Στο «μικροσκόπιο» η τιμή ελαιολάδου στο ράφι, θα επηρεάσει και την τιμή στο χωράφι;

Πρωταθλητής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), που δημοσιοποίησε τον Ιούνιο του 2024, αναδεικνύεται το ελαιόλαδο με αύξηση στην τιμή κατανάλωσης της τάξεως του 56,8% (τιμές τον Μάιο του 2024 σε σχέση με τον Μάιο του 2023).

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι προτεραιότητα του νέου υπουργού, Τάκη Θεοδωρικάκου, είναι η καταπολέμηση της ακρίβειας που θα γίνει αρχικά μέσα από τη μείωση των τιμών στα τρόφιμα, με την τιμή στο ελαιόλαδο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη «μάχη».

«Η υπόθεση της αποκλιμάκωσης των τιμών είναι υπόθεση όλων μας, απαιτείται συνεργασία και συνένωση δυνάμεων», τόνισε ο υπουργός κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.

Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμούν πως η ανεξέλεγκτη τιμή του ελαιόλαδου επηρεάζει καταλυτικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για την διατροφή των ελληνικών οικογενειών. Γι’ αυτό το λόγο προαναγγέλλουν το αμέσως προσεχές διάστημα, σειρά συναντήσεων με φορείς του κλάδου, με σκοπό να διερευνηθούν λύσεις στην αυξανόμενη τιμή του ελαιόλαδου.

Στις συναντήσεις με τους παραγωγικούς φορείς, αναμένεται να τεθούν και οι τρόποι αντιμετώπισης τις τιμής, έχοντας σαν παράδειγμα τα σχέδια που πάρθηκαν από άλλες χώρες, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα και να αναζητηθούν κοινοί τόποι και διαφορές.

Όμως με τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού, που έκανε μετά τις Ευρωεκλογές, θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα υπάρχει μείωση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, όπως και στα άλλα τρόφιμα.

Το θέμα ο νέος υπουργός να μην ακολουθήσει το παράδειγμα του προκατόχου του και βάλει το προϊόν σε κάποιο «καλάθι», όπως έγινε με τα αμνοερίφια το Πάσχα.

Πάντως εστιάζοντας στο θέμα της αποκλιμάκωσης των τιμών ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι στόχος είναι «να διασφαλίσουμε μέσα από αυστηρούς και συστηματικούς ελέγχους την κανονική λειτουργία της αγοράς και τη λειτουργία του ανταγωνισμού». «Η επιτυχία του στόχου της αποκλιμάκωσης των τιμών απαιτεί συνένωση δυνάμεων, το κέρδος είναι θεμιτό, η αισχροκέρδεια όχι», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και αναφέρθηκε στις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής του:

  • Ενίσχυση ελεγκτικού μηχανισμού για περισσότερους και πιο ποιοτικούς ελέγχους - Η ΔΙΜΕΑ ενισχύεται άμεσα με 30 νέα στελέχη
  • Συνεργασία με ανεξάρτητες αρχές - «Θα στηρίξουμε και την Επιτροπή Ανταγωνισμού να κάνει άριστα τη δουλειά της, όπως και τον Συνήγορο του Καταναλωτή»
  • Αναβάθμιση της πλατφόρμας e-katanalotis, που ήδη περιέχει πληροφορίες για 3000 προϊόντα
  • Ενημέρωση πολιτών - Συνάντηση με τους εκπροσώπους του καταναλωτικού κινήματος - «Ο ενημερωμένος καταναλωτής έχει δύναμη», είπε χαρακτηριστικά
  • Παράταση των έκτακτων μέτρων έως την 31η Δεκεμβρίου
  • Συστηματική παρακολούθηση αγοράς - Ιδιαίτερα στη διαδρομή από το χωράφι στο ράφι και τον ρόλο των μεσαζόντων
  • Επανεξέταση του ορίου των προστίμων και παρακολούθηση της διαδικασίας είσπραξης
  • Συναντήσεις με βιομηχάνους και ιδιοκτήτες εταιρειών σούπερ μάρκετ.

Παϊσιάδης Σταύρος

Πηγή: https://www.agrotypos.gr/