Τα 6,40 ευρώ έπιασε το ελαιόλαδο στην Λακωνία

Είμαστε Ιούνιο και η τιμή στο ελαιόλαδο έχει πλησιάσει τα 6,50 ευρώ, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ανέβει σε υψηλότερα επίπεδα. Αυτό που προβληματίζει τους παραγωγούς είναι η μείωση που θα έχουμε στην παραγωγή της νέας σοδειάς. 

Την περαμένη Παρασκευή (9/6) ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Συκέας στην Λακωνία προχώρησε στην πώληση 29 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου. 

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Σωτήρης Μπατσάκης, διευθυντής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Συκεάς, «η πώληση αφορούσε 29 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022/2023, οξύτητας κάτω από 0,3. Το προϊόν το αγόρασε η εταιρεία Agrovim στην τιμή των 6,40 ευρώ το κιλό. Στις αποθήκες του συνεταιρισμού απομένουν ακόμη 380 τόνοι ελαιολάδου.

Όσον αφορά την ερχόμενη παραγωγή αναμένεται να είναι πολύ μειωμένη στην περιοχή. Εκτιμώ ότι η μείωση θα φτάσει σε ποσοστό 50% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η μείωση αφορά προβλήματα στην καρπόδεση».

Σε μια πώληση με υψηλή τιμή 1 βυτίου ελαιολάδου προχώρησε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Αχλαδίων στην Σητεία.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Χριστοδουλάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Αχλαδίων, «πωλήσαμε σε έμπορο 1 βυτίο ελαιολάδου, εσοδείας 2022/2023, οξύτητας κάτω από 0,3, στην τιμή των 6,30 ευρώ το κιλό, που θεωρώ ότι είναι μια υψηλή τιμή για την Κρήτη. Έχουμε ακόμη περίπου 30 τόνους ελαιολάδου στις αποθήκες του συνεταιρισμού.

Όσον αφορά τη νέα σοδεία αναμένεται να είναι μειωμένη κατά περίπου 40-50% σε σχέση με την προηγούμενη (που ήταν υψηλή παραγωγή). Υπάρχουν προβλήματα σχινοκαρπίας αλλά και μεγάλος πληθυσμός δάκου. Τον επόμενο χρόνο αν και θα έχουμε υψηλή τιμή στο λάδι, που εκτιμώ θα φτάσει στα 7 ευρώ, θα έχουμε μειωμένη παραγωγή».   

Παϊσιάδης Σταύρος