Ξεκίνησε παραλαβές Καλαμών η Στυλίδα, το εμπόριο βλέπει για 1,90 ευρώ το 200άρι

Ξεκίνησε από σήμερα Δευτέρα (30/10/2023) να παραλαμβάνει ελιές Καλαμών, συμβατικές και βιολογικές, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στυλίδας.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Γιώργος Πλιάτσικας, «από σήμερα έχουμε ξεκινήσει να παραλαμβάνουμε ελιές Καλαμών φετινής εσοδείας. Η φετινή παραγωγή είναι πολύ μειωμένη και αντιστοιχεί στο 10% μιας κανονικής παραγωγής στην περιοχή. Όμως εκτός από μικρή ποσοτικά παραγωγή υπάρχουν και ποιοτικά προβλήματα από τις προσβολές δάκου που οφείλονται στις καιρικές συνθήκες. Οι υψηλές τιμές στο ελαιόλαδο και τα προβλήματα του δάκου αναμένεται να οδηγήσουν μεγάλο μέρος της παραγωγής στην ελαιοποίηση. Η φετινή συγκομιδή αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί. Τιμές παραγωγού θα ανακοινώσει ο συνεταιρισμός μετά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου».

Μειωμένη είναι η παραγωγή αλλά χωρίς μεγάλα προβλήματα δάκου στην περιοχή της Τριφυλίας. Ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος, παραγωγός ελιάς Καλαμών και τυποποιητής από την Τριφυλία, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη. Τα προβλήματα με το δάκο είναι ανάλογα την περιοχή που είναι ο ελαιώνας, στις παραθαλάσσιες περιοχές τα προβλήματα είναι πιο έντονα στις υπόλοιπες όχι και τόσο έντονα. Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει στην περιοχή αλλά πολλοί παραγωγοί προτιμούν να πάνε τις ελιές στο ελαιοτριβείο λόγω καλών τιμών που έχει το ελαιόλαδο. Μετά την συγκομιδή θα δούμε τις τιμές που θα δοθούν για τις ελιές που θα πάνε στους κάδους».  

Στο μεταξύ συνεχίζεται η συγκομιδή Καλαμών και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Αυτή την περίοδο η τιμή για τις περσινές ελιές κυμαίνεται γύρω στο 1,90 ευρώ το 200άρι. Όπως εκτιμούν έμποροι οι τιμές για τις ελιές φετινής εσοδείας αναμένεται να φτάσουν στα 1,80 με 1,90 ευρώ το 200άρι, κάτι που θα φέρει μια άνοδο τιμών και για τις περσινές ελιές. Ενδιαφέρον πάντως υπάρχει και για τις τιμές που θα έχουν φέτος τα μεγάλα μεγέθη.

Παϊσιάδης Σταύρος