Νεοκλής Κρητικός: «Διευθετούνται οφειλές προς ΟΤΑ και αυξάνονται οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι»

«Επί σημαντικών ρυθμίσεων που αφορούν, μεταξύ άλλων και στην ενίσχυση των ΟΤΑ, σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, καλείται να ψηφίσει σήμερα η Ολομέλεια, κατά τη δεύτερη μέρα συζήτησής του», υπογραμμίζει  βουλευτής Π.Ε. Λακωνίας, κ. Νεοκλής Κρητικός.

Εκτενέστερα σημειώνει πως «δίνεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό για την κάλυψη έκτακτων και πρόσκαιρων αναγκών. Μάλιστα, χωρίς να υπάρχει εγγεγραμμένη πίστωση στον Προϋπολογισμό -προς το τέλος του έτους ή στην αρχή του νέου οικονομικού έτους- με τη δέσμευση ότι στη συνέχεια θα υπάρξει σχετική εγγραφή.

Περαιτέρω, παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, καθώς και τις περιφέρειες: πιο συγκεκριμένα οι πολίτες μπορούν ν' αξιοποιήσουν 60 ΔΟΣΕΙΣ για την αποπληρωμή των οφειλών τους. Η ρύθμιση ισχύει για οφειλές που βεβαιώθηκαν έως 31 Οκτωβρίου 2024 και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 31/1/2025.

Επιπλέον, για τους ευάλωτους οφειλέτες υπάρχει και η πρόβλεψη της απαλλαγής του 95% των προσαυξήσεων, ενώ για κάθε οφειλή προς τους δήμους άνω των 10 χιλιάδων € θεσπίζεται η πάγια δυνατότητα προσφυγής στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης.

Παράλληλα, ως προς τη βαθμολογική κατάταξη προσωπικού δημοτικής αστυνομίας, αναγνωρίζεται ο χρόνος που έχει διανυθεί σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία.

Στην εποχή της κλιματικής κρίσης, το σχέδιο νόμου ενισχύει το Β' Βαθμό Αυτοδιοίκησης, παρέχοντας τη δυνατότητα σύστασης επιτροπής διαχείρισης κινδύνων σε περιφερειακό επίπεδο. Διευκολύνεται, επίσης, η υλοποίηση έργων μείζονος σημασίας σε ειδικές καταστάσεις πολιτικής προστασίας, με σκοπό τις ταχείες διαδικασίες αποκατάστασης αυτών των έργων.

«Αναφορικά με τη μεταφορά μαθητών για τη νέα σχολική σχολική χρονιά, υπάρχει η δυνατότητα μίσθωσης οχημάτων από τις Περιφέρειες. Σημαντική είναι η ρύθμιση της αύξησης κατά 53 εκατ. € ετησίως από το 2025 των ΚΑΠ» αναφέρει ο κ. Κρητικός, ενώ «για το 2024 προβλέπεται αύξηση 108 εκατ. €, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες, οφειλές, αλλά και ενεργειακές ανάγκες».