Π. Δούκας: Οι 38 δράσεις που άλλαξαν το Δήμο Σπάρτης

1. Παραλάβαμε τη Σπάρτη σαν μια επαρχιακή πόλη, με σωρευμένα χρέη δεξιά και αριστερά σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα, χωρίς όραμα, χωρίς πρόγραμμα, στη σκιά της Καλαμάτας και της Τρίπολης! 
Ένας δήμος που ζούσε μόνο χάρη στη Δωρική και Παλαιολόγεια κληρονομιά της - είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι και την αγροτική παραγωγή της!
 
2. Με τις συνεχείς προσπάθειές μας για εξωστρέφεια, αναδείξαμε τη σημερινή Σπάρτη (όταν γράφω Σπάρτη εννοώ όλο τον Δήμο) και τη βάλαμε στον Παγκόσμιο Χάρτη!
 
Με δεκάδες πρωτοβουλίες για τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την Αγροτική Ανάπτυξη, τον Αθλητισμό, τα Δημοτικά Έργα και τη Καθημερινότητα!
 
3. Πότε η Σπάρτη γνώρισε τέτοια ‘άνθηση’, τέτοια κίνηση στα μαγαζιά, τέτοια πληρότητα στα ξενοδοχεία, τέτοια αύξηση στις επενδύσεις, παρά τη πολυετή οικονομική κρίση;
 
4. Φυσικά κάναμε λάθη - σε πολλά μέτωπα της καθημερινότητας μείναμε πίσω, κάποιοι συνεργάτες δεν τράβηξαν όσο θάπρεπε, αλλά αυτονόητα το κύριο βάρος των αστοχιών πέφτει σε μένα!
 
5.  Όσα κάναμε δεν έχουν ξαναγίνει στη Σπάρτη, παρά τα 2+ χρόνια πανδημίας, για να ξεφύγουμε από τη μιζέρια και την ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ και παρά το ότι δουλέψαμε χωρίς πάγκο, μόνο με δέκα στους 41 Συμβούλους λόγω του εκλογικού νόμου, και παρά την υποστελέχωση, τις υπονομεύσεις και τα πουλήματα!
 
6. Όταν ανέλαβα δήμαρχος ήρθαν τα ‘απορριμματοφόρα’ του δήμου στο γραφείο μου και μου άδειασαν δεκάδες εκατοντάδες προβλήματα.
 
—Γήπεδα σε κακή κατάσταση, 
—Κλειστό Γυμναστήριο, 
—Παιδικές Χαρές, 
—ηλεκτροφωτισμός, 
—πάρκα, 
—οχήματα του δήμου που δεν είχαν λάστιχα, 
—ούτε ένα πεζοδρόμιο σε υποφερτή κατάσταση
—ημι-χρεοκοπημένη ΔΕΥΑΣ
—ΧΑΔΑ
—σχεδόν ανύπαρκτη Πολιτική Προστασία
—απλήρωτοι λογαριασμοί
—αγροτικοί δρόμοι χάλια, 
—πολιτιστικές αίθουσες ανύπαρκτες.
 
7. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε 2+ χρόνια covid (όπου όλες οι κεντρικές υπηρεσίες είχαν ουσιαστικά κλείσει), μακροχρόνιες ταμειακές δυσκολίες, ΔΕΥΑΣ στα πρόθυρα χρεοκοπίας, κλείσιμο του παράνομου ΧΑΔΑ, ελλείψεις σε προσωπικό που να μπορεί να λύνει προβλήματα, κ.α. - προβλήματα που και εσείς τα γνωρίζετε!
 
8. Οι δημότες, δεν επικρότησαν τις προσπάθειές μας! Άλλοι ίσως δεν ενδιαφέρθηκαν καν να μάθουν τι γίνεται για το καλό της Σπάρτης, των παιδιών και των εγγονών μας.
 
Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα!
 
H Δημοτική μας Αρχή αφήνει,
 
9. Μια Σπάρτη με σχεδόν μηδενική ανεργία = κυριολεκτικά δεν βρίσκεις διαθέσιμους για εργασία - εκτός αν κάποιος θεωρεί ότι μπορεί να γίνει κατευθείαν διευθυντής τράπεζας !!
 
10. Μια Σπάρτη (και ένα Μυστρά) που ποτέ δεν είχε τόσους επισκέπτες, τόση κίνηση στα μαγαζιά και τα ξενοδοχεία!
 
11. Μια Σπάρτη με τόση ζήτηση για τραπεζικά αναπτυξιακά δάνεια!
 
12. Μια Σπάρτη με τόση ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ, με τόσες καινοτόμες πρωτοβουλίες και τόσα έργα σε εξέλιξη! 
 
13. Μια Σπάρτη που παραλίγο θα είχε Αεροδρόμιο, αν η πλειοψηφία της Αντιπολίτευσης δεν καταψήφιζε την υπογραφή της Συμφωνίας με τους άραβες επενδυτές για άμεση έναρξη των εργασιών!
 
ΚΑΙ από την μία κάποιοι συμβούλεψαν τη νέα ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ότι το θέμα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ, αλλά να το φέρουν ΩΣ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ!!
 
Ίσως η συγκεκριμένη ευκαιρία να χάθηκε οριστικά!
 
14. Μια Σπάρτη που είναι πλέον το μεγαλύτερο κέντρο αγώνων υπεραποστάσεων και υπεραντοχής στο κόσμο!
 
Σε καμιά άλλη πόλη του κόσμου δεν γίνονται τόσοι αγώνες!
 
Μόλις τέλειωσαν και οι αγώνες SPARTAN RACE TRIFECTA με πάνω από 2000 αθλητές από 64 χώρες και πάνω από 5000 χιλιάδες επισκέπτες (αθλητές, φίλους και συνοδούς)! Γέμισε ζωή η πόλη!
Τα ίδια με το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟ και τόσου άλλους αγώνες!
 
15.  Μια Σπάρτη που ποτέ δεν γνώρισε τόση πολιτιστική άνθηση και τόσες πολιτιστικές και πνευματικές εκδηλώσεις!
 
16. Μια Σπάρτη που προσέλκυσε το Κέντρο ΚΕΕΜ 

νεοσυλλέκτων που τέθηκε σε πλήρη λειτουργία, με νέα παρουσία 1200 ατόμων στη Σπάρτη σε καθημερινή βάση, τονώνοντας την οικονομική ζωή του τόπου μας!

17. Μια Σπάρτη με ανανεωμένο φωτισμό!

Ποτέ δεν είχε ο Δήμος τόση λάμψη!

18. Μια Σπάρτη επιτέλους χωρίς ΧΑΔΑ, και με ουσιαστικά οριοθετημένο το θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων στη Σκάλα, ενώ προηγουμένως βρήκαμε με πολύ δυσκολία λύσεις στην Ηλεία και την Παλαιοχούνη!! 

Επιτέλους δόθηκε ένα τέλος στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων!

Πρόβλημα τουλάχιστον 40 χρόνων!

Τα πρώτα φορτηγά - απορριμματοφόρα στη Σκάλα ήταν της Σπάρτης και προσωρινά τις πρώτες εβδομάδες η διαχείριση έγινε δωρεάν!!

19. Μια Σπάρτη που ενώ η ΔΕΥΑΣ ήταν περίπου έτοιμη για κλείσιμο, σήμερα ύστερα από τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλαμε είναι σε πολύ πιο αξιόμαχη και λειτουργική κατάσταση, παρά το τεράστιο κόστος ενέργειας, γεωτρήσεων, επισκευών και βανδαλισμών!!

Έχει δε κερδίσει χρηματοδοτήσεις €15 εκατομ. για διάφορα έργα αναβαθμίσεων!

20. Ύστερα από 20+ χρόνια παραμέλειας πηγαίνετε να καμαρώσετε το πανέμορφο φρεσκοσυντηρημένο άγαλμα του Λεωνίδα!

Όπως υποσχεθήκαμε, έτοιμο πριν την έναρξη του SPARTAN RACE!!!

21. Μια Σπαρτη που μέσω  της Αναπτυξιακής των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα, θα δίνει ένα “σήμα καταγωγής” και «σήμα εντοπιότητας» = THIS PRODUCT IS MADE IN SPARTA, χωρίς τις συνήθεις βασανιστικές Ελληνικές γραφειοκρατικές διαδικασίες!

Αρκεί η αίτηση να αφορά μονάδα παραγωγής εντός των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα, και κάποια από τα υλικά να είναι ‘ντόπιας’ παραγωγής ή προέλευσης! Έτσι απλά, προς όφελος των παραγωγών και των δημιουργών!

Έτσι θα αξιοποιήσουμε πιο αποτελεσματικά το φοβερό brand name Sparta!

22. Έγιναν οι πρώτες θαρραλέες παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης!

Κάτι που καμιά άλλη δημοτική αρχή δεν είχε τολμήσει!

Όσον αφορά την Παλαιολόγου ακολουθήθηκαν από την Τεχνική Υπηρεσία όλες οι διαδικασίες που επιβάλλουν οι νόμοι! Καμία άλλη δημοτική αρχή δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό! 

Καμία ότι και να λένε διάφοροι!!

Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σπάρτης και οι Καθηγητές του Πολυτεχνείου με το Γραφείο του Καθηγητή κ. Κίζη που ήταν και οι επίσημοι μελετητές/Σύμβουλοι του Δήμου, εξέτασαν πλήθος εναλλακτικών δυνατοτήτων και κατέληξαν στο προκαταρκτικό σχέδιο που εξετάσαμε, βελτιώσαμε, αποδεχθήκαμε και υπερψηφίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η λύση που προκρίθηκε από τους Καθηγητές- μελετητές του Πολυτεχνείου, τις Τεχνικές μας Υπηρεσίες, τη Δημοτική Αρχή, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ), το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, την Αναπτυξιακή Πάρνωνα, και τρεις από τις τέσσερις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, μας έφερε μπροστά από έναν μοναδικό συγκερασμό απόψεων! 

Προκρίθηκε λοιπόν η επιλογή με το συντριβάνι και τα πλατάνια για δροσιά το καλοκαίρι (όπως έχουν προκριθεί τα πλατάνια σε όλες τις σύγχρονες πόλεις), τα φαρδύτερα πεζοδρόμια που επιτρέπουν (1) πολύ καλύτερη ευχέρεια προσβασιμότητας και κινητικότητας για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, (2) τη χάραξη ποδηλατόδρομων και που (3) διευκολύνουν τη κίνηση των πεζών καθ‘ όλο το μήκος της Παλαιολόγου, και επιτρέπουν τη πιο άνετη φύτευση πολλών κατάλληλων δέντρων και ζωνών ‘υγρού στοιχείου’ = συντριβάνια, κλπ.

Το να προσθέταμε ένα φαρδύ παρτέρι στο μέσο της Παλαιολόγου, απλά θα μίκραινε τα πλάτος του πεζοδρομίου κάθε πλευράς, χωρίς να δημιουργεί ένα χρήσιμο πάρκο, αφού και σήμερα κανείς δεν χρησιμοποιεί το κεντρικό παρτέρι, και στο μέλλον κανείς δεν θα το χρησιμοποιούσε ως πάρκο ή έστω ως στάση για ξεκούραση στο μέσο δύο δρόμων. 
•Ούτε τα παιδιά θα μπορούν να παίξουν σε παρτέρι ανάμεσα σε δύο δρόμους! 

Η διαδικασία του διαγωνισμού και της επιλογής Αναδόχου ήταν καθορισμένη από το Κράτος. Η επιλογή του Αναδόχου καθορίστηκε από τη διαδικασία, και όχι από τη Δημοτική Αρχή!

Το Open Mall προχωράει!!

23. Έχουμε καλλιεργήσει μια μοναδική και ανεκτίμητης αξίας αδελφική σχέση στενής συνεργασίας με το UNIVERSITY of NOTTINGHAM!

Η προσφορά του, με το πλήθος των πρωτοβουλιών και προγραμμάτων - και της Καθηγήτριας Χρυσάνθης Γάλλου- για τη φήμη της Σπάρτης, επαναλαμβάνω είναι ανεκτίμητη!

Διοργανώσαμε δε με το Νόττινχαμ, το μεγαλύτερο συμπόσιο που έχει γίνει ποτέ για την ιστορία της Σπάρτης!

Ναι, εδώ στη Σπάρτη

Και Επισκεφθήκαμε ως επίσημοι προσκεκλημένοι τη Βουλή των Λόρδων στο Λονδίνο,για να συζητήσουμε σε συμπόσιο το σύνταγμα του Λυκούργου. 

  • Πότε η Σπάρτη γνώρισε τέτοια εξωστρέφεια και προβολή που μεταφράζεται και σε επισκεψιμότητα και εμπορική δραστηριότητα;

24. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Φθάσαμε στον τέταρτο χρόνο και τη λήξη της θητείας μας χωρίς καμία καταστροφική πυρκαγιά ή άλλη φυσική καταστροφή στο Δήμο μας!

Και όποιες εκδηλώθηκαν (5 στον αριθμό), προλάβανε οι δυνάμεις μας να τις κατασβήσουν έγκαιρα και πριν εξαπλωθούν!

  • Είμαστε,

—Ο 2ος Δήμος σε όλη την Ελλάδα που αξιοποιεί drone στην ομάδα Πολιτικής Προστασίας, και 

—Ο 2ος Δήμος που έχει θέσει σε λειτουργία Επιχειρησιακό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων και φυσικών καταστροφών με αξιοποίηση drone, σε 24-ωρη βάση!

25. Πρωτοβουλίες για τις γυναίκες;

Δεν υπάσχει άλλος Δήμος στην Ελλάδα που οι γυναίκες να είχαν και έχουν καταλάβει τόσο ψηλά αξιώματα και επιτελικές θέσεις, όσο επί των ημερών μας! Κανένας!

Αντιδημαρχίες, Γενική Γραμματεία του Δήμου, Προεδρίες και Αντιπροεδρίες Νομικών Προσώπων και της Αναπτυξιακής, Προεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης, Διευθύνσεις Δημοτικών Υπηρεσιών, κ.α. 

Πουθενά αλλού!

26. Συστήσαμε με το ICC - International Chamber of Commerce Greece - Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το ICC WOMEN SPARTA για να διευκολύνουμε την ανάδειξη της γυναικείας δημιουργικότητας και την δικτύωση των Σπαρτιατισσών με το παγκόσμιο οργανισμό και δίκτυο του ICC! 

Διοργανώσαμε δε ειδική εκδήλωση τιμής για τη γυναίκα αγρότισσα και με το ICC και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράψαμε ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ!!

27. SPARTA ECONOMIC FORUM

Το SPARTA ECONOMIC FORUM ήταν και είναι, μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία της Δημοτικής μας Αρχής για να διοργανώνονται στη Σπάρτη συμπόσια για τις διεθνείς σχέσεις, τα γεωπολιτικά, την οικονομία, τα αγροτικά τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό , τις τέχνες και τις επιστήμες, την ιατρική και την υγεία και τις νέες τεχνολογίες, και έτσι η Σπάρτη να γίνει διεθνές κέντρο προσέλκυσης τέτοιων συνεδρίων! 

Ένα μίνι Ναβός ή μίνι Delphi Economic Forum για να τονώσουμε κι’ άλλο την εξωστρέφεια του Δήμου!

Στα πλαίσια του SPARTA ECONOMIC FORUM ήδη διοργανώθηκαν:

Το 2020, τα δύο μεγαλύτερα συμπόσια που έχουν γίνει ποτέ στη νότια Πελοπόννησο

1. Για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης στη Χώρα μας- με κορυφαίους Υπουργούς και ειδικούς,

2. Για το Αιγαίο, τα Ελληνοτουρκικά και τις Διεθνείς Σχέσεις της Χώρας μας

3. Τον Ιούλιο 2022 συνδιοργανώσαμε στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης το εξαιρετικά ενδιαφέρον Διεθνές Συμπόσιο με θέμα «Η τέχνη του πολέμου τότε και τώρα: Από τις Θερμοπύλες και τον Γρανικό στο Αφγανιστάν και την Ουκρανία», σε συνεργασία με το Ελληνικό Παράρτημα της Association of The US Army και με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, ιστορικών και βετεράνων του Αμερικανικού Στρατού, σηματοδοτώντας έτσι την πρώτη συνεργασία μεταξύ Ελληνικού δήμου, ξένου πανεπιστημίου και ξένης στρατιωτικής ένωσης.

4. Το Σεπτέμβριο 2022 συνεχίσαμε τη διεθνή δικτύωσή μας!

Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σπάρτης διοργανώσαμε με την American Legion («Αμερικανική Λεγεώνα»), τον σύνδεσμο των βετεράνων πολέμου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, με 3 εκατομμύρια μέλη), Διεθνές Συμπόσιο με θέμα: «Η επιρροή της στρατηγικής σκέψης της αρχαίας Σπάρτης στον σύγχρονο δυτικό κόσμο», με παρουσιάσεις απο εκλεκτούς ερευνητές και μελετητές του θέματος αυτού.

5. Τον Ιούνιο 2023 συνδιοργανώσαμε με το Πανεπιστήμιο του Νόττινχαμ και την Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών και σε συνεργασία με άλλα κορυφαία ακαδημαïκά ιδρύματα, το πρωτοποριακό Διεθνές Φόρουμ Σπαρτιατικών Σπουδών με θέμα «H αρχαία Σπάρτη στον 21ο αιώνα: Σύγχρονες τάσεις και νέες εξελίξεις», η μεγαλύτερη διεθνής εκδήλωση για τη Σπάρτη που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο!

6. Με πρωτοβουλία του Δημάρχου, και στα πλαίσια του SPARTA ECONOMIC FORUM, προσκαλέσαμε και διοργανώσαμε (Δευτέρα 17 Ιουλίου) στη Σπάρτη, μια μοναδική στα χρονικά συνάντηση τέτοιων οργανώσεων υψηλού κύρους και ειδικού βάρους και ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ!!

  • Είχαμε τη χαρά και τη τιμή:

1—-να υποδεχθούμε περίπου 40 Μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε. - World Hellenic Inter-Parliamentary Association (PADEE-WHIA)) που απαρτίζεται από ελληνικής καταγωγής βουλευτές και γερουσιαστές νομοθετικών σωμάτων της αλλοδαπής, 

—Επίσης και αντιπροσωπείες (delegations)

2—-Της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ορθόδοξοι βουλευτές εκλεγμένοι σε διάφορα κοινοβούλια του εξωτερικού)

3—-Της Ένωσης Πρώην Βουλευτών της Βουλής των Ελλήνων και Ευρωβουλευτών, εκπροσωπούμενη από το Γενικό Γραμματέα Νίκο Σαλαβράκο

4—-Της ΚΕΔΕ - Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, εκπροσωπούμενης από τον Γενικό της Γραμματέα Δημήτρη Καφαντάρη, κ.α.

5—-Της ΚΕΕΕ - Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, εκπροσωπούμενης από τους Προέδρους των Επιμελητηρίων Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων, κ.α.)

6—-Του ICC - Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας το οποίο μάλιστα, προς τιμήν της όλης Εκδήλωσης, πραγματοποίησε Συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου (ICC Hellas) στην εσωτερική αίθουσα εκδηλώσεων του Kyniska

7—-Του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εκπροσωπούμενο από τον Κοσμήτορα Γεώργιο Κυπραίο, κ.α. 

…. για μια μοναδική στα χρονικά συνάντηση γνωριμίας, ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ και δικτύωσης!

Οι φιλοξενούμενοί μας έμειναν εντυπωσιασμένοι από την όλη πρωτοβουλία, από τα έργα που γίνονται στη περιοχή μας και κάποια άγνωστα ή λιγότερο γνωστά κομμάτια της ιστορίας μας!

** Θα είναι δε οι ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ!!!

28. Η πρωτοβουλία μας για τις εκδόσεις ειδικών συλλεκτικών ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία! 

Είμαστε ο πρώτος και ο μόνος Δήμος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που επινόησε να καταγράψει και να εκδώσει με τα επίσημα κρατικά Ελληνικά Ταχυδρομεία - ΕΛΤΑ, νέες σειρές γραμματοσήμων που αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό της, και τη διαδικτυακή πώλησή τους!

Μέρι στιγμής εκδώσαμε σειρές για τον Λυκούργο, την Ωραία Ελένη, τις Θερμοπύλες, τις γυναίκες της Σπάρτης με τα μάτια δυτικών ζωγράφων και τον Μυστρά και τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, και ετοιμάζουμε νέες εκδόσεις που θα απεικονίζουν •αρχαιολογικά ευρήματα •σπουδαίες προσωπικότητες της Δωρικής Σπάρτης, •εκκλησίες και μονές •τη Σπάρτη με τα μάτια του Hollywood, κλπ

Η ΣΠΑΡΤΗ ΕΧΕΙ ΜΠΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΑΡΤΗ!

29. Συνεργασία με τη Huè πρ. πρωτεύουσα του VIETNAM, τη πόλη του Νόττινχαμ και τον Τάραντα, για να γνωριστούνε τα παιδιά των Λυκείων μεταξύ τους, να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό των άλλων, να φιλοξενήσουμε και να φιλοξενηθούμε στις πόλεις αυτές, να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, επαγγελματικού προσανατολισμού, κ.α.
Ευελπιστούμε ότι τα δικά μας λύκεια θα ανταποκριθούν άμεσα σε αυτές τις προκλήσεις και ευκαιρίες!

30. Επίσης με τη πρωτοβουλία SPARTA TECH REVIVAL με το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, για την, 

   1• Καταγραφή και γνωριμία και δικτύωση και δημιουργία ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ SPARTA TECH REVIVAL μεταξύ όλων όσων ενδιαφέρονται για τις νέες τεχνολογίες

    2• Διοργάνωση εργαστηρίων για παιδιά - ήδη το έχουν επιχειρήσει στο VAΜVAKOU REVIVAL

    3• Εντοπισμός τομέων έρευνών που θα ενδιέφεραν τα Μέλη του Συνδέσμου

    4• Διαδικτυακά μαθήματα υπολογιστών (χρήση προγραμμάτων) από τους φοιτητές

    5• Διοργάνωση Επιστημονικών Φεστιβάλ στη περιοχή με όποια θέματα προκρίνει ο Σύνδεσμος

    6• Υποστήριξη του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης για τη διευκόλυνση των εμπόρων και παραγωγών για δημιουργία e-shop

    7• Σύζευξη με Ανώτατα και Σνώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

    8• Διασύνδεση και Link-up με την οργάνωση SmartSat CRC Australia της οποίας επικεφαλής είναι ο ομογενής Andy Koronios!

31. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Πολλοί ξεχάσαν ότι σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μας έστειλαν τον πρώτο χρόνο κιόλας εκατοντάδες μετανάστες κι αυτό ήταν κάτι που το χειριστήκαμε άξια και επιδέξια!!

 Κανένα επεισόδιο δεν έγινε, έφυγαν χωρίς να πάρει κανείς χαμπάρι. Αλλά για να γίνει αυτό έπρεπε να πηγαίνω εγώ στο Σπάρτα Ινν κάθε μέρα, να μιλάω, να τους καθησυχάζω να κάνω δώρα στα παιδάκια, να συντονίζω με τις αρχές τις λεπτομέρειες της ταχύτερης δυνατής αναχώρησής τους!

32. Δημιουργήσαμε το «ΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ 5 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», δηλαδή Σπάρτης - Άργους - Κορίνθου - (Αθήνας) - Θήβας, με στόχο την κοινή προβολή και ανάδειξη της σημασίας των πόλεων αυτών στην ιστορία μας και στη Παγκόσμια ιστορία και πολιτισμό, την διοργάνωση ειδικών Εκδηλώσεων, υπερ-Μαραθωνίου Θήβας - Σπάρτης, προσέλκυση επισκεπτών, κ.α. 

▪ …. και Δημιουργούμε και το «ΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ 4 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΥΣΤΕΡΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», δηλαδή Μυστρά - Διδυμότειχου - Άρτας - Θεσσσλονίκης 

33. Δημιουργήσαμε την Αναπτυξιακή Εταιρεία των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα για να προσεγγίσουμε και προσελύσουμε επενδυτές και επενδύσεις και να τονώσουμε την οικονομική δραστηριότητα στη περιοχή μας!

34. Στηρίξαμε ενεργά ως Δημοτική Αρχή τη πρωτοβουλία ανακαίνισης / αναδιαμόρφωσης από το ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ του Παλαιού Ιστορικού Αρχαιολογικού Μουσείου 

Στηρίξαμε ως Δημοτική Αρχή τη πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη κατασκευή του νέου Νοσοκομείου, το οποίο θα είναι αξιοθέατο αρχιτεκτονικό αριστούργημα 

Στηρίξαμε ως Δημοτική Αρχή τη κατασκευή και εγκαινιάσαμε μαζί το Μουσείο ‘Οικία της Ευρώπης’ 

35. ΔΩΡΕΑ ΞΑΔΕΛΦΟΥ ΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΟΥΚΑ

Ευχαριστίες στον ξάδελφό μου Δημήτρη Δούκα και τη σύζυγό του Νίκη για τις δύο τεράστιας αξίας δωρεές,
1. Βυζαντινών Αντικειμένων
2. Αρχαίων Αντικειμένων

…. αξίας πολλών εκατομμυρίων!

36. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ως Δημοτική Αρχή Σπάρτης, θεωρούμε τον Τουρισμό, βαριά μας Βιομηχανία, όπως και τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και την Αγροτική παραγωγή. 

Στις 14/05/22 παρουσιάσαμε επίσημα το Στρατηγικό Σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης που εκπονήθηκε από τον Καθηγητή κ. Σωτήρη Βαρελά σε συνεργασία με τον Προϊστάμενο Τουριστικών Υπηρεσιών του Δήμου Σπάρτης, Χρήστο Μητράκο, και τους συνεργάτες τους και τις υπηρεσίες του Δήμου! Χαιρετίζουμε δε την συνεχή αύξηση της επισκεψιμότητας στη πόλη και το Δήμο μας, και την συνεχή αύξηση της πληρότητας στα ξενοδοχεία μας!

37. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΣΤΟΧΟΙ: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ • ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ • ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ  • ΕΞΑΓΩΓΕΣ • ΑΝΑΠΤΥΞΗ• ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Για πρώτη φορά Δήμος της Ελλάδας ασχολείται τόσο ενεργά με το θέμα της αγροτικής ανάπτυξης!!!

ΚΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Πρωτοποριακά Σχέδια και Δράσεις

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Στις 02/07/21, υπογράψαμε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το Μνημόνιο Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του Δήμου Σπάρτης, του ICC  - The International Chamber of Commerce Greece (Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας) και του ICC WOMEN HELLAS (δηλ. του Τομέα Γυναικών του ICC Ελλάδας)! 

38. Άλλες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες που είχαμε σχεδιάσει!

—-Συμφωνία με το SOS ΙΑΤΡΟΙ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ, για την προσφορά άμεσης ιατρικής βοήθειας κατ’ οίκον, 

—-Πρόσληψη ιδιωτικών εταιρειών security για την επικουρική περιπολία και προστασία των χωριών μας.

Θα ακολουθήσει ξεχωριστό Δελτίο με την καταγραφή όλων των Δημοτικών Έργων που βάλαμε μπρος!!;

Last modified on Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2023 17:44