Αγόρασαν 5,50 ευρώ ελαιόλαδο σε Λακωνία, βλέπει τα 6 ευρώ η αγορά λόγω μείωσης παραγωγής

Ακόμη μια πώληση ελαιολάδου είχαμε στην Λακωνία με υψηλή τιμή. 

Βρισκόμαστε σε εξέλιξη της  ανθοφορίας, ενώ έμποροι και παραγωγοί αυτή την εποχή αναμένουν τις προβλέψεις για τη νέα παραγωγή και κρατούν στάση αναμονής.

Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισµός (ΑΕΣ) Παπαδιανίκων του Δήµου Μονεµβασίας προχώρησε, την Τρίτη (18/4) σε διαπραγμάτευση και πώληση έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Παναγιώτης Αλιφέρης, Γραμματέας στον ΑΕΣ Παπαδιανίκων, «πουλήσαμε σε ιταλική εταιρεία 3 βυτία (περίπου 90 τόνους) ελαιόλαδο, εσοδείας 2022-2023, οξύτητας 0,32, στην τιμή των 5,50 ευρώ το κιλό. 

Συνολικά φέτος είχαμε στον συνεταιρισμό 1.300 τόνους, ενώ μετά την πρόσφατη πώληση απομένουν 350 τόνοι απόθεμα στις αποθήκες μας. Πουλάμε μετά από εντολή των μελών του συνεταιρισμού μας. Υπάρχει καλή ζήτηση αλλά δεν αναμένεται σύντομα να πουλήσουμε ξανά ελαιόλαδο. 

Οι προβλέψεις στην περιοχή δείχνουν ότι αναμένουμε μια μείωση της νέας παραγωγής ελαιολάδου κατά 30%. Αυτό οφείλεται στο ότι είχαμε πέρυσι αυξημένη παραγωγή αλλά και στην ξηρασία που υπάρχει. Πάντως είμαστε στο στάδιο της ανθοφορίας και δεν υπάρχουν προβλήματα στην καλλιέργεια».

Το φράγμα των 5 ευρώ έσπασε η τιμή του ελαιολάδου στην Κρήτη. Συγκεκριμένα στον Αγροτικό Ελαιοκομικό Συνεταιρισμό Παπαγιαννάδων στην Σητεία το ελαιόλαδο πωλήθηκε προς 5,40 ευρώ το κιλό.

Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Παπαγιαννάδων, ακολουθώντας πιστά και με σεβασμό τις προδιαγραφές που ορίζει η νομοθεσία παράγει εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητεία Κρήτης, αποκλειστικά από καρπούς της ποικιλίας Κορωνεϊκη από ελιές που βρίσκονται εντός της οριοθετημένης ζώνης.

Παϊσιάδης Σταύρος
Πηγή: agrotypos.gr