Φοιτητική στέγη: Αγώνας δρόμου για γονείς και φοιτητές

Υψηλές τιμές και μειωμένη προσφορά καθορίζουν την αγορά

Σε πρόβλημα για γερούς λύτες εξελίσσεται η εύρεση φοιτητικής κατοικίας για τους επιτυχόντες στα πανεπιστημιακά ιδρύματα λόγω των αυξημένων ενοικίων και της μειωμένης προσφοράς διαθέσιμων ακινήτων.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έχουν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα στα μεσιτικά γραφεία σε όλη την Ελλάδα, αλλά και οι αναζητήσεις σε γνωστές ιστοσελίδες [και στα παραδοσιακά έντυπα] καθώς οικογένειες και υποψήφιοι φοιτητές αναζητούν φθηνά διαμερίσματα.

Μια άλλη μερίδα φοιτητών στρέφονται όλο και περισσότερο στη συγκατοίκηση, η οποία περιλαμβάνει την ενοικίαση ακινήτου με άλλους. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κόστους του ενοικίου, καθώς το συνολικό ενοίκιο διαιρείται μεταξύ των συγκατοίκων.

Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάποιοι γονείς εξετάζουν το ενδεχόμενο αγοράς κατοικίας στη πόλη που θα σπουδάσουν τα παιδιά τους, συγκρίνοντας την δόση ενός δανείου για αγορά κατοικίας με την μηναία δαπάνη για ενοίκιο.

Η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών καταγράφηκε σε Κέρκυρα, Κρήτη και Ρόδο, νησιά που ταυτόχρονα αποτελούν τρεις από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών κατά 28% και 20% αντίστοιχα, σε Ρίο και Πάτρα.

Πιο οικονομικές πόλεις για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας αποτελούν η Λαμία, οι Σέρρες, η Κοζάνη, η Καβάλα και η Τρίπολη.