Επιστολή Προέδρου Επιμελητηρίου Λακωνίας για παράταση καταληκτικής ημερομηνίας ενστάσεων κτηματολογίου

Σεπτεμβρίου 12, 2024

Επιστολή Προέδρου Επιμελητηρίου Λακωνίας για παράταση καταληκτικής ημερομηνίας ενστάσεων κτηματολογίου προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η ψηφιακή αποτύπωση των ακίνητων περιουσιών και η κατοχύρωση αυτών από τους ιδιοκτήτες τους αποτελεί τη λύση στο πάγιο πρόβλημα του ιδιοκτησιακού στη χώρα μας. Το ελληνικό Κτηματολόγιο δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να ορίσει και να αποτυπώσει τη περιουσία του με ακρίβεια απαλλασσόμενος από τις ανακρίβειες και τα προβλήματα του παρελθόντος.  

Στο Νομό Λακωνίας από τα τέλη Ιουνίου δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης σφαλμάτων – ενστάσεων με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 11η Σεπτεμβρίου 2024. Ο όγκος δουλειάς της εν λόγω διαδικασίας είναι αρκετά μεγάλος με αποτέλεσμα το προσωπικό της αρμόδιας υπηρεσίας, οι ιδιοκτήτες ή οι εκπρόσωποι αυτών, να κάνουν αγώνα δρόμου για να προλάβουν τη κατάθεση και διαχείριση των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών και εκπροσώπων αυτών, εκκρεμούν αρκετές αιτήσεις ενστάσεων, με κίνδυνο να μη ληφθούν υπόψιν από την υπηρεσία του Κτηματολογίου δεδομένου του πέρατος της καταληκτικής ημερομηνίας.

Αφουγκραζόμενος την ανάγκη αυτή, ο Δικηγορικός Σύλλογος Σπάρτης με την από 10/09/2024 ανακοίνωσή του με τίτλο «Ανακοίνωση – Διαμαρτυρία»,  ζητά την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας των ενστάσεων μέχρι τις 29/10/2024 που είναι και η προθεσμία για τους κατοίκους του εξωτερικού. 

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η ομαλή ολοκλήρωση του Κτηματολογίου αποτελεί για την ελληνική κοινωνία ζήτημα υψίστης σημασίας διότι αφενός δίνει λύση σε πάγια προβλήματα που αφορούν το ιδιοκτησιακό στη χώρα μας, αφετέρου αποτελεί την ψηφιακή αποτύπωση της ελληνικής ακίνητης περιουσίας όπως αρμόζει σε μια Ευρωπαϊκή χώρα. Βάση των παραπάνω παρακαλούμε όπως εξετάσετε το αίτημά μας για παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας των ενστάσεων, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς το έργο του Κτηματολογίου.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.                                                                              

 

Με εκτίμηση

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

   
   
 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΙΤΗΣ