Νέοι αγρότες: Σε ΦΕΚ το νέο θεσμικό πλαίσιο

Τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης του αγροτικού τομέα, έχουν υλοποιηθεί πολλαπλά προγράμματα στήριξης για των νέων που θέλουν να ασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας.

Με τη δημοσίευση του νέου θεσμικού πλαισίου για τους Νέους Αγρότες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ανοίγεται ένας νέος κύκλος ευκαιριών που στοχεύει στην ανανέωση και τη βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 420 εκατ. ευρώ και στόχος του προγράμματος είναι η υποστήριξη όσων νέων επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στον γεωργικό τομέα, προσφέροντας σημαντικά κίνητρα και ουσιαστική στήριξη.

Τα κριτήρια ένταξης

Για να μπορεί κάποιος να ενταχθεί στο πρόγραμμα, πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια. Συγκεκριμένα:

- Ηλικία: Να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

- Επαγγελματική Δραστηριότητα: Να μην έχει ασκήσει επαγγελματική γεωργική δραστηριότητα τα τελευταία πέντε χρόνια πριν από την πρώτη εγκατάσταση.

- Εκπαιδευτικά Προσόντα: Να διαθέτει τα απαραίτητα επαγγελματικά προσόντα ή να δεσμευθεί ότι θα τα αποκτήσει μέσω ειδικής εκπαίδευσης και κατάρτισης εντός τριών ετών από την έγκριση της αίτησης. Ως προσόντα θεωρούνται τουλάχιστον η αποφοίτηση από επαγγελματική σχολή ή Λύκειο, ενώ γίνονται δεκτοί και απόφοιτοι συγκεκριμένων σχολών επαγγελματικής κατάρτισης με εξειδίκευση στη γεωτεχνική κατεύθυνση.

Τα ποσά των ενισχύσεων

Το βασικό ποσό ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο ορίζεται στα 30.000 ευρώ ενώ μπορεί να αυξηθεί έως και κατά 14.000 ευρώ ανάλογα με συγκεκριμένα κριτήρια:

- Προσαύξηση κατά 2.500 ευρώ για όσους διαμένουν σε ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές.

- Προσαύξηση κατά 4.000 ευρώ για κατοίκους νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

- Ειδική προσαύξηση ύψους 10.000 ευρώ παρέχεται σε όσους επιλέγουν να αναπτύξουν πτηνοτροφικές ή κτηνοτροφικές δραστηριότητες.

Οι υποχρεώσεις των δικαιούχων

Οι δικαιούχοι οφείλουν να υποβάλουν ένα επιχειρηματικό σχέδιο διάρκειας από 3 έως 4 χρόνια, με στόχο την αύξηση της τυπικής απόδοσης της εκμετάλλευσής τους κατά τουλάχιστον 20%. Η ελάχιστη αποδεκτή τυπική απόδοση για δικαιούχους στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη ορίζεται στις 16.000 ευρώ.

Κατά την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου, οι νέοι αγρότες πρέπει:

* Να διατηρήσουν την τυπική απόδοση της εκμετάλλευσής τους σε επίπεδα ίσα ή υψηλότερα από αυτά κατά την είσοδό τους στο πρόγραμμα.

* Να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ εντός διετίας από την ένταξή τους στο Μέτρο.

* Να διατηρήσουν την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Στόχος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Αγροτικού Τομέα

Η ενίσχυση των νέων αγροτών αποτελεί κλειδί για την ανανέωση και τη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα. Με τη στήριξη αυτή, επιδιώκεται η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας στις αγροτικές περιοχές, δίνοντας νέα πνοή στην ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία.

* Δείτε ΕΔΩ το ΦΕΚ