'' ΔΙΑΥΛΟΣ '' Ο ρόλος των γονέων στη διαχείριση των αγχογόνων παραγόντων των παιδιών ανά ηλικιακή ομάδα

Ομιλία σε γονείς και εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Νεαπόλεως με θέμα: «Ο Ρόλος των Γονέων στη Διαχείριση των Αγχογόνων Παραγόντων των Παιδιών ανά Ηλικιακή Ομάδα» Το άγχος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα το οποίο, αν και δυσάρεστο, είναι απαραίτητο για την επιβίωση, την εξέλιξη και την προσαρμογή μας. Αποτελεί κινητήριο δύναμη για την αντιμετώπιση καταστάσεων κινδύνου και την επίτευξη στόχων και καθημερινών υποχρεώσεων. Το άγχος γίνεται πρόβλημα όταν είναι χρόνιο, όταν το σώμα μας αντιδρά απουσία ενός απειλητικού ερεθίσματος, όταν δεν είναι παραγωγικό αλλά μειώνει τη λειτουργικότητα του ατόμου.

FB IMG 1680420919579 Παρόλο που στο μυαλό των περισσοτέρων ενηλίκων η παιδική ηλικία είναι συνδεδεμένη με την ανεμελιά και το παιχνίδι, το άγχος είναι ένα συναίσθημα που βιώνουν έντονα και τα παιδιά σε κάθε ηλικία. Τα στρεσογόνα ερεθίσματα καθώς και ο τρόπος αντίδρασης των παιδιών σε αυτά εξαρτώνται από την ηλικία τους, την ιδιοσυγκρασία τους αλλά και τα οικογενειακά τους πρότυπα. Σίγουρα οι γονείς δεν μπορούν να αποκλείσουν τα αρνητικά συναισθήματα από τη ζωή του παιδιού τους. Δεν μπορούν να προστατεύουν συνεχώς το παιδί τους και να το προφυλάσσουν από καταστάσεις που θα το κάνουν να νιώσει άγχος, φόβο, απογοήτευση, λύπη, θυμό. Αυτό που μπορούν και πρέπει να κάνουν είναι να του δώσουν τα κατάλληλα εφόδια και εργαλεία που χρειάζεται για να μπορέσει να διαχειριστεί τα αρνητικά αυτά συναισθήματα με υγιείς τρόπους.

FB IMG 1680420924235

Στα πλαίσια αυτά, το Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση και το Σύλλογο Διδασκόντων του Γυμνασίου Νεαπόλεως, διοργάνωσε μία Ομιλία ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης για γονείς και εκπαιδευτικούς με θέμα «Ο ρόλος των γονέων στη διαχείριση των αγχογόνων παραγόντων των παιδιών ανά ηλικιακή ομάδα». Η Ομιλία πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Γυμνασίου Νεαπόλεως, την Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2023 και ώρα 18:00 με εισηγήτρια την κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, Ψυχολόγο, Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης.