Προχωράει η κατασκευή του καταστρώματος της Νέας Γέφυρας του Ευρώτα στη Σκάλα

Ξεκίνησαν οι εργασίες σκυροδέτησης του καταστρώματος, του πρώτου ανοίγματος της νέας γέφυρας στη Σκάλα, που υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΑΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΕΥΡΩΤΑ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ», προϋπολογισμού 4.465.000 € (με ΦΠΑ 24%).

Το αντικείμενο του έργου, περιλαμβάνει την κατασκευή οδικών και τεχνικών έργων συνολικού μήκους 310,00μ. και ειδικότερα την κατασκευή γέφυρας μήκους 90μ, στον ποταμό Ευρώτα καθώς και την συναρμογή αυτής, με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο. 

Η νέα γέφυρα κατασκευάζεται πλησίον της υπάρχουσας παλαιάς μεταλλικής γέφυρας  και σε απόσταση περίπου 11,50μ. νοτιοανατολικά από τον άξονα της υφιστάμενης γέφυρας. Το πλάτος της θα είναι 13,20μ, και η τυπική της διατομή περιλαμβάνει μια λωρίδα κυκλοφορίας πλάτους 3,25μ ανά κατεύθυνση, μια λωρίδα καθοδήγησης, πλάτους 0,25μ, ανά κατεύθυνση και πεζοδρόμια πλάτους 2,10μ, ανά κατεύθυνση καθώς και το απαραίτητο πλάτος για την τοποθέτηση των στηθαίων ασφαλείας της οδού. Η γέφυρα είναι σύμμικτης κατασκευής με φορέα που κατασκευάζεται από μεταλλικούς δοκούς και οπλισμένο σκυρόδεμα. Οι προσαγωγοί οδοί που συνδέουν την γέφυρα με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο θα έχουν πλάτος κυκλοφορούμενου καταστρώματος που θα κυμαίνεται από 7,00μ έως 9,00μ, σύμφωνα με τις διατομές της εγκεκριμένης μελέτης εφαρμογής γεωμετρικού σχεδιασμού της οδού, με την κατασκευή πεζοδρομίου πλάτους 1,50μ εκατέρωθεν αυτού.

skala2.jpeg

Για την υλοποίηση της νέας γέφυρας του ποταμού Ευρώτα, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης δήλωσε:

«Χαιρόμαστε που υλοποιούμε ένα σημαντικό έργο υποδομής για την Λακωνία, που θα αντικαταστήσει, στο εθνικό οδικό δίκτυο, την μεταλλική πεπαλαιωμένη γέφυρα, που σκοπός μας είναι να αναδειχτεί σε μνημείο, που θα εξυπηρετεί λειτουργικά και την κίνηση των πεζών. Οι εργασίες της κατασκευής της νέας γέφυρας, αναμένεται, αν όλα πάνε καλά,  να ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι της ερχόμενης χρονιάς, καθιστώντας την οδική πρόσβαση μεταξύ των οικισμών του Δήμου Ευρώτα αλλά και προς την νοτιοανατολική Λακωνία, ασφαλέστερη. Ο σχεδιασμός μας για το οδικό δίκτυο της Λακωνίας περιλαμβάνει και την παράκαμψη των αστικών περιοχών Σκάλας και Βλαχιώτη και συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Υποδομών για την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών, που σύντομα θα τις θέσουμε σε διαβούλευση με τις τοπικές αρχές και φορείς».

skala3.jpg