Α. Κανελλοπούλου: «Ας αρχίσει να γίνεται και η Σπάρτη ένας έξυπνος Δήμος»

Την θετική της άποψη εκφράζει η δημοτική παράταξη ΣΠΑΡΤΗ ΜΠΡΟΣΤΑ για  την απόφαση της Κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει τις νέες τεχνολογίες και πιο συγκεκριμένα τον μέσω δορυφορικού συστήματος έλεγχο της ύπαρξης και ανάπτυξης καταστροφικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα υπογράφηκε η πρώτη σύμβαση για τους επτά πρώτους από τους δεκαπέντε μικροδορυφόρους, που θα αποκτήσει η χώρα μας και οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν στο έργο της Πολιτικής Προστασίας, στην έγκαιρη πρόληψη ακραίων φαινομένων, στη μέτρηση της ανόδου της θάλασσας, αλλά και σε ακριβείς μετεωρολογικές προβλέψεις. Μπορούμε να έχουμε εικόνα και δεδομένα που μπορούν να συμβάλουν στην ασφάλεια, σε ένα data server, προσβάσιμο από ένα πλήθος υπηρεσιών. 

 Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε σε πόρους ύψους 230 εκατ. από ΕΣΠΑ, και 90 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για έξυπνους Δήμους και συμπλήρωσε την ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομές ευρυζωνικότητας, ηλεκτρικών διασυνδέσεων, αλλά και data centres. 

Κατά την συζήτηση περί Πυροπροστασίας στις 3/7/2024 στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης , αλλά και παλαιότερα σε άλλες συζητήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου περί πολιτικής προστασίας, η επικεφαλής της παράταξης ΣΠΑΡΤΗ ΜΠΡΟΣΤΑ κ Αναστασία Κανελλοπούλου, είχε επισημάνει την υπαρκτή πλέον δυνατότητα αξιοποίησης των δορυφορικών μέσων για τον έγκαιρο εντοπισμό των πυρκαγιών μέσω της αλλαγής του θερμικού πεδίου, πράγμα που ένας δορυφόρος μπορεί πλέον να εντοπίσει. 

Η κ Κανελλοπούλου , έχοντας εφαρμόσει ανάλογα συστήματα ως Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων έχει την γνώση και την εμπειρία και πρότεινε την εφαρμογή μιας ανάλογης λύσης στον Δήμο Σπάρτης.

Σήμερα , σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία που δημοσιοποιεί ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Παπαστεργίου, θα μπορεί πλέον και ο Δήμος Σπάρτης μέσω των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ να προχωρήσει στην σύνταξη ανάλογου Τεχνικού Δελτίου και στην διεκδίκηση των απαιτούμενων χρημάτων, ίσως και σε συνεργασία και με τους άλλους Δήμους ή την Περιφέρεια Πελοποννήσου , προκειμένου να εφαρμοστεί μια τέτοιας αξίας και σημασίας λύση για την πρόβλεψη των πυρκαγιών.

Ας αρχίσει να γίνεται και η Σπάρτη ένας έξυπνος Δήμος!