Ν. Κρητικός: «Αύξηση επιχορήγησης ακουστικών βαρηκοΐας για σπουδαστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης»

Την αύξηση επιχορήγησης για τα ακουστικά βαρηκοΐας και για τους σπουδαστές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καλεί με Ερώτησή του να εξετάσουν οι συναρμόδιοι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Παιδείας Θρησκευμάτων & Αθλητισμού και Υγείας, ο βουλευτής Π.Ε. Λακωνίας, κ. Νεοκλής Κρητικός.

Ο κ. Κρητικός διευκρινίζει πως σημαντικό ποσοστό επιχορήγησης δικαιούνται -και μέχρι την ηλικία των 20 ετών- όσοι φοιτούν στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ωστόσο, στο πεδίο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο ΕΟΠΥΥ συμμετέχει με το ποσό των 450 € και η αντικατάσταση των ακουστικών προβλέπεται ανά 4 έτη.

«Από προσωπική επικοινωνία με φοιτητές καθώς και τους γονείς τους, οι οποίοι πρέπει να επωμισθούν αυτό το δυσβάστακτο έξοδο, τα ψηφιακά ακουστικά νέας τεχνολογίας -ειδικά σε περιπτώσεις μεγάλης απώλειας ακοής- ξεπερνούν τα 1.500 €/τμχ», επισημαίνει ο βουλευτής Π.Ε. Λακωνίας, συμπληρώνοντας πως «οι δομές των πανεπιστημίων που υποστηρίζουν φοιτητές με ειδικές ανάγκες και άτομα με αναπηρία, δεν μπορούν να υποστηρίξουν τέτοιου είδους υλικοτεχνικό εξοπλισμό».

Ο κ. Κρητικός τονίζει πως «πρόκειται για συνανθρώπους μας, οι οποίοι παρά την αντικειμενική αυτή δυσκολία, κατάφεραν να προχωρήσουν και βρίσκονται ήδη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάνοντας καθημερινή χρήση των ακουστικών, γεγονός που συνεπάγεται και την ταχύτερη φθορά τους», ενώ προσθέτει: «Η διάκριση η οποία προκύπτει, θέτει ζήτημα άνισης μεταχείρισης των σπουδαστών, οι οποίοι δικαιούνται από το Κράτος βοήθεια και ειδική προστασία».

Καταληκτικά, ν’ αναφέρουμε πως για το ίδιο θέμα ο κ Κρητικός είχε παρέμβει μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (με Αναφορά), ενάμιση μήνα πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2023-2024.

Last modified on Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2024 00:57