Απογειώθηκαν οι τιμές στα Βαλέντσια με 60 λεπτά στο χωράφι και .. βλέπουν ακόμη πιο πάνω

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή πορτοκαλιών της ποικιλίας Βαλέντσια στις περιοχές της Λακωνίας. Είναι η μόνη περιοχή της χώρας που βγάζει αυτή την εποχή πορτοκάλια και η ζήτηση είναι αυξημένη, κάτι που φέρνει απογείωση των τιμών.

Ο κ. Γιώργος Λυμπερογιάννης, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η ζήτηση είναι πολύ αυξημένη το ίδιο και η ποιότητα. Οι τιμές παραγωγού αυτή την εποχή κυμαίνονται από 50 έως και 55 λέπτά».

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Λακωνία δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «όπως είχα αναφέρει στο παρελθόν η ζήτηση για τα προτοκάλια είναι καλή και οι τιμές παραγωγού θα έπιαναν τα 50 λεπτά το κιλό. Τελικά έφτασαν τα 50 λεπτά και τα ξεπέρασαν. Αυτή την εποχή η τιμή είναι στα 50 λεπτά το κιλό σαν βάση και για τα καλής ποιότητας φτάνει και στα 60 λεπτά.

Έχουμε ακόμη μια ασυγκόμιστη παραγωγή της τάξης του 30% στην περιοχή. Φέτος είχαμε μια καλή χρονιά στα πορτοκάλια Βαλέντσια. Ο μεγάλος όγκος της παραγωγής πωλήθηκε στα 35 - 40 λεπτά το κιλό. Εκτιμώ ότι θα συνεχιστεί η καλή ζήτηση και η ανοδική πορεία των τιμών».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός εσπεριδοειδών από τους Μολάους της Λακωνίας, «υπάρχει φέτος καλή ζήτηση για τα πορτοκάλια και όπως φαίνεται οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 60 λεπτά που είναι σήμερα. Ελπίζουμε να μην υπάρξουν στην χώρα μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ισπανοί με την ξηρασία».

Καλά εξελίσσεται φέτος και η εξαγωγή πορτοκαλιών. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, οι εξαγωγές πορτοκαλιών από 1/9/2022 έως 25/8/2023 ανέρχονται σε 348.279 τόνους, αυξημένες, κατά +30,2%, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος που κυμάνθηκαν στους 266.424 τόνους.

Παϊσιάδης Σταύρος