Αποχή - Λευκά - Άκυρα τι ισχύει επιτέλους!!!

Αποχή- λευκά- άκυρα τι ισχύει επιτέλους?

Πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές και κυκλοφορούν διάφορες φήμες για τα λευκά, τα άκυρα και την αποχή.

Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να καταστήσει σαφής τις επιλογές αυτές και το τι σημαίνουν για τα αποτελέσματα των εκλογών. Φυσικά, έχει γίνει η απαραίτητη έρευνα, και δε βασιστήκαμε στην παραφιλολογία του διαδικτύου και των social media.

Δε θα αναλωθούμε στο ποιο κόμμα είναι το καλύτερο και στο τι πρέπει να ψηφίσετε. Αντιθέτως, θα σας εξηγήσω απλά, λιτά και σύντομα τις επιλογές σας:

ΈΓΚΥΡΗ ΨΗΦΟΣ: Ψηφίζετε το κόμμα που επιλέξατε. Τόσο απλά.

ΆΚΥΡΗ ΨΗΦΟΣ: Δε μετράει στο αποτέλεσμα των εκλογών.

ΛΕΥΚΗ ΨΗΦΟΣ: Δε μετράει στο αποτέλεσμα των εκλογών.

ΑΠΟΧΗ: Δε μετράει στο αποτέλεσμα των εκλογών. Σημειώστε ότι, χάριν ευκολίας, θα αναφέρομαι στις τελευταίες 3 επιλογές ως “αποχή” στο υπόλοιπο του παρόντος άρθρου, καθώς επιφέρουν ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα.

Τι σημαίνει όμως το “Δε μετράει στο αποτέλεσμα των εκλογών”; Σημαίνει, πρακτικά, ότι μειώνεται ο αριθμός των μελών του εκλογικού σώματος που πήγε να ψηφίσει. Επειδή όμως όλα εκφράζονται σε ποσοστά επί τοις εκατό (%) και όχι με απόλυτους αριθμούς, αυτό σημαίνει ότι με την αποχή σας, “ενδυναμώνετε” τις ψήφους των υπολοίπων που ψήφισαν. Με απλά λόγια, επιτρέπετε να αποφασίζουν άλλοι για εσάς, για εμάς, για τα παιδιά μας και το μέλλον τους. Επιτρέπετε σε άλλους, που θα ξυπνήσουν εκείνη την Κυριακή το πρωί και θα πάνε στο εκλογικό κέντρο, να καθορίσουν τη δικιά σας ποιότητα ζωής, τα δικά σας οικονομικά, το μέλλον των δικών σας παιδιών.

Μπορεί από κάποιους να θεωρείται η αποχή ως πολιτική άποψη. Και ίσως είναι. Αλλά ας είμαστε ρεαλιστές, ποτέ κανένας πολιτικός δεν “συγκλονίστηκε” από το ποσοστό της αποχής, ούτε έκανε κάτι για να το μειώσει.

Η αποχή συμφέρει τα κυβερνώντα κόμματα, καθώς είναι υπέρ τους. Στα αποτελέσματα των εκλογών, η αποχή μεταφράζεται ως “Δεν έχω άποψη / Δεν ξέρω τι να ψηφίσω / Ας αποφασίσουν οι άλλοι για μένα”. Τέλος, μία φήμη που φουντώνει κάθε προεκλογική περίοδο είναι: “Αν η αποχή/λευκά ξεπεράσουν το 50% + 1 ψήφος του εκλογικού σώματος, τότε ακυρώνονται οι εκλογές, όλα τα κόμματα διαλύονται και δε μπορούν να ξαναείναι υποψήφιοι” Σας λέμε ξεκάθαρα και με κεφαλαία γράμματα: ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ. Κατανοήστε ότι η ημιμάθεια και η έλλειψη γνώσης μας έχουν φέρει σε αυτήν την κατάσταση.

Μίλτου Διαμαντοπουλος.