Αλλάζουν όλα για τις προσλήψεις στο Δημόσιο - Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ

Να επιταχύνει κατά πολύ τον χρόνο έκδοσης των αποτελεσμάτων για τις προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ επιχειρεί το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς το διάστημα που μεσολαβεί από την έκδοση κάθε προκήρυξης μέχρι τον διορισμό των επιτυχόντων έχει ξεπεράσει σε ορισμένες περιπτώσεις και τα δύο χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι χιλιάδες προσλήψεις έχουν προγραμματιστεί για τη φετινή χρονιά, αλλά και τις αμέσως επόμενες, ο έλεγχος πληρότητας των φακέλων των εκατοντάδων χιλιάδων υποψηφίων από το ΑΣΕΠ έχει μπλοκάρει το σύστημα.Αφορμή για να πατήσει το Μέγαρο Μαξίμου το κουμπί της απλοποίησης των διαδικασιών αποτέλεσε ο μεγάλος γραπτός διαγωνισμός 2Γ/2022, όπου μετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες διαγωνιζόμενοι από όλη τη χώρα τον Μάρτιο του 2023 και ακόμη εκκρεμούν τα οριστικά αποτελέσματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ΑΣΕΠ υπήρξε αντικείμενο μιας από τις πρώτες συσκέψεις που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τον ανασχηματισμό, με τον νέο υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και την υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη να έχουν αναλάβει στο εξής την πλήρη ψηφιοποίηση του συστήματος.

livanios

Παρά το γεγονός ότι οι αιτήσεις συμμετοχής στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ υποβάλλονται ηλεκτρονικά, η μεγάλη καθυστέρηση προκύπτει από το γεγονός ότι ο έλεγχος των δικαιολογητικών των υποψηφίων γίνεται σε δύο στάδια που περιλαμβάνουν και επικαλύψεις. Σε πρώτη φάση, το ΑΣΕΠ ελέγχει τα προσόντα που έχει δηλώσει στην αίτησή του ο υποψήφιος και αποδεικνύονται από τα προσκομισθέντα δικαιολογητικά (αν, για παράδειγμα, έχει πτυχίο Νομικής, όπως δήλωσε), προτού βγει η βαθμολογία.

Στη συνέχεια, όταν πλέον κάποιος διοριστεί, ο φορέας διορισμού του καλεί τον νέο υπάλληλο να προσκομίσει όλα τα δικαιολογητικά για να ελέγξει τη γνησιότητά τους.Θυρίδα υποψηφίουΜε τη δέσμη παρεμβάσεων που προωθεί τώρα το υπουργείο Εσωτερικών θα δημιουργηθεί μια ψηφιακή θυρίδα για κάθε υποψήφιο και τα δικαιολογητικά θα αντλούνται αυτόματα και άπαξ από όλα τα ψηφιακά μητρώα του Δημοσίου (gov.gr, e-efka, ptyxia.gov.gr), ώστε ο εκάστοτε υπάλληλος του ΑΣΕΠ να είναι βέβαιος τόσο ότι υπάρχουν όσο και ότι είναι αυθεντικά τα δικαιολογητικά του κάθε υποψηφίου.

Ενδεικτικό της αναγκαιότητας για την ψηφιακή διασύνδεση των μητρώων είναι το γεγονός ότι ένας υπάλληλος του ΑΣΕΠ μπορεί να ελέγξει μεσοσταθμικά 10 αιτήσεις με τα αντίστοιχα δικαιολογητικά τους την ημέρα, όταν ένας μεσαίος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ μπορεί να ξεπεράσει και τις 70.000 αιτήσεις.

Ενδεικτικό αυτού είναι το γεγονός ότι από το 2021 έως και τον τρέχοντα Ιούνιο το ΑΣΕΠ έχει εκδώσει 38.949 προσωρινά και οριστικά αποτελέσματα, όταν οι υποβληθείσες αιτήσεις για προκηρύξεις και διαγωνισμούς είναι υπερπολλαπλάσιες.

Με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή της θυρίδας, πλέον, ο εκάστοτε υποψήφιος θα εισέρχεται με κωδικούς Τaxisnet για να υποβάλει την αίτησή του για την προκήρυξη, μέσω της οποίας θα δίνει εξουσιοδότηση στο σύστημα να αναζητήσει από το gov.gr όλα τα σχετικά στοιχεία ή/και τα μοριοδοτούμενα κριτήρια, όπως πιστοποιητικά για τρίτεκνους, πολύτεκνους και ΑμεΑ.
Και αν για τα στοιχεία ταυτοπροσωπίας τα πράγματα είναι εύκολα μέσω του gov.gr, ένα από τα βασικά προβλήματα ήταν έως τώρα τα μεγάλα πανεπιστήμια.

asep

Last modified on Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024 11:14