Κλημεντίνες: Αυξημένη ζήτηση και εξαγωγές κρατάνε ψηλά τις τιμές, φτάνουν έως 75 λεπτά

Με καλή ζήτηση συνεχίζεται η συγκομιδή για τις Κλημεντίνες σε όλες τις ζώνες παραγωγή της χώρας, με τις τιμές να παραμένουν σε καλά επίπεδα.

Ο κ. Σπύρος Τάτσης, παραγωγός από την Θεσπρωτία, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησαν δυναμικά οι κοπές μανταρινιών στην περιοχή. Έχουμε πρόβλημα ακαρπίας αλλά και ζημιές από χαλαζόπτωση που έπληξε μεγάλο μέρος του κάμπου. Ήδη οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ άρχισαν να επισκέπτονται τα χωράφια για να έχουν μια πρώτη εικόνα της ζημιάς. Περιμένουμε να προχωρήσει η διαδικασία και να έχουμε δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού αυτή την περίοδο κυμαίνονται από 50 έως 54 λεπτά το κιλό. Οι παραγωγοί ελπίζουν οι τιμές μην πέσουν κάτω από τα 50 λεπτά».

Ο κ. Μάριος Μπέης, μεγάλος παραγωγός από την Θεσπρωτία, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «έχουν ξεκινήσει οι κοπές μανταρινιών στην περιοχή. Έχουμε φέτος μειωμένη παραγωγή κατά 50% λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι Κλημεντίνες έχουν αυξημένη ζήτηση και οι τιμές (μικτές)  κυμαίνονται στα 50 λεπτά το κιλό».  

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Κίτσιος, παραγωγός από το Κεστρίνη της Θεσπρωτίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουν ξεκινήσει οι κοπές στα μανταρίνια Κλημεντίνες στην περιοχή. Φέτος έχουμε μείωση της παραγωγής που εκτιμώ ότι είναι κατά 50% αλλά και έχουμε προβλήματα από χαλαζοπτώσεις. Οι τιμές αν και ξεκίνησαν από 60 λεπτά τώρα κυμαίνονται από 50 έως 53 λεπτά το κιλό».

Από την περιοχή της Άρτας ο παραγωγός εσπεριδοειδών κ. Βασίλης Δήμος, «φέτος έχουμε μια πολύ όψιμη χρονιά για τα εσπεριδοειδή. Τα προηγούμενα χρόνια από τα τέλη Οκτωβρίου ξεκινούσα να κάνω κοπές μανταρινιών αλλά φέτος ξεκίνησα από μέσα Νοεμβρίου. Είχαμε προβλήματα με την ωρίμανση και τον χρωματισμό λόγω των καιρικών συνθηκών. Επίσης φέτος έχουμε μειωμένη παραγωγή στις Κλημεντίνες, που κυμαίνεται ανάλογα με την περιοχή και ξεκινά από 30% και μπορεί να φτάνει στο 80%. Επίσης είχαμε μια χαλαζόπτωση αλλά ήταν περιορισμένη. Φυτοπροστατευτικά έχουμε προβλήματα στην περιοχή από τον Μαύρο Ακανθώδη Αλευρώδη (Aleurocanthus spiniferus). Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού ξεκίνησαν από 54 και έφτασαν έως 75 λεπτά το κιλό (μικτά). Πρέπει οι παραγωγοί εσπεριδοειδών να προχωρήσουν σε οργανωμένα σχήματα για να μπορούν να έχουν καλύτερες τιμές».

Ο παραγωγός από την Κατοχή Μεσολογγίου, κ. Μάκης Καλόκληρος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «εδώ και 10 ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή στις Κλημεντίνες. Φέτος είχαμε πρόβλημα στον χρωματισμό λόγω των καιρικών συνθηκών και καθυστέρησε η συγκομιδή. Η τιμή παραγωγού (καθαρά) είναι πάνω από 45 λεπτά το κιλό».

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Τσακαλώζος, μεγάλος παραγωγός και αυτός από την Αιτωλοακαρνανία, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι  «έχουν ξεκινήσει οι κοπές στα ματναρίνια Κλημεντίνες. Η ζήτηση είναι σε καλά επίπεδα και οι τιμές (καθαρές) για τον παραγωγό φτάνουν και στα 47 λεπτά το κιλό. Είχαμε καθυστέρηση φέτος στην έναρξη της συγκομιδής γιατί οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν στον χρωματισμό».

Σύμφωνα με τη Διαρκή Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας (Δ.Ε.Σ.Α.), συνεχίζεται και αυτήν την εβδομάδα με καλές τιμές η εμπορία μανταρινιών. Οι υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή καθυστερούν την ωρίμανση των προϊόντων. Συστήνεται στους παραγωγούς: Αυτοσυγκράτηση στην προσφορά προκειμένου οι καρποί να πάρουν ικανοποιητικό βάρος και παρακολούθηση των τιμών της αγοράς, που δείχνει αυξητική τάση, λόγω μεγάλης ζήτησης και μειωμένης προσφοράς.

Ο κ. Βασίλης Ντόκος, παραγωγός από το Κουτσοπόδι της Αργολίδας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε μειωμένες αποδόσεις στην παραγωγή μανταρινιών. Επίσης έχει καθυστερήση η συγκομιδή γιατί είχαμε προβλήματα με τον χρωματισμό. Η ζήτηση είναι αυξημένη και οι τιμές παραγωγού (μικτές) είναι από 72 έως 75 λεπτά το κιλό».

Από την πλευρά του ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου στην Αργολίδα, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ακόμη είναι πράσινες οι Κλημεντίνες και τώρα άρχισαν να πέρνουν χρωματισμό. Οι ποσότητες είναι μειωμένες αλλά μέχρι σήμερα έχουμε καλή ζήτηση για εξαγωγή. Επίσης έχουμε καλές ποιότητες. Η μέση τιμή παραγωγού (μικτή) κυμαίνεται στα 70 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος στην περιοχή έχουμε μια κανονική παραγωγή στις Κλημεντίνες. Επίσης έχουμε καλή ποιότητα και μεγέθη καρπών. Έχουν ξεκινήσει δυναμικά οι εξαγωγές και υπάρχει καλή ζήτηση για μανταρίνια. Οι τιμές παραγωγού ξεκίνησαν από 70 λεπτά και αυτή την εποχή κυμαίνονται στα 60 λεπτά το κιλό».

Παϊσιάδης Σταύρος