Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα: «Ελιά Καλαμών/Kalamata olives: και τώρα τι κάνουμε; Θωρακίζουμε το προϊόν»

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024 η εκδήλωση με θέμα: «Ελιά Καλαμών/Kalamata olives: και τώρα τι κάνουμε; Θωρακίζουμε το προϊόν» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Λακωνίας στο Γύθειο. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Επιμελητήριο Λακωνίας με τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας και Φθιώτιδας.

447507095_1000646822068761_2483854433800030271_n.jpg

Την εκδήλωση τίμησαν με τη συμμετοχή τους:

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Κελέτσης

Οι βουλευτές Λακωνίας: κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης, Νεοκλής Κρητικός και κα Νάγια Γρηγοράκου.

Ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Περικλής Μαντάς.

Η υποψήφια Ευρωβουλευτής κα Μαρία Σπυράκη και ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής Πύρρος Δήμας.  

Ο Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών κ. Πέτρος Καμπούρης

Ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης.

Οι Προέδροι των Επιμελητηρίων που διοργάνωσαν την εκδήλωση (Λακωνίας κ.  Ιωάννης Παναρίτης, Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής, Μεσσηνίας κ. Ευάγγελος Ξυγκώρος και Φθιώτιδας κ. Αθανάσιος Κυρίτσης). 

Από τα Επιμελητήρια επίσης συμμετείχαν: Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κωνσταντίνος Νικολούτσος, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας κ. Παναγιώτης Αρβανίτης και ο Β’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Τερζής. 

Οι Αντιπεριφερειάρχες: Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης, Αγροτικής Οικονομίας και Αλιευτικής Πολιτικής Στερεάς Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, Αιτωλοακαρνανίας κ. Θανάσης Μαυρομάτης και Αγροτικής Ανάπτυξης Δ Ελλάδας κ. Ανδρέας Φίλιας.

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι: κ. Παναγιώτης Τζινάκος, κ. Φίλιππος Πήλιουρας, κα Κωνσταντίνα Νικολάκου και κα Μαργαρίτα Σπυριδάκου.

Από του Δήμους συμμετείχαν: Ο Δήμαρχος του Δήμου Ευρώτα κ. Δήμος Βέρδος, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Σπάρτης κ. Άγγελος Αντωνάκος,  ο Αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Ανατολικής Μάνης κ. Απόστολος Χριστοδουλάκος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Καλαμάτας κ. Γεώργιος Φάββας, ο Πρόεδρος Δευτεροβάθμιας Δημοτικής Σχολικής Επιτροπής Δήμου Καλαμάτας κ. Ιάκωβος Περρωτής και ο Αντιδήμαρχος Λοκρών κ. Ιωάννης Ανεστόπουλος.

Οι Πρόεδροι της ΠΕΜΕΤΕ, ΔΟΕΠΕΛ, ΣΥΜΕΠΟΠ κ.κ. Κώστας Ζούκας,  Γεώργιος Ντούτσιας και Ιωάννης Πάζιος αντίστοιχα. 

Η Δ/ντρα της ΠΕΜΕΤΕ κα Κίμη Ζαζή

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς κ. Ανέστης Μαυροειδής.

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Αιτωλοακαρνανίας κ. Χρήστος Χειμώνας.

Ο Πρόεδρος του 11ου Παραρτήματος ΟΕΕ ΝΑ Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Κρητικός.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Λακωνίας κα Παναγιώτα Παπαγιανοπούλου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Ιωάννης Καρβουνιάρης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας – Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη – Α.Ε κ. Νικόλαος Προκοβάκης.

447641325_1000646848735425_7204165535470787720_n.jpg

Την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ιωάννης Παναρίτης ο οποίος τόνισε στην ομιλία του: «Παγκοσμίως η ελιά καλαμών είναι γνωστή και εμπορεύεται ως “Kalamata olives”. Στην Ελλάδα η καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON» δίνει το δικαίωμα στους εξαγωγείς της Ελιάς Καλαμών να χρησιμοποιούν νόμιμα την ονομασία που εδώ και δεκαετίες έχει κάνει γνωστό το προϊόν παγκοσμίως, διασφαλίζοντας έτσι τις εξαγωγές 200 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως καθώς και την οικονομική επιβίωση χιλιάδων παραγωγών και εργαζόμενων». Κλείνοντας τόνισε ότι τα Επιμελητήρια θα παραμείνουν πιστά στη δέσμευσή τους για τη συνέχιση της συνεργασίας τους για το θέμα της ελιάς καλαμών. Προτείνεται η συγκρότηση τεχνικής επιτροπής η οποία θα επεξεργαστεί τις δυνατές λύσεις για την ανάδειξη του προϊόντος ως εθνικό, την θωράκισή του έναντι τρίτων χωρών

  • με σεβασμό στο ΠΟΠ και την αξία που προσδίδει στο προϊόν η ποιότητα και  τα  μοναδικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με τη γεωγραφική και την παραδοσιακή τεχνογνωσία και 
  • με σεβασμό γενικά στο εθνικό μας προϊόν που παράγεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας
  • με σεβασμό στην απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά και την επικύρωσή της από το ΣτΕ.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι έτεροι συνδιοργανωτές Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας και Φθιώτιδας οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους τόνισαν την μεγάλη σημασία της ονομασίας του προϊόντος για την εξαγωγή του. Η τοποθέτηση και των τεσσάρων Προέδρων ήταν πως χρειάζεται κοινή γραμμή πλεύσης και από κοινού προσπάθεια για την προάσπιση των συμφερόντων όλων των εμπλεκομένων με το εν λόγω προϊόν πλευρών.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε η κα Λίνα Αγγελοπούλου Πληρεξούσια Δικηγόρος ΠΕΜΕΤΕ, ΔΟΕΠΕΛ Επιμελητηρίων Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας και Φθιώτιδας στην δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την υπόθεση, η οποία έκανε μια σύντομη αναδρομή στις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν μέχρι την απόφαση του ΣτΕ και παρουσίασε στους συμμετέχοντες τη νομική του διάσταση αποσαφηνίζοντας τις νομικές του λεπτομέρειες.

Αμέσως μετά χαιρετισμό απηύθυναν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Κελέτσης, οι Βουλευτές Λακωνίας και Μεσσηνίας, ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης, οι Αντιπεριφερειάρχες και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Δήμαρχος Δ. Ευρώτα, οι εκπρόσωποι των Δήμων, ο Πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ, καθώς και της ΔΟΕΠΕΛ  και του ΣΥΜΕΠΟΠ και ο Προέδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς.

 

Μετά το πέρας των τοποθετήσεων υπήρξε διαλογική συζήτηση με τους συμμετέχοντες οι οποίοι εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους σε σχέση με τη θωράκιση του προϊόντος.  Αποφασίστηκε από κοινού η δημιουργία τεχνικής επιτροπής με εκπροσώπους από όλους του εμπλεκόμενους φορείς και από τους 4 νομούς και από Οργανώσεις με άμεση σχέση με το προϊόν, με σκοπό την κατάθεση πρότασης προς το υπουργείο για την διασφάλιση του προϊόντος ως εθνικού και τη θωράκισή του προς τρίτες χώρες. 

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και τόνισε ότι τα Επιμελητήρια ως εκπρόσωποι του επιχειρείν και υποστηρικτές του αναπτυξιακού μοντέλου που θα έχει ως βάση τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, θα έχουν τον εποπτικό ρόλο για την τήρηση των ανωτέρω. 

Η εκδήλωση μεταδόθηκε με live streaming από την σελίδα του Επιμελητηρίου Λακωνίας στο Facebook στην οποία και παραμένει για όποιον ενδιαφέρεται να την παρακολουθήσει.

Επίσης, μεταδόθηκε και από πολλά ΜΜΕ των νομών Λακωνίας, Αιτωλοκαρνανίας, Μεσσηνίας και Φθιώτιδας.

 

447638719_1000646858735424_2000253042025035023_n.jpg

Last modified on Τρίτη, 04 Ιουνίου 2024 15:21