Σημαντικά ευρήματα από αυστραλιανή εταιρεία: Πολυμεταλλικό κοίτασμα στους Μολάους

Πολυμεταλλικό κοίτασμα με περιεκτικότητα κρίσιμων πρώτων υλών για την ενεργειακή μετάβαση φαίνεται να έχει εντοπίσει η αυστραλιανή εταιρεία Rockfire στην περιοχή των Μολάων Λακωνίας.

Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος Χρύσα Λιάγγου στην “Καθημερινή” η εξέλιξη αυτή ενισχύει τις προσπάθειες της Ελλάδας να προσελκύσει επενδύσεις στον κρίσιμο κλάδο για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και την απεξάρτησή της από την Κίνα.

Από την πλευρά της η Rockfire έχει από καιρό χαρακτηρίσει το project πολύ σημαντικό για την ίδια, καθώς σκοπεύει να αξιοποιήσει την Ελλάδα ως εφαλτήριο για επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ το 2023, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ερευνητικών γεωτρήσεων για να επιβεβαιώσει τις ενδείξεις κοιτασματολογικών μελετών που είχε πραγματοποιήσει το ΙΓΜΕ τη δεκαετία του 1980 για την ύπαρξη κοιτάσματος ψευδαργύρου. Τα αποτελέσματα των πρώτων ερευνητικών γεωτρήσεων ενθουσίασαν τους Αυστραλούς, αφού αποκάλυψαν ότι το υπέδαφος των Μολάων δεν κρύβει μόνο ψευδάργυρο και μόλυβδο, μέταλλα με πολλές εφαρμογές στη βιομηχανία, αλλά και ποσότητες γερμανίου. Το ασημόλευκο μέταλλο συγκαταλέγεται στον κατάλογο των κρίσιμων πρώτων υλών για την ενεργειακή μετάβαση για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, η οποία εξαρτάται σε ποσοστό 45% από εισαγωγές και σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα, που ελέγχει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής.

Πηγή: https://eleftheriaonline.gr/

Last modified on Τρίτη, 12 Μαρτίου 2024 19:14