Σούνακ: Τα γλυπτά αποκτήθηκαν νόμιμα - Μόνον εάν η Ελλάδα αναγνωρίσει τη βρετανική κυριότητά τους, μπορεί να τα δανειστεί

Δεκεμβρίου 02, 2023

Συνέχεια στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και τα οποία έγιναν αφορμή να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο έδωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ.

Σε δηλώσεις του από το αεροσκάφος με το οποίο μετέβη στην διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP28, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι ότι η θέση του για τα γλυπτά "δεν έχει αλλάξει".

 

"Είναι πολύ ξεκάθαρο από νομική άποψη ότι τα γλυπτά δεν μπορούν να επιστραφούν και ήμασταν κατηγορηματικοί σχετικά με αυτό", είπε στους δημοσιογράφους. "Νομίζω ότι ο ίδιος ο ιστότοπος του Βρετανικού Μουσείου αναφέρει ότι για να πραγματοποιηθούν δάνεια εκθεμάτων, ο αποδέκτης πρέπει να αναγνωρίσει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που δανείζει τα αντικείμενα και νομίζω ότι οι Έλληνες δεν έχουν δείξει καθ' οποιονδήποτε τρόπο να είναι πρόθυμοι να πράξουν κάτι τέτοιο.

"Η άποψή μας και η θέση μας ως προς αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη: τα γλυπτά αποκτήθηκαν νόμιμα εκείνη την εποχή", ανέφερε ο πρωθυπουργός του Η.Β., σύμφωνα με τη βρετανική Guardian.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Η.Β. επί πρωθυπουργίας του νυν υπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος σήμερα του Βρετανικού Μουσείου, προερχόμενος και εκείνος από το κεντροδεξιό Συντηρητικό Ενωτικό Κόμμα του κ. Σούνακ, έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ανταλλαγής που θα επιτρέψει την έκθεση των γλυπτών στην Ελλάδα.

Έχει δηλώσει επίσης ότι πιστεύει πως η θέση του Κιρ Στάρμερ, ηγέτη του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος, που θεωρείται εν αναμονή πρωθυπουργός, για το θέμα θα μπορούσε να επιτρέψει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών υπό μια κυβέρνηση των Εργατικών (οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στο Η.Β. θα διεξαχθούν το αργότερο έως τον Ιανουάριο του 2025).

Εκπρόσωπος του κ. Στάρμερ δήλωσε εξάλλου ότι, εάν ο επικεφαλής των Εργατικών αναλάβει την ηγεσία της βρετανικής κυβέρνησης, "δεν θα αφιερώσει καθόλου χρόνο στο να νομοθετήσει σχετικά με το θέμα", ωστόσο "δεν θα εμπόδιζε" μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Ελλάδας για δανεισμό των γλυπτών.

Πηγή: capital.gr