Τι αλλάζει στις δηλώσεις ΦΠΑ για επιχειρήσεις και επαγγελματίες στα τέλη του μήνα

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Οι υπέρογκες δαπάνες που εμφάνιζαν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα αποτελέσουν παρελθόν. Σταδιακά από τον μήνα αυτό στις δηλώσεις ΦΠΑ που θα υποβληθούν από τους υπόχρεους περιορίζονται οι ανεκτές αποκλίσεις που ίσχυαν μέχρι σήμερα και οι οποίες έφθαναν στο 30% τόσο για τα έσοδα όσο και για τα έξοδα.

Η βασική διαφοροποίηση σε σχέση με ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα είναι ότι πλέον η φορολόγηση και η συμπλήρωση των δηλώσεων του ΦΠΑ θα βασίζονται αποκλειστικά στα στοιχεία (έσοδα και έξοδα) που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA, με μηδενική δυνατότητα παρεκκλίσεων. Ό,τι ανεβαίνει στα ηλεκτρονικά βιβλία θα μεταφέρεται και στη δήλωση ΦΠΑ καθώς και στο τέλος του έτους στη φορολογική δήλωσης.

Τα έσοδα όσο και τα έξοδα των επιχειρήσεων θα βγαίνουν αυτόματα από τα ηλεκτρονικά βιβλία και με βάση αυτά θα φορολογούνται. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των ηλεκτρονικών βιβλίων - MyData, σε συνδυασμό με την υποχρεωτική διαβίβαση δεδομένων και την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ από την κεντρική υπηρεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δηλωθέντα έξοδα έχουν περιορισθεί κατά 30%-40% μεσοσταθμικά, ενώ υπάρχουν και κατηγορίες επαγγελμάτων όπου καταγράφεται μείωση των εξόδων, δηλαδή των δαπανών τους, ακόμα και 80%.

Με τη νέα απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών Χρίστου Δήμα, καθορίζονται νέα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων δήλωσης φόρου σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA για τις παρακάτω φορολογικές περιόδους ΦΠΑ τα οποία μηδενίζονται στο τέλος του έτους. Ειδικότερα:

- Από την 01/01/2024 έως και την 30/06/2024 παραμένει σε ισχύ ποσοστό απόκλισης 30% στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, καθώς και 30% στην περίπτωση δεδομένων εξόδων.

- Από την 01/07/2024 έως και την 30/09/2024 μειώνεται σε 10% στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, καθώς και σε 20% στην περίπτωση των εξόδων.

- Από την 01/10/2024 έως και την 31/12/2024 μηδενίζονται οι αποκλίσεις στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, και περιορίζονται σε 5% στην περίπτωση των εξόδων.

- Από την 01/01/2025 παύουν να υφίστανται αποκλίσεις τόσο ως προς τα έσοδα όσο και προς τα έξοδα σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Όπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, η μεγάλη ψηφιακή μεταρρύθμιση του myDATA, η οποία έχει συμβάλει σημαντικά στη μείωση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης, διασφαλίζει συνθήκες ίσου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση, και, με στόχο αφενός τον περαιτέρω περιορισμό των εικονικών συναλλαγών, που πλήττουν τις συνεπείς επιχειρήσεις, αφετέρου τη διευκόλυνση υποβολής των δηλώσεών τους, με τα δεδομένα που τηρούνται στην πλατφόρμα myDATA περιορίζονται οι αποκλίσεις και αυτοματοποιείται το ηλεκτρονικό σύστημα περαιτέρω καθώς όλα τα δεδομένα θα μεταφέρονται αυτόματα στις δηλώσεις ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.