Γενεαλογικός Τουρισμός στη Σπάρτη: Συζήτηση με την Χαρίκλεια Κωστάκου στο sparta.komvos

Αγαπητή Φίλη/ Αγαπητέ Φίλε του sparta.komvos,

Ο Σεπτέμβριος θα μας βρει να υποδεχόμαστε στον χώρο μας την ελληνοαμερικανίδα Carol Kostakos Petranek. Η Χαρίκλεια Κωστάκου (το ελληνικό της όνομα), είναι υποδιευθύντρια του Κέντρου Οικογενειακής Ιστορίας στην Ουάσιγκτον DC, όπου συντονίζει μαθήματα, συνέδρια και προγράμματα ενημέρωσης. Είναι από τις ηγετικές μορφές της Eλληνικής Γενεαλογικής Kοινότητας των ΗΠΑ και μοιράζεται τις γνώσεις της συμμετέχοντας σε ελληνικούς διαδικτυακούς συλλόγους, γράφοντας άρθρα και κάνοντας παρουσιάσεις σε τοπικά και εθνικά συνέδρια. Έχει δημιουργήσει το «Spartan Roots», έναν ελληνικό γενεαλογικό ιστότοπο, στον οποίο συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία που συλλέγει σχετικά με την μετανάστευση των κατοίκων της Λακωνίας.

 Όπως η ίδια χαρακτηριστικά αναφέρει:

Στις αρχές του 20ου αιώνα, χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν από την Πελοπόννησο για να αναζητήσουν ευκαιρίες στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Στο γύρισμα του 21ου αιώνα, οι απόγονοί τους επιστρέφουν για να ανακαλύψουν την προγονική τους κληρονομιά, την οικογένεια και τον πολιτισμό τους.

Πολλοί από αυτούς είναι από τη Σπάρτη.

Θα ήθελα να διευκολύνω μια συζήτηση με επίκεντρο αυτό το αξιοσημείωτο φαινόμενο – τον Γενεαλογικό Τουρισμό – και τις πιθανές επιπτώσεις του στις επιχειρήσεις και την οικονομία της Σπάρτης.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου, στις 6-8 μ.μ. στο sparta.komvos, Όθωνος Αμαλίας 114 στη Σπάρτη και θα υπάρχει διερμηνεία στα ελληνικά. Σας καλούμε λοιπόν  στο χώρο μας προκειμένου, με τα λόγια της ίδιας της Χαρίκλειας Κωστάκου, να «συζητήσουμε περαιτέρω για αυτό το ταχέως αναπτυσσόμενο πεδίο [του Γενεαλογικού Τουρισμού] και πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για αμοιβαίο όφελος τόσο των  κατοίκων της Σπάρτης όσο και των «νέων» ξαδερφιών τους [μας] που επιστρέφουν για να βρουν τις ρίζες τους».

Σας περιμένουμε.

 

Με εκτίμηση,

Γιώργος Κωστάκος

sparta.komvos

456517642_122172607382223746_2511285358544902040_n.jpg