Θ. Δαβάκης: Λίγα για τη φωτιά στον Ταΰγετο…

Η πρόσφατη πυρκαγιά στον Ταΰγετο ,που συνεχίζεται και σήμερα,προκλήθηκε κατά πάσα πιθανότητα απο κεραυνό την περασμένη Δευτέρα.

Είναι μια ιδιάιτερου τύπου δασική φωτιά ,δεδομένου ότι στο σημείο που βρίσκεται μπορούν να επιχειρήσουν κυρίως εναέρια μέσα με την απαραίτητη συνδρομή φυσικά επίγειων δυνάμεων.

Η συνεχής επικοινωνία μου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Λακωνίας ,με κάνει να πώ ότι ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε ικανοποιητικά δεδομένων των συνθηκών κατά τις οποίες συνέβη το γεγονός.

Αξίζουν συγχαρητήρια στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, στους εθελοντές, στα στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας και στους αρμόδιους φορείς για την αποτελεσματική δουλειά τους.

ΟΜΩΣ και στη περίπτωση αυτή ,επανέρχεται δραματικά το μεγάλο ζητούμενο της ΠΡΟΛΗΨΗΣ που ακόμη και σήμερα παραμένει ως τέτοιο.

Είναι επιτακτική ανάγκη όλοι οι ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ συντονισμένα και αποφασιστικά -έστω και τώρα- να ασχοληθούν με τη δημιουργία ενός στοιχειώδους πλέγματος προστασίας και φύλαξης όσων δασών έχουν απομείνει στον τόπο μας,ξεκινώντας πρώτα από την επανεξέταση του Νόμου 2612/1998 με τον οποίο μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα της δασοπυρόσβεσης με όλα τα κονδύλια και την υποδομή της δασικής υπηρεσίας, στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Όλοι μιλάμε για πρόληψη, κατά τη διάρκεια των συνταρακτικών γεγονότων των πυρκαγιών ,για να την ξεχάσουμε όταν λήξει η αντιπυρική περίοδος και η ισχυρή εντύπωση που αυτές προκαλούν στους πολίτες.

Απαιτείται άμεσα να ξαναγίνει το δάσος ,πηγή απασχόλησης, εισοδήματος και ευημερίας, αντί αιτία καταστροφής περιουσιών, απώλειας ζωής και κοινωνικής δυστυχίας.

Και οι Λάκωνες δεκαετίες τώρα το έχουμε βιώσει πολύ ..!