Ν. Γρηγοράκου: «Το οριζόντιο σφάλμα του ΟΠΕΚΕΠΕ καλούνται να πληρώσουν και οι αγρότες της Λακωνίας»

Ερώτηση προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Τσιάρα κατέθεσε η Βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κα Νάγια Γρηγοράκου στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου σχετικά με τα «ραβασάκια» του ΟΠΕΚΕΠΕ που έλαβαν οι Λάκωνες αγρότες. 

«Για άλλη μία φορά ο ΟΠΕΚΕΠΕ δημιουργεί ένα περιβάλλον ασφυξίας για το 30% περίπου των αγροτών στην περιοχή της Λακωνίας εξαιτίας δικού του οριζόντιου σφάλματος, με αποτέλεσμα να απαιτεί τώρα αιφνιδιαστικά επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών του 2022», σημειώνει η Βουλευτής Λακωνίας.

Όπως τονίζει η Νάγια Γρηγοράκου  αυτό που έχει συμβεί και έχει ως αποτέλεσμα να ζητά σήμερα ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τους αγρότες της χώρας επιστροφές χρημάτων από ποσά που είχαν πληρωθεί για το 2022, οφείλεται ξεκάθαρα σε λάθη του Οργανισμού Πληρωμών και των παλαιών «τεχνικών συμβούλων» του.

Συγκεκριμένα,  τα δικαιώματα που χρησιμοποιηθήκαν από́ τον τεχνικό́ σύμβουλο κατά́ την εκκαθάριση του 2022 (Ιούνιος 2023), προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα στο σύστημα μηχανογράφησης, ήταν αυτά́ του 2021, με αποτέλεσμα στο διασταυρωτικό έλεγχο να προκύψει η ‘’εσφαλμένη πληρωμή’’ του Ιουλίου του 2023, η οποία πλέον οδηγεί στην απαίτηση  του Οργανισμού για επιστροφή χρημάτων από τους αγρότες.

Η Βουλευτής Λακωνίας υπενθυμίζει ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, από τις 04/07/2024 είχε εγκαίρως επισημάνει την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που εντόπιζε οριζόντιο σφάλμα στη διαδικασία υπολογισμού πληρωμών των αγροτικών ενισχύσεων αρχικής εκτίμησης 63.035.249 ευρώ, το οποίο ο ΟΠΕΚΕΠΕ σύμφωνα με δικούς του υπολογισμούς προσδιόρισε σε 50.755.440 ευρώ.

«Στην παρούσα χρονική συγκυρία  που το αγροτικό εισόδημα των παραγωγών της Λακωνίας βάλλεται καθημερινά από το υψηλό κόστος παραγωγής, είναι ανεπίτρεπτο η Κυβέρνηση να μετακυλά το κόστος των δικών της λαθών στους αγρότες», επισημαίνει η Νάγια Γρηγοράκου, συμπληρώνοντας ότι τα ποσά́ που καταβλήθηκαν επιπλέον και για τα οποία σήμερα ζητείται η επιστροφή́ ως αχρεωστήτως, αφορούν κατά́ βάση παραγωγούς των οποίων τα δικαιώματα μειώθηκαν, τόσο το 2022, όσο και τα έτη 2023, 2024 και επομένως η απαίτηση να συμψηφιστούν με την προκαταβολή́ του 2024, τους οδηγεί σε οικονομικό́ αδιέξοδο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Τσιάρα

Θέμα: Το οριζόντιο σφάλμα του ΟΠΕΚΕΠΕ καλούνται να πληρώσουν και οι αγρότες της Λακωνίας.

Με έκπληξη πολλοί αγρότες του Νομού Λακωνίας – περίπου το 30% -  από τις αρχές του μήνα άρχισαν να λαμβάνουν «ραβασάκια» από τον ΟΠΕΚΕΠΕ,  ο οποίος εξαιτίας δικού του οριζόντιου σφάλματος, απαιτεί τώρα αιφνιδιαστικά επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών του 2022. 

Υπενθυμίζεται ότι στις 2/10/2024 η Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έκανε αναφορά σε σφάλμα που προέκυψε από εκ παραδρομής χρησιμοποίηση γραμμής δικαιωμάτων έτους 2021 αντί́ της ορθής έτους 2022, σε συγκεκριμένο διασταυρωτικό έλεγχο που οδήγησε σε εσφαλμένη πληρωμή́ τον Ιούλιο του 2023. Στην σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι το εν λόγω σφάλμα αφορά́ 196.083 δικαιούχους και το ποσό́ αρχικής εκτίμησης ήταν 63.035.249,77€, το οποίο μετά από επαναυπολογισμό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προσδιορίστηκε στα 50.755.440,32 €.

Αυτό που έχει συμβεί και έχει ως αποτέλεσμα να ζητά σήμερα ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τους αγρότες της χώρας επιστροφές χρημάτων από ποσά που είχαν πληρωθεί για το 2022, οφείλεται ξεκάθαρα σε λάθη του Οργανισμού Πληρωμών και των παλαιών «τεχνικών συμβούλων» του.

Συγκεκριμένα,  τα δικαιώματα που χρησιμοποιηθήκαν από́ τον τεχνικό́ σύμβουλο κατά́ την εκκαθάριση του 2022 (Ιούνιος 2023), προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα στο σύστημα μηχανογράφησης, ήταν αυτά́ του 2021, με αποτέλεσμα στο διασταυρωτικό έλεγχο να προκύψει η ‘’εσφαλμένη πληρωμή’’ του Ιουλίου του 2023, η οποία πλέον οδηγεί στην απαίτηση  του Οργανισμού για επιστροφή χρημάτων από τους αγρότες. 

Δεδομένου ότι ήδη η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών – ΕΘΕΑΣ, αντιδρώντας άμεσα με σχετική επιστολή της έχει ζητήσει αφενός την αναστολή́ της προθεσμίας 29.10.2024 και την επεξεργασία από́ τον ΟΠΕΚΕΠΕ πρότασης, προκειμένου οι συμψηφισμοί́ να γίνουν σε 5 ισόποσες δόσεις και αφετέρου τη θεσμοθέτηση μεικτής ομάδας διαχείρισης των θεμάτων του ΟΣΔΕ, ώστε να προλαμβάνονται κατά́ το δυνατόν τέτοια φαινόμενα.

Δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, από τις 04/07/2024 είχε εγκαίρως επισημάνει την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που εντόπιζε οριζόντιο σφάλμα στη διαδικασία υπολογισμού πληρωμών των αγροτικών ενισχύσεων αρχικής εκτίμησης 63.035.249 ευρώ, το οποίο ο ΟΠΕΚΕΠΕ σύμφωνα με δικούς του υπολογισμούς προσδιόρισε σε 50.755.440 ευρώ.

Δεδομένου ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία  που το αγροτικό εισόδημα των παραγωγών της Λακωνίας βάλλεται καθημερινά από το υψηλό κόστος παραγωγής, είναι ανεπίτρεπτο η Κυβέρνηση να μετακυλά το κόστος των δικών της λαθών στους αγρότες.

Δεδομένου ότι τα ποσά́ που καταβλήθηκαν επιπλέον και για τα οποία σήμερα ζητείται η επιστροφή́ ως αχρεωστήτως, αφορούν κατά́ βάση παραγωγούς των οποίων τα δικαιώματα μειώθηκαν, τόσο το 2022, όσο και τα έτη 2023, 2024 και επομένως η απαίτηση να συμψηφιστούν με την προκαταβολή́ του 2024, τους οδηγεί σε οικονομικό́ αδιέξοδο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πώς σκοπεύετε να επιλύσετε το πρόσθετο πρόβλημα που έχετε δημιουργήσει για τους αγρότες της Λακωνίας;
  2. Για ποιους λόγους έχετε επιλέξει να μετακυλήσετε το κόστος του λάθους του ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες που αυτή τη στιγμή αγωνίζονται να επιβιώσουν εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής; 

 

Η ερωτώσα Βουλευτής

Παναγιώτα (Νάγια) Γρηγοράκου