Συνάντηση των Λογιστών Λακωνίας με τους βουλευτές του νομού

Η  Ένωση Φοροτεχνικών Λογιστών Λακωνίας πραγματοποίησε συνάντηση με τους Βουλευτές Λακωνίας κ. Κρητικό Νεοκλή και Δαβάκη Αθανάσιο το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024. Στη συνάντηση είχε προσκληθεί και η βουλευτής κ. Γρηγοράκου Νάγια, η οποία ωστόσο  δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Η συνάντηση, η οποία οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ε.Φ.Λ.Λ., πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ο.Ε.Β.Ε.Λ. στη Σπάρτη και παρόντες  ήταν η πρόεδρος της Ένωσης κ. Παπαγιαννοπούλου Παναγιώτα, ο ταμίας κ. Ξερακιάς Δημήτριος, τα μέλη κ.κ. Μπλέτας Νικόλαος, Αλικάκος  Νικόλαος και  Καρούνης Σπύρος καθώς και ο πρόεδρος του 11ου Περιφερειακού τμήματος του Ο.Ε.Ε. κ. Κρητικός Πάνος.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έθεσαν στους δύο βουλευτές του νομού πολλά από τα ζητήματα και τα προβλήματα  του κλάδου όπως, τους ασφυκτικούς χρόνους που πιέζουν για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, οι οποίες σε σχέση με την περυσινή χρονιά έχουν καθυστερήσει χρονικά λόγω των δυσκολιών που  αντιμετωπίζουν κατά την υποβολή τους (λ.χ. λανθασμένες βεβαιώσεις αποδοχών, εσφαλμένα στοιχεία επιδομάτων, αναπηρίας τέκνων, εσφαλμένος υπολογισμός προκαταβολής, κλπ), στην έλλειψη συνεργασίας μεταξύ Υπουργείων και υπηρεσιών, στην έλλειψη συντονισμού ως προς τις ημερομηνίες που ξεκινά η λειτουργία της κάθε πλατφόρμας. Αναφέρθηκαν στην επιτακτική ανάγκη να δοθεί ικανός χρόνος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από την στιγμή που θα είναι έτοιμο το σύστημα και όλες οι υπηρεσίες θα έχουν ανεβάσει όλες τις βεβαιώσεις και τα απαιτούμενα στοιχεία για το σκοπό αυτό. Μίλησαν για την μεταφορά των καταληκτικών ημερομηνιών εντός του Αυγούστου στον μήνα Σεπτέμβριο, ώστε να μπορέσουν και οι λογιστές να ηρεμήσουν λίγο με τις οικογένειές τους.

logistes-vouleutes.jpg

Ενημέρωσαν για τις δυσκολίες στην εφαρμογή των MY DATA, τη θεσμοθέτηση άδειας των λογιστών σε περίπτωση ασθένειας (ή εγκυμοσύνης στην περίπτωση γυναικών) με ταυτόχρονη παράταση των καταληκτικών ημερομηνιών των πελατών των συγκεκριμμένων λογιστών και τη μη επιβολή προστίμων κ.ο.κ.

Τους ενημέρωσαν επίσης και για τις δυσκολίες εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας,  (αφού δεν είναι απολύτως έτοιμες ούτε οι εταιρείες μηχανοργάνωσης) καθώς και στα δυσβάστακτα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις και ζήτησαν την μεταφορά της προθεσμίας από 1ης Ιουλίου εφαρμογής της, σε ευθετότερο χρόνο και εφόσον όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (δημόσιοι και ιδιωτικοί) είναι έτοιμοι να στηρίξουν την εφαρμογή, αφού η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας δεν έχει δημοσιονομικό κόστος.

Τέλος αναφέρθηκαν στα προβλήματα της ποιότητας των δικτύων (κακές συνδέσεις διαδικτύου και τηλεφωνίας, χαμηλές ταχύτητες κλπ)

Το Διοικητικό Συμβούλιο έδωσε στους Βουλευτές όλα τα έγγραφα (δελτία τύπου, ανακοινώσεις κλπ) για την καλύτερη ενημέρωσή τους.

 

 Οι δύο βουλευτές άκουσαν τα αιτήματα των λογιστών, έδειξαν κατανόηση για τα προβλήματα του κλάδου, εξέφρασαν κι αυτοί με τη σειρά τους τη γνώμη τους, παραδέχθηκαν το δίκαιο των αιτημάτων τους, αναφέρθηκαν  στις αντικειμενικές δυσκολίες που δημιουργούνται από την πληθώρα δύσχρηστων επιμέρους πλατφορμών και ανέφεραν ότι είναι απαραίτητα δυο πράγματα για τη διευκόλυνση της εργασίας των λογιστών: η μεγαλύτερη διαφάνεια και η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας με σκοπό την απλοποίηση των διαδικασιών και όχι την αποποίηση των ευθυνών.

Τέλος δήλωσαν ότι θα είναι αρωγοί στον αγώνα της Ένωσης και δεσμεύτηκαν ότι θα κανονίσουν σύντομα μια συνάντηση του Διοκητικού Συμβουλίου της Ένωσης με τον νέο Υφυπουργό Οικονομικών κ. Δήμα Χρήστο.