Ν. Γρηγοράκου: «Για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης οι Λάκωνες ακούν πολλά, αλλά δεν βλέπουν»

Εκτενή αναφορά στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης, έκανε η Βουλευτής Λακωνίας - Κοινοβουλευτική Υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, κα Νάγια Γρηγοράκου,  κατά την τοποθέτηση της στην Ολομέλεια στο πλαίσιο της συζήτησης του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με τη Σύμβαση δωρεάς  των Σπύρου Ι. Λάτση και Ντόροθυ συζ. Σ. Λάτση για τις μελέτες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της Υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη.

Η Βουλευτής Λακωνίας σημείωσε με έμφαση πως για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης οι Λάκωνες ακούν πολλά, αλλά δεν βλέπουν. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι ενώ το έργο της δημιουργίας του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείο Σπάρτης -σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού πριν λίγους μήνες- υποτίθεται πως βρίσκεται στην τελική ευθεία, μετά την έγκριση  και των οριστικών μελετών, το έργο αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να έχει χρηματοδότηση από πουθενά, ώστε να εξασφαλιστούν τα 31.769.000 ευρώ που απαιτούνται με βάση τις μελέτες για την ολοκλήρωσή του!

«Δεν έχει ενταχτεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ούτε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠελοποννήσουΤο εμβληματικό έργο που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός διαφημίζει σε κάθε προεκλογική ομιλία του στη Σπάρτη, τόσο το 2019 όσο και το 2023, βρίσκεται σήμερα στον αέρα.  Από πού θα χρηματοδοτηθεί; Τα Μουσεία της χώρας δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σαν προεκλογικές πομφόλυγες. Δυστυχώς, υποψιάζομαι πως το Μουσείο της Σπάρτης θα αποτελεί εκ νέου προεκλογική δέσμευση το 2027!» , συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. 

Σπεύδοντας να απαντήσει στην κριτική της κας Νάγιας Γρηγοράκου, η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, ισχυρίστηκε πως η Κυβέρνηση έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει πάρα πολλές προσπάθειες για να επιταχυνθούν και οι χρόνοι και να ολοκληρωθούν σωστά οι διαδικασίες. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι  «τα τεύχη δημοπράτησης ακόμα επισήμως δεν έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και πρόκειται να κατατεθούν στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες».

Παράλληλα, η αρμόδια Υπουργός αναγνώρισε ότι η Σπάρτη δικαιούται όχι μόνο το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και την αποκατάσταση του Παλαιού Μουσείου, όπως και την επέκταση της Πινακοθήκης, δεσμευόμενη πως το Μουσείο θα χρηματοδοτηθεί χωρίς όμως να προσδιορίσει από πού θα βρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι

«Μην ανησυχείτε, υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία. Ο Πρωθυπουργός κρατά τις υποσχέσεις του, κυρία Γρηγοράκου. Έχει αποδειχθεί αυτό», είπε κλείνοντας, ενώ η Βουλευτής Λακωνίας απάντησε υπενθυμίζοντας: «Μακάρι! Το 2019 δεν τις κράτησε πάντως!».