Τι είναι η έκλειψη ηλίου - Πότε και πού θα γίνει η επόμενη

Στις 8 Απριλίου παρατηρήθηκε ολική έκλειψη ηλίου σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική - από το Μεξικό έως το ανατολικότερο άκρο του Καναδά.

Σύμφωνα με το BBC, εκατοντάδες εκδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί εκείνη την ημέρα, ώστε οι παρατηρητές της έκλειψης να βγουν έξω, να κοιτάξουν τον ουρανό και να απολαύσουν αυτό το σπάνιο, αστρονομικό φαινόμενο.

Τι είναι η ηλιακή έκλειψη;

Το φαινόμενο της ηλιακής έκλειψης συμβαίνει όταν η Σελήνη κινείται μεταξύ της Γης και του Ήλιου, εμποδίζοντας ορισμένες ή όλες τις ακτίνες του Ήλιου να φτάσουν στη Γη.

Το φαινόμενο είναι ένα κοσμικό γεγονός, το οποίο για να συμβεί απαιτεί ο Ήλιος, η Σελήνη και η Γη να βρίσκονται σε ακριβή ευθυγράμμιση.

Όταν συμβαίνει αυτό, η Σελήνη ρίχνει δύο τύπους σκιών. Η μία οδηγεί σε μερική έκλειψη ηλίου, η οποία καλύπτει μόνο ένα μέρος του Ήλιου, και η άλλη ονομάζεται ολική έκλειψη Ηλίου, όπου ο Ήλιος καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τη Σελήνη, εκτός από έναν ορατό δακτύλιο φωτός στον ουρανό.

Πότε και πού θα συμβεί η επόμενη ολική ηλιακή έκλειψη;

Στις 12 Αυγούστου 2026, θα υπάρξει ολική έκλειψη ηλίου η οποία θα είναι ορατή από την Αρκτική, την ανατολική Γροιλανδία, την Ισλανδία και τη βόρεια Ισπανία, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).

Εκλείψεις σε όλο τον κόσμο

22 Ιουλίου 2028: Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία

25 Νοεμβρίου 2030: Ναμίμπια, Μποτσουάνα, Νότια Αφρική, Λεσότο, Αυστραλία

20 Μαρτίου 2034: Νιγηρία, Καμερούν, Τσαντ, Σουδάν, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Ιράν, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ινδία, Κίνα

2 Σεπτεμβρίου 2035: Κίνα, Βόρεια και Νότια Κορέα, Ιαπωνία

13 Ιουλίου 2037: Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία

26 Δεκεμβρίου 2038: Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία

30 Απριλίου 2041: Αγκόλα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ουγκάντα, Κένυα, Σομαλία

20 Απριλίου 2042: Μαλαισία, Ινδονησία, Μπρουνέι, Φιλιππίνες

9 Απριλίου 2043: Ρωσία

Πότε θα συμβεί στην Ελλάδα;

Η επόμενη ολική έκλειψη ηλίου στην Ελλάδα θα συμβεί στις 21 Απριλίου 2088, ενώ το 2030 θα πραγματοποιηθεί μια δακτυλιοειδής.

Να θυμίσουμε ότι, την προηγούμενη φορά που παρατηρήσαμε ολική έκλειψη ηλίου στη χώρα μας ήταν στις 29 Μαρτίου το 2006 από το Καστελόριζο.