Διαμαρτυρία του Δ.Σ. Σπάρτης για την υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Σελλασίας - Θεολόγου – Βουτιάνων

Σήμερα, στις 02του μηνός Οκτωβρίου του έτους 2024, ημέραΤετάρτη και ώρα 19:00, στη Σπάρτη, που είναι έδρα του Δήμου Σπάρτης, συνήλθε σε τακτική δημόσια συνεδρίαση,στο Δημοτικό Κατάστημα (Δημαρχιακό  Μέγαρο - Κεντρική Πλατεία Σπάρτης - αίθουσα συνεδριάσεων),το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Σπάρτης, μετά την με αριθ.πρωτ.20908/27-09-2024 έγγραφη πρόσκληση τουΠροέδρου του Δ.Σ., που δημοσιεύθηκε στον ειδικό χώρο ανακοινώσεων και στην ιστοσελίδα του Δήμου και γνωστοποιήθηκε στο Δήμαρχο, στους δημοτικούς συμβούλους και στους προέδρους  των δημοτικών κοινοτήτων σύμφωνα με το άρθρο 74 του Ν.4555/2018.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος διαπίστωσε ότι από τα 35 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν: 

 

 

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

 

ΑΠΟΝΤΕΣ

 

1.

Βρεττάκος Στέφανος(Πρόεδρος Δ.Σ.)

1.

Αρφάνης Δημήτριος

 

2.

Δεδεδήμου Γεωργία(Αντιπρόεδρος Δ.Σ.)

2.

Δούκας Πέτρος

 

3.

Κουρεμπής Γεώργιος(Γραμματέας Δ.Σ.)

3.

Κανελλάκης Ηλίας

 

4.

Αντωνάκος Χρήστος-Άγγελος

4.

Καρούνος Παναγιώτης

 

5.

Αρβανίτης Δημήτριος

5.

Τσιρώνη Μαρία

 

6.

Βαγιακάκου –Δογαντζή Αδαμαντία

6.

Φλώρος Νικόλαος

 

7.

Βαλιώτης Ευάγγελος

     

8.

Γιαννακόπουλος Παντελής

     

9.

Γιαννόπουλος Δημήτριος

     

10.

Γκολέμης Αναστάσιος

     

11.

Ζαχαράκη Νίκη

     

12.

Θεοδωρακάκος Παναγιώτης

     

13.

Κακούρος Δημοσθένης

     

14.

Κανελλοπούλου Αναστασία

     

15.

Καρμοίρης Ιωάννης

     

16.

Κατσίχτης Θεόδωρος

     

17.

Κοκκορός Ευστράτιος

     

18.

Κουλουβάκος Γεώργιος

     

19.

Κουρτσούνης Παναγιώτης

     

20.

Κυριακούλιας Δημήτριος

     

21.

Λάζαρης Θεοφάνης

     

22.

Μαλλιαρός Δημήτριος

     

23.

Μπαρέλος Παναγιώτης

     

24.

Μπεμπέτσος Παντελής

     

25.

Παυλής Παναγιώτης

     

26.

Σελίμος Σπυρίδων

     

27.

Τζανετέα Αδαμαντία

     

28.

Τριτάκης Παναγιώτης

     

29.

Τσούκλερης Νικόλαος

     

 

Στη  συνεδρίαση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος, κος ΜιχαήλΒακαλόπουλος (προσήλθε κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων και αποχώρησε κατά τη συζήτηση του 1ου θέματος ημερήσιας διάταξης – Δημαρχεύων ο Αντιδήμαρχος κος Κακούρος Δημοσθένης). 

 

ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ  ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Σταυρόπουλος Δημήτριος (Βασαρά), Καρράς Σωτήριος (Βουτιάνων), Σουλτάνης Ανδρέας (Λογγάστρας), Νικολόπουλος Γιάννης (Σελλασίας). 

Για την τήρηση των πρακτικών παραβρέθηκε η υπάλληλος του Αυτοτελούς Τμήματος Υποστήριξης Αιρετών και Συλλογικών Οργάνων κα Κοντογεωργάκου Γεωργία.

Η συνεδρίαση βιντεοσκοπήθηκε με ευθύνη τουΠροέδρου του Δ.Σ.  

 

Αφού διαπιστώθηκε η απαρτία, ο Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης.

Αριθ.απόφασης:  173/02-10-2024

 

ΘΕΜΑ(ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ): Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου για την υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Σελλασίας - Θεολόγου – Βουτιάνων

 

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε η καΦλώρουΜάτα, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Σελλασίας-Θεολόγου-Βουτιάνων, η οποία κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος σχετικό με την υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Σελλασίας - Θεολόγου – Βουτιάνων, το οποίο έχει ως εξής:

 

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπάρτης, με ομόφωνη απόφασή του, εκφράζει τη διαμαρτυρία του για την υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Σελλασίας - Θεολόγου -Βουτιάνων από διθέσιο σε μονοθέσιο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2024-25.

Πρόκειται για μια απόφαση που λήφθηκε με καθαρά αριθμητικά κριτήρια, στο όριο που ορίζει η νομοθεσία, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών που φοιτούν σε αυτό, καθώς η μία και μοναδική δασκάλα καλείται να καλύψει όλες τις ειδικότητες σε όλες τις βαθμίδες διδασκαλίας, από πρώτη μέχρι και έκτη τάξη και ο εκπαιδευτικός χρόνος, που μπορεί να αφιερώσει σε κάθε παιδί, κατά τη συνδιδασκαλία διαφορετικών επιπέδων και μαθημάτων, είναι από ελάχιστος έως ανύπαρκτος. 

Περαιτέρω δε λήφθηκαν υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες και δυσκολίες της περιοχής, καθώς στο συγκεκριμένο σχολείο φοιτούν παιδιά από μειονεκτικές περιοχές, χωριά του Πάρνωνα, παιδιά οικογενειών αγροτών και κτηνοτρόφων, πολλά από τα οποία μετακινούνται σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 20 χιλιομέτρων για να φτάσουν στο σχολείο. 

Τέλος με την απόφαση υποβάθμισης αγνοήθηκε το γεγονός ότι καμία αίθουσα διδασκαλίας, στο διδακτήριο, όπως διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια που το σχολείο λειτουργούσε με δύο τμήματα, δεν πληροί κατ’ ελάχιστον τις διατάξεις του Π.Δ. 41/2018, που προβλέπουν 2 τ.μ. ανά μαθητή, κάτι που συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια αλλά και την υγεία των παιδιών ειδικά σε περιόδους έξαρσης ιώσεων ή πανδημιών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπάρτης: 

Στηρίζει το τεκμηριωμένο, δίκαιο αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Σελλασίας - Θεολόγου – Βουτιάνων για λειτουργία της σχολικής μονάδας ως διθέσιο με Ολοήμερο Τμήμα, όπως τα προηγούμενα χρόνια και ζητά από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού την άμεση στελέχωσή του με το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό. 

Αξιώνει να αντιμετωπιστεί το Δημοτικό Σχολείο Σελλασίας - Θεολόγου - Βουτιάνων με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίστηκαν και άλλα ολιγοθέσια σχολεία, όπου παρά την μείωση του μαθητικού δυναμικού δεν υποβαθμίστηκαν στα όρια που ορίζει η νομοθεσία.

Δηλώνει την αντίθεσή του σε κάθε απόφαση που υποβαθμίζει το αγαθό της παιδείας και εν γένει την ποιότητα της ζωής στην ελληνική περιφέρεια και ενισχύει την τάση αστυφιλίας και εγκατάλειψης της υπαίθρου.»

Κατόπιν των ανωτέρω το Δ.Σ., μετά την ολοκλήρωση της διαλογικής συζήτησης και αφού έλαβε υπόψη του:

 

  • την ισχύουσα Νομοθεσία,
  • την ανωτέρω εισήγηση,
  • τις διατάξεις του άρθρου 74του ν.4555/2018, 

 

Α π ο φ α σ ί ζ ε ι :Ομόφωνα

 

Α) Εγκρίνει τη συζήτηση του θέματος και τη λήψη απόφασης στην παρούσα απόφαση, διότι το θέμα είναι κατεπείγον.

Β) Εκφράζει τη διαμαρτυρία του για την υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Σελλασίας - Θεολόγου - Βουτιάνων από διθέσιο σε μονοθέσιο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2024-25.

Πρόκειται για μια απόφαση που λήφθηκε με καθαρά αριθμητικά κριτήρια, στο όριο που ορίζει η νομοθεσία, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες των 15 μαθητών/τριών που φοιτούν σε αυτό, καθώς η μία και μοναδική δασκάλα καλείται να καλύψει όλες τις ειδικότητες σε όλες τις βαθμίδες διδασκαλίας (από πρώτη μέχρι και έκτη τάξη) και ο εκπαιδευτικός χρόνος που μπορεί να αφιερώσει σε κάθε παιδί κατά τη συνδιδασκαλία διαφορετικών επιπέδων και μαθημάτων είναι από ελάχιστος έως ανύπαρκτος. 

Περαιτέρω δε λήφθηκαν υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες και δυσκολίες της περιοχής, καθώς στο συγκεκριμένο σχολείο φοιτούν παιδιά από μειονεκτικές περιοχές, χωριά του Πάρνωνα,παιδιά οικογενειών αγροτών και κτηνοτρόφων, πολλά από τα οποία μετακινούνται σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 20 χιλιομέτρων για να φτάσουν στο σχολείο. Επιπλέον πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν ότι το σχολείο εξυπηρετεί και παραχειμάζουσες οικογένειες ,των οποίων τα παιδιά προστίθενται τους τελευταίους μήνες του σχολικού έτους στους μαθητές του σχολείου. Οι μαθητές, αυτοί ήδη διανύουν 40 και πλέον χιλιόμετρα , καθημερινά. 

Τέλος, με την απόφαση υποβάθμισης αγνοήθηκε το γεγονός ότι καμία αίθουσα διδασκαλίας, στο διδακτήριο (όπως διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια που το σχολείο λειτουργούσε με δύο τμήματα),δεν πληροί κατ’ ελάχιστον τις διατάξεις του Π.Δ. 41/2018, που προβλέπουν 2 τ.μ. ανά μαθητή, κάτι που συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια αλλά και την υγεία των παιδιών ειδικά σε περιόδους έξαρσης ιώσεων ή πανδημιών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπάρτης: 

Στηρίζει το δίκαιο και τεκμηριωμένο αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Σελλασίας - Θεολόγου – Βουτιάνων, για λειτουργία της σχολικής μονάδας ως διθέσιο με ολοήμερο τμήμα, όπως τα προηγούμενα χρόνια, και ζητά από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού την άμεση στελέχωσή του με το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό. 

Περαιτέρω, αξιώνει να αντιμετωπιστεί το Δημοτικό Σχολείο Σελλασίας - Θεολόγου - Βουτιάνων με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίστηκαν και άλλα ολιγοθέσια σχολεία, όπου παρά την μείωση του μαθητικού δυναμικού δεν υποβαθμίστηκαν, στα όρια που ορίζει η νομοθεσία.

Τέλος, δηλώνει την αντίθεσή του σε κάθε απόφαση που υποβαθμίζει το αγαθό της παιδείας και εν γένει την ποιότητα της ζωής στην ελληνική περιφέρεια και ενισχύει την τάση αστυφιλίας και εγκατάλειψης της υπαίθρου.

Last modified on Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2024 14:41