Τιμή σκούπα 1,70 για περσινές Καλαμών, δάκος και εργατικά οδηγούν στο λιοτρίβη τις ελιές

Συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς η συγκομιδή ελιάς Καλαμών σε όλες τις παραγωγικές περιοχές της χώρας. Χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι η μικρή παραγωγή και τα προβλήματα από τον δάκο που κάνουν απαγορευτικό το κόστος διαλογής.

Επίσημες τιμές δεν έχουν ανακοινωθεί από τους εμπόρους. Προφορικά ακούγονται κάποιες τιμές στα 1,70 ευρώ το 200άρι και στα 2,10 ευρώ τα μεγάλα μεγέθη (120άρι - 130άρι). Ακόμη όμως έχουμε δρόμο μπροστά μας και είναι νωρίς να μιλάμε για τιμές.

Ο ελαιοπαραγωγός κ. Ανέστης Μαυροειδής, από τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Λιβανατών Κύνος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε μια όψιμη χρονιά. Αν και μειωμένη η παραγωγή ελιών Καλαμών πολλές ακόμη ελιές είναι πράσινες. Άλλες χρονιές αυτή την εποχή είμασταν στο τοπ της συγκομιδής. Πάντως η μείωση της παραγωγής θα έχει σαν αποτέλεσμα να έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή Καλαμών μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου σε πανελλαδικό επίπεδο.
Πάντως η μικρή παραγωγή και τα προβλήματα με το δάκο αναγκάζουν πολλούς ελαιοπαραγωγούς να στέλνουν τις ελιές στο ελαιοτριβείο για ελαιοποίηση. Τα μεροκάματα είναι υψηλά (45 - 50 ευρώ) και δεν συμφέρει να γίνει διαλογή στις ελιές. Επίσης ο δάκος δεν καθαρίζει εύκολα και φοβόμαστε μην πάνε στον κάδο και μετά σαπίσουν. Οπότε πάμε απευθείας τις ελιές στα ελαιοτριβεία».

Στο μεταξύ δημοπρασία για περσινές ελιές Καλαμών έγινε στην Λακωνία με τιμή σκούπα στα 1,75 ευρώ το κιλό. Όπως όμως ανάφέρουν παραγωγοί της περιοχής στον ΑγροΤύπο ακόμη οι ελιές είναι πράσινες και δεν έχει ξεκινήσει η συγκομιδή. Φέτος στην Λακωνία οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια παραγωγή που είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με πέρυσι (που ήταν μια χρονιά υπερπαραγωγής).

Παϊσιάδης Σταύρος