Εσπεριδοειδή: Λάνε Λέιτ 32-35 λεπτά, Ορτανίκ 25-27, Αφουρέρ 40-42 και Νόβα 30

Φεβρουαρίου 02, 2024

Ξεκίνησαν οι κοπές των πορτοκαλιών της ποικιλίας Λάνε Λέιτ και μανταρινιών ποικιλίας Ορτανίκ και Αφουρέρ, με την ζήτηση αυτή την εβδομάδα να είναι σε καλά επίπεδα. Καλή ζήτηση υπάρχει αυτή την εποχή και για τα Νόβα.

Η Lane Late είναι ποικιλία πορτοκαλιάς που δίνει καρπούς ομφαλοφόρους χωρίς σπόρους (άσπερμη).

Ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, παραγωγός από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην Αιτωλοακαρνανία οι πρώτες κοπές στα Lane Late δίνουν τιμή παραγωγού στα 30 λεπτά το κιλό. Από αυτή την εβδομάδα φάνηκε να αυξάνει το εμπορικό ενδιαφέρον και είχαμε μια κάπως καλύτερη τιμή που έφτασε στα 32 λεπτά. Θυμίζουμε πέρυσι οι τιμές είχαν ξεκινήσει από 21 λεπτά και έφτασαν στα 35 λεπτά.

Επίσης ξεκίνησαν οι κοπές μανταρινιών Ορτανίκ και Αφουρέρ. Από πλευράς ποιότητας δεν υπάρχουν προβλήματα και οι καιρικές συνθήκες βοηθούν την συγκομιδή. Οι τιμές στα Ορτανίκ κυμαίνονται από 25 έως και 27 λεπτά το κιλό, ενώ οι τιμές στα Αφουρέρ είναι από 40 έως 42 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «μετά από 1,5 μήνα που είχε παγώσει η αγορά για τα Νόβα τις τελευταίες ημέρες έχουμε μια καλή ροή του εμπορίου και φεύγουν συνεχόμενα φορτία αν και στην περιοχή έχουμε μεγάλες ποσότητες. Οι τιμές παραγωγού τώρα έχουν σταθεροποιηθεί στα 30 λεπτά.

Ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι κοπές στα Ορτανίκ. Λίγες ποσότητες με μανταρίνια Αφουρέρ έχει η περιοχή που διακινούνται κυρίως στην εγχώρια αγορά.

Καλή είκονα έχουν τα πορτοκάλια ποικιλίας Λάνε Λέιτ με τις κοπές να γίνονται με κανονικούς ρυθμούς και τις τιμές να ξεκινούν από 28 και να φτάνουν στα 35 λεπτά. Εκτιμώ όμως ότι το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί η ζήτηση».

Παϊσιάδης Σταύρος