη μέση και ανώτερη εισοδηματική τάξη (άρα έχουν τη δυνατότητα να δαπανήσουν χρήματα στον προορισμό τους) και τείνουν να επαναλαμβάνουν το ταξίδι τους, είναι δηλαδή «repeaters», σύμφωνα τη διεθνή τουριστική ορολογία.
 
Επιπρόσθετα, ταξιδεύουν συνήθως εκτός περιόδου αιχμής, κυρίως μεταξύ Σεπτεμβρίου - Ιουνίου, διαμορφώνοντας θετικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη 12μηνου τουρισμού. Επίσης, σε ποσοστό 65% ταξιδεύουν με τις οικογένειές τους.
 
Βάσει στοιχείων του HATTA, περίπου 500.000 τουρίστες κάθε χρόνο επισκέπτονται και (αλλά όχι μόνο) θρησκευτικά μνημεία, στο πλαίσιο των διακοπών τους στην Ελλάδα, ενώ πάνω από 1 εκατ. άτομα κάνουν κάθε χρόνο τον παράπλου του Αγίου Όρους.
Σημειώνεται ότι πρώτη σε επισκεψιμότητα περιοχή θρησκευτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα είναι τα Μετέωρα.
 
Η Λακωνία έχει όλες τις προδιαγραφές να διεκδικήσει μεγάλο κομμάτι του θρησκευτικού προσκυνηματικου τουρισμού...γιατι διαθέτει πλούσια βυζαντινή κληρονομιά,μεγάλο αριθμό ενεργών μοναστηριών,με συμμάχους το καλό κλίμα καθόλη τη διάρκεια του έτους και την εύκολη οδική πρόσβαση από Αθήνα.
 
ΡΟΖΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Last modified on Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 01:09