Ποιο είναι το επίπεδο των οίκων ευγηρίας στην Αθήνα και την επαρχία

Όταν έρθει η ώρα να επιλέξουμε έναγηροκομείο στην Αθήνα, είτε για εμάς είτε για κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο, η επιλογή ανάμεσα στην πρωτεύουσα ή στην γαλήνια ύπαιθρο μπορεί να αποτελέσει δίλημμα. Αυτή η απόφαση δεν είναι απλώς θέμα προτίμησης, αλλά απαιτεί μια λεπτή κατανόηση των διαφορετικών επιλογών και των θετικών πλεονεκτημάτων κάθε επιλογής.

Πολλά γηροκομεία της Αθήνας περιλαμβάνουν σχεδόν τα πάντα, ό,τι έχει ανάγκη ένας ηλικιωμένος. Επίσης, τα κτίρια είναι μοντέρνα και καινούρια, δέχονται ηλικίες από  55 ή 60 ετών και παρέχουν μια πληθώρα ανέσεων. Η επιτόπια διαχείριση διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων όπως, οι χώροι συνάθροισης, η τραπεζαρία ή το σαλόνι. Αυτές οι  εγκαταστάσεις δεν αφορούν μόνο την διαμονή των ηλικιωμένων. Στόχο έχουν να προσφέρουν μια κοινωνική ζωή που αναζωογονεί τους ηλικιωμένους​ και γεμίζει τον χρόνο τους με ευχάριστες δραστηριότητες.

Έναγηροκομείο στην Αθήνα https://www.agstylianos.gr/ μπορεί να στεγάσει αρκετά διαμερίσματα, εστιατόρια, γυμναστήρια και εσωτερικούς χώρους δραστηριοτήτων.Τέτοιες εγκαταστάσεις δεν αφορούν μόνο την πολυτέλεια. ‘Έχουν ειδική κατασκευή με γνώμονα τις ανάγκες των ηλικιωμένων για την εύκολη μετακίνηση τους, διασφαλίζοντας ότι κάθε γωνιά του συγκροτήματος θα είναι προσβάσιμη και ασφαλής​.

Επιπλέον, ένα γηροκομείο στην Αθήνα είναι συχνά εξοπλισμένο για να καλύπτει τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης των θαμώνων τους. Ένα γηροκομείο παρέχει ένα περιβάλλον όπου τα ηλικιωμένα άτομα μπορούν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους ακόμη και όταν αντιμετωπίζουν σωματικές ή ψυχικές προκλήσεις. Η καθημερινή βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της προσωπικής φροντίδας και η παροχή γευμάτων, είναι άμεσα διαθέσιμη, ενώ οι εγκαταστάσεις όπως κομμωτήρια, αίθουσες χόμπι και γυμναστήρια είναι κοινές. Αυτές οι ανέσεις συνδυάζονται με δραστηριότητες που στοχεύουν στην προαγωγή της υγείας και της ευεξίας​​.

Οίκοι ευγηρίας στην ύπαιθρο

Αντίθετα, οι οίκοι ευγηρίας που βρίσκονται εκτός αστικών κέντρων στην ύπαιθρο, παρέχουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής πιο αργό, ένα περιβάλλον πιο ήρεμο και η επαφή με την φύση είναι πιο άμεση και χαλαρωτική. Αυτό βοηθάει πολύ και στην ψυχολογία των ηλικιωμένων. Οι βόλτες στην ύπαιθρο και τον καθαρό αέρα είναι ανώτερες από κάθε πολιτιστική δραστηριότητα ή ψυχαγωγία. Για πολλούς, η έλξη της υπαίθρου έγκειται στην ησυχία και την ηρεμία της ατμόσφαιρας, η οποία μπορεί να έχει θεραπευτικά αποτελέσματα στους ηλικιωμένους, ειδικά για εκείνους που έχουν περάσει μεγάλο μέρος της ζωής τους σε αγχωτικά περιβάλλοντα, όπως είναι αυτό της μεγαλούπολης.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι στην επαρχία τα γηροκομεία ενδέχεται να μην έχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες όπως αυτά που βρίσκονται κοντά στην πόλη. Η πρόσβαση σε εξειδικευμένη περίθαλψη και σε εξειδικευμένους γιατρούς είναι περιορισμένη, αν και αυτό τα τελευταία χρόνια τείνει να αλλάξει.

Η απόφαση στο αν θα επιλέξετε ένα γηροκομείο στην Αθήναή στην ύπαιθρο θα εξαρτηθεί από τις ατομικές ανάγκες και προτιμήσεις των ηλικιωμένων και της οικογένειας. Η Αθήνα προσφέρει ένα σύγχρονο περιβάλλον με εκτεταμένες υπηρεσίες και εγκαταστάσεις, ενώ η εξοχή προσφέρει ένα ήρεμο περιβάλλον που μπορεί να ταιριάζει καλύτερα σε όσους αναζητούν ηρεμία και απλότητα. Η επιλογή είναι καθαρά προσωπική και θα πρέπει να γίνει μετά από μία προσεκτική εξέταση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων κάθε περίπτωσης, διασφαλίζοντας ότι η επιλογή θα είναι σύμφωνη με τις αξίες, τις ανάγκες και τον επιθυμητό τρόπο ζωής του ηλικιωμένου.