Πώς μπορείτε να ενσωματώσετε την κουζίνα σας στο σαλόνι

Δεκεμβρίου 14, 2023

Η κουζίνα και το σαλόνι είναι δύο από τους πιο σημαντικούς χώρους του σπιτιού. Η κουζίνα είναι ο χώρος όπου μαγειρεύουμε, τρώμε και χαλαρώνουμε, ενώ το σαλόνι το μέρος που περνάμε χρόνο με την οικογένειά μας και τους φίλους μας. Η ένωση αυτών των δύο χώρων σε έναν ενιαίο χώρο μπορεί να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά και μερικά μειονεκτήματα.

Όταν η κουζίνα και το σαλόνι είναι ενωμένα, δημιουργείται ένας μεγαλύτερος και πιο ανοιχτός χώρος. Αυτό μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερα πλεονέκτημα για μικρά διαμερίσματα. Επίσης ο σύνδεσμός του σαλονιού με την κουζίνα φέρνει πιο κοντά τους ιδιοκτήτες γιατί μπορούν να αλληλεπιδρούν πιο εύκολα μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για οικογένειες με μικρά παιδιά ή για άτομα που περνούν λίγο χρόνο μαζί κατά την διάρκεια της ημέρας. Το μειονέκτημα που έχει αυτός ο συνδυασμός χώρων είναι ότι οι μυρωδιές από την κουζίνα διοχετεύονται σε όλο το σπίτι .  Όταν τα έπιπλα κουζίνας και του σαλονιού είναι ενωμένα, όλοι οι θόρυβοι από την προετοιμασία του φαγητού θα ενοχλούν όσους θα κάθονται στο σαλόνι.

Η κουζίνα είναι ένας χώρος με υψηλά επίπεδα υγρασίας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα έπιπλα και τα υφάσματα του σαλονιού. Το χειρότερο είναι ότι η κουζίνα χρειάζεται συνεχόμενο καθάρισμα. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο αν τα ντουλάπια της κουζίνας αποτελούν προέκταση του σαλονιού. Όπως καταλαβαίνουμε σύμφωνα με τα παραπάνω, υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα με την ιδέα το ότι η κουζίνα θα πρέπει να είναι ενιαία με το σαλόνι. Αυτό όμως έχει να κάνει με τις προσωπικές προτιμήσεις και την αισθητική του κάθε ιδιοκτήτη.

Η νέα μόδα που ξεκίνησε με την ενσωμάτωση της κουζίνας στο σαλόνι είναι και οι γυάλινες κουζίνες. Η μόδα με τα γυάλινα ντουλάπια κουζίνας ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια και έχει γίνει αρκετά δημοφιλής. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους αυτή η τάση δεν είναι πιθανό να κρατήσει πολύ. Η γυάλινη επιφάνεια δεν είναι τόσο πρακτική γιατί  είναι ευαίσθητη στους λεκέδες και τις γρατσουνιές. Αυτό μπορεί να μας δυσκολέψει στην καθαριότητα της κουζίνας. Η γυάλινη επιφάνεια είναι ακριβή. Η τοποθέτηση της πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο συνεργείο και  τεχνίτη.  Οι γυάλινες επιφάνειες που χρησιμεύουν και για πάγκο στην κουζίνα είναι πιο ακριβές από τα άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται συνήθως, όπως η μελαμίνη ή ο γρανίτης.

Μια άλλη μόδα στα έπιπλα κουζίνας που ενσωματώνονται με το σαλόνι είναι και αυτά ανοιχτού τύπου. Οι ανοιχτού τύπου κουζίνες είναι ένας τύπος κουζίνας που είναι ενσωματωμένη στο σαλόνι ή στο καθιστικό. Αυτού του είδους οι κουζίνες έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Δημιουργούν μια αίσθηση ευρυχωρίας και ενότητας στο χώρο. Επιτρέπουν στα άτομα που κάθονται στο σαλόνι να αλληλεπιδρούν πιο εύκολα με αυτούς στην κουζίνα. Τα έπιπλα κουζίνας ανοιχτού τύπου μπορούν να εξοικονομήσουν χώρο, καθώς δεν χρειάζεται η κουζίνα και το σαλόνι να χωρίζονται μεταξύ τους.

Εάν είστε άπειρος στην επιλογή κουζίνας, πριν ξεκινήσετε την αναζήτησή σας, σκεφτείτε τι χρειάζεστε από μια κουζίνα και κινηθείτε σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Μην ξεχνάτε ότι η κουζίνα πρέπει να είναι λειτουργική και ευρύχωρη.