Περσινό έξτρα παρθένο πωλήθηκε στα 8 ευρώ, μεγάλο ενδιαφέρον για φετινό αγουρέλαιο

Πώληση έξτρα παρθένου ελαιολάδου ΠΟΠ Σητείας Λασιθίου, ποσότητας 75 τόνων, οξύτητας 0,5, εσοδείας 2023-2024, έκανε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ζάκρου.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Κεκερίδης, πρόεδρος Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ζάκρου στη Σητεία, «στις 25 Σεπτεμβρίου 2024 είχαμε προκηρύξει διαγωνισμό πώλησης για την συγκεκριμένη ποσότητα έξτρα παρθένου ελαιολάδου περσινής εσοδείας αλλά είχε κυρηχθεί άγονος.

Επανήλθαμε σε διαπραγματεύσεις και τελικά καταλήξαμε σε εμπορική συμφωνία με τιμή στα 8 ευρώ το κιλό. Ο αγοραστής είναι Έλληνας έμπορος και ήταν το τελευταίο περσινό απόθεμα.

Φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη αλλά είναι πολύ καλή η ποιότητα στην περιοχή της Σητείας. Η συγκομιδή για το φετινό αγουρέλαιο αναμένεται να ξεκινήσει από τις 21 Οκτωβρίου και ελπίζουμε να έχουμε μια καλή πορεία στις τιμές παραγωγού».

Στο μεταξύ η περιοχή των Αγίων Αποστόλων στην Λακωνία αποτελεί παραδοσιακά το σημείο εκκίνησης για τη νέα εμπορική περίοδο του ελαιολάδου στην χώρα, καθώς στην περιοχή αυτή ξεκινά η συγκομιδή από τις πρώτες ελιές ποικιλίας Αθηνολιά. Η παραγωγή στα αρδευόμενα χωράφια είναι καλή σε αντίθεση με τα ξηρικά που δεν αναμένεται να γίνει συγκομιδή.

Από τις 28 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η παραγωγή του πρώτου φετινού αγουρέλαιου στην Λακωνία. Το κλείσιμο συμφωνίας για τα φρέσκα ελαιόλαδα είναι πλέον θέμα ημερών.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το αγουρέλαιο αναμένεται να «πιάσει» τιμή πάνω απο τα 9 ευρώ/κιλό, ενώ τους τελευταίους 40 τόνους που είχε σε απόθεμα ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, πωλήθηκαν προς 7,25 ευρώ/κιλό.

Οι Ιταλοί έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία τους στην περιοχή της Λακωνίας και βιάζονται να κλείσουν εμπορικές συμφωνίες για το ελαιόλαδο της φετινής παραγωγής.

Παϊσιάδης Σταύρος

Πηγή: https://www.agrotypos.gr/