Θα «βράζει» η χώρα για 15 μέρες: Πού και για πόσο το θερμόμετρο θα δείχνει 40αρια

Καύσωνας διαρκείας αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας από τις επόμενες ημέρες με τον υδράργυρο να ανεβαίνει επικίνδυνα, ενώ θα επιμείνουν και τα μελτέμια.

Σύμφωνα με πρόβλεψη του meteo, 32 προγνωστικά σενάρια από τις 9 έως 24 Ιουλίου 2024 από το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προγνώσεων των ΗΠΑ, για την πορεία της θερμοκρασίας, προβλέπουν αδιάκοπα υψηλές θερμοκρασίες ιδιαίτερα μετά τις 14 Ιουλίου.

Εντυπωσιακά, η μέγιστη ημερήσια τιμή της θερμοκρασίας θα ξεπερνά καθημερινά τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ξεπερνώντας κατά 6 έως 8 βαθμούς τις κανονικές για την εποχή τιμές.

Ανησυχητική είναι και η εικόνα που δίνει το μέσο για την επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιών αύριο (10/7), μέσω χάρτη ζωνών κινδύνου.

Σε αυτόν φαίνεται ολόκληρη η Πελοπόννησος «ντυμένη« στο μωβ, που σημαίνει ύψιστη επικινδυνότητα (Ακραία), ενώ ανάλογη είναι η πρόβλεψη για τη νοτιοανατολική Στερεά (Ακραία και Πολύ Υψηλή, την κεντρική και νότια Εύβοια, τη Θράκη, τη Λέσβο, τη Χίο, τις Κυκλάδες, την κεντρική Θεσσαλία και τα νοτιοδυτικά παράλια της Κρήτης.

Αιτία της παρατεταμένης διάρκειας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας είναι η ασυνήθιστη ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, με βαθιές υφέσεις να συνεχίσουν να επηρεάζουν τη Δυτική Ευρώπη και να ευνοούν τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς την περιοχή μας.

Πηγή: https://www.gazzetta.gr/