Ξεκινά και πάλι η κατασκευή του Jeddah Tower, του υψηλότερου κτηρίου στον κόσμο

Η Σαουδική Αραβία μόλις υπέγραψε επίσημα μια νέα συμφωνία ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επανέναρξη της κατασκευής του Πύργου Τζέντα (Jeddah Tower), ο οποίος θα γίνει το ψηλότερο κτίριο του κόσμου.

Μόλις ολοκληρωθεί, ο πύργος θα φτάσει στο εκπληκτικό ύψος των 1.000 μέτρων, ξεπερνώντας το Burj Khalifa του Ντουμπάι, το οποίο κατέχει σήμερα τον τίτλο με ύψος 828 μέτρα. Η κατασκευή, με επικεφαλής τον σαουδαραβικό όμιλο Binladin και χρηματοδότηση από την Kingdom Holding, έχει καθυστερήσει από το 2018 λόγω οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων, αλλά τώρα αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2028.

Το Jeddah Tower, αρχικά γνωστό ως Kingdom Tower, θα αποτελέσει το κεντρικό σημείο του ευρύτερου εγχειρήματος δημιουργίας της Jeddah Economic City. Ο πύργος έχει σχεδιαστεί από τους αρχιτέκτονες πίσω από το Burj Khalifa και θα περιλαμβάνει πολυτελείς κατοικίες, ένα ξενοδοχείο Four Seasons και χώρους γραφείων. Θα περιλαμβάνει επίσης το υψηλότερο σημείο παρατήρησης στον κόσμο, το οποίο θα βρίσκεται στον 157ο όροφο. Η μοναδική τριγωνική δομή είναι εμπνευσμένη από τα φυτά της ερήμου και έχει σχεδιαστεί για να αντέχει στους ισχυρούς ανέμους και τις ακραίες καιρικές συνθήκες σε τέτοια ύψη.

Με την κατασκευή να έχει επανέλθει σε τροχιά, το έργο αναμένεται όχι μόνο να σημειώσει νέα ρεκόρ, αλλά και να αποτελέσει σύμβολο των φιλοδοξιών της Σαουδικής Αραβίας για την αστική ανάπτυξη και την πρωτοβουλία Vision 2030, που αποσκοπεί στη διαφοροποίηση της οικονομίας της και την ενίσχυση του τουρισμού.

Για την ιστορία, η κατασκευή του υπερφιλόδοξου project σταμάτησε κυρίως λόγω οικονομικών δυσκολιών και πολιτικών ζητημάτων. Η κατασκευή ξεκίνησε αρχικά το 2012, αλλά οι εργασίες πάγωσαν το 2018, όταν το έργο είχε ολοκληρωθεί κατά 30% περίπου, με τον πυρήνα του κτιρίου να φτάνει τα 256 μέτρα. Μία από τις σημαντικότερες αναποδιές ήταν οι επιπτώσεις από την κατάρρευση ενός γερανού στη Μέκκα το 2015, στην οποία ενεπλάκη ο εργολάβος του έργου, η Saudi Binladin Group. Το περιστατικό οδήγησε σε νομικά και οικονομικά προβλήματα για την εταιρεία, τα οποία επιδεινώθηκαν από τη σύλληψη του προέδρου της, κατά τη διάρκεια μιας ευρύτερης προσπάθειας της Σαουδικής Αραβίας κατά της διαφθοράς. Αυτό προκάλεσε σημαντικές καθυστερήσεις στην εξασφάλιση περαιτέρω χρηματοδότησης και στη σταθερότητα του εργολάβου.

Πηγή: https://unboxholics.com/