Βαρύ κλίμα στο ΠΑΣΟΚ – Τι ειπώθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο

Οι ισορροπίες που διαμορφώνονται ενόψει της καθοριστικής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής που θα αποφασίσει αν θα γίνουν εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ.

Η -αντικειμενικά- εσωστρεφής συζήτηση περί αλλαγής ηγεσίας ξεκίνησε στην πολύωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Πλέον, πλανάται το ερώτημα του αν αυτή θα «κλείσει» στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 30 Ιουνίου ή θα συνεχιστεί μέσω της διενέργειας εσωκομματικών εκλογών. Πάντως ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε πως πρόσωπα αλλά και πολιτικές θα τεθούν υπό την κρίση της παράταξης.

Από τα 63 κομματικά στελέχη που βρέθηκαν στην αίθουσα Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη, τα περισσότερα έλαβαν τον λόγο κατά την διάρκεια της διαδικασίας. Εξ ου και ο μαραθώνιος χαρακτήρας της συνεδρίασης. Αν από την συνεδρίαση έλειπε ένα πρόσωπο που πιθανότατα να αποτελέσει παράγοντα των εξελίξεων, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

Το στελεχικό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ άκουσε εισηγητικά τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη να αναλύει το εκλογικό αποτέλεσμα αφήνοντας σαφείς αιχμές για την συμπεριφορά στελεχών που έσπευσαν να θέσουν θέμα ηγεσίας. Όπως ανέφερε «άλλο να λες ότι δεν ανεβήκαμε ποσοστιαία όσο θα θέλαμε, κι άλλο να παρουσιάζεις μια εικόνα κατάρρευσης και καταστροφής παίρνοντας τα φώτα της δημοσιότητας από τους πραγματικούς ηττημένους των εκλογών».

Όσον αφορά αυτό καθ’ αυτό το αποτέλεσμα επισήμανε πως «μετά από δώδεκα χρόνια το χρώμα του ΠΑΣΟΚ επανήλθε στον εκλογικό χάρτη και είμαστε δεύτερο κόμμα σε 19 περιφέρειες» θέτοντας θέμα αλλαγής στρατηγικής στα αστικά κέντρα. Τονίζοντας παράλληλα πως το ΠΑΣΟΚ κυριάρχησε στον χώρο του κέντρου. Απεύθυνε έκκληση ώστε «να μην γκρεμίσουμε ό,τι χτίσαμε με κόπο» ενώ αυτή την φορά απέφυγε τις αναφορές σε στελέχη με τοξικότητα και τους υπαινιγμούς για διαγραφές.