Το μήνυμα του Γ. Στρατάκου ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης για την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Σεπτεμβρίου 15, 2024

Στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Σπάρτης έγινε η  Επιμνημόσυνη Δέηση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης παραβρέθηκε ο ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης Ο Λάκωνας  Γιώργος  Στρατάκος ο οποίος σε μήνυμα του αναφέρει. 

Σεβασμιώτατε,
Κύριε Δήμαρχε,
Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,
Αγαπητοί Συμπατριώτες,

Τιμούμε σήμερα και εδώ στη Σπάρτη, την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.
Πριν από 102 χρόνια συντελέστηκε η πιο βαριά συμφορά της νεώτερης Ιστορίας του Ελληνισμού, η Μικρασιατική Καταστροφή, και ο οριστικός ξεριζωμός της μακραίωνης ελληνικής παρουσίας στην περιοχή με το δραματικότερο τρόπο.
Η εικόνα της Σμύρνης που καίγεται είναι η πιο θλιβερή εικόνα της Ελλάδος. Και η επιλογή για την καθιέρωση και διατήρηση της εθνικής μνήμης δεν είναι τυχαία. Αποτελεί μία ευκαιρία για διαρκή αναστοχασμό που μας παρακινεί να πάρουμε εκείνα τα μαθήματα που θα μας κάνουν να αποφύγουμε παρόμοιες συμφορές στο μέλλον.

Η κατάρρευση των ελληνικών δυνάμεων το 1922 στη Μικρά Ασία, οι σφαγές, οι λεηλασίες και η προσφυγιά που ακολούθησαν, αποτελούν το αποκορύφωμα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου από τα χώματα της Μικρά Ασίας, που έβαλε τέρμα στην τρισχιλιετή παρουσία του στην πέραν του Αιγαίου Ελλάδα, μια περιοχή όπου αναπτύχθηκε η ωριμότερη φάση του ελληνικού πολιτισμού.
Ωστόσο, οι Έλληνες της Μικράς Ασίας αντιμετώπισαν με ηρωισμό τις συμφορές και τα δεινά της Καταστροφής και κατάφεραν τελικά να ορθοποδήσουν, συνδιαμορφώνοντας τη νεότερη ιστορία του Έθνους μας. Σε κάθε τόπο που εγκαταστάθηκαν, όπως και εδώ στη Λακωνία, κατάφεραν να προκόψουν, να συμβάλλουν στην πρόοδο και να μπολιάσουν δημιουργικά τη νεοελληνική κουλτούρα. Πρόκειται, αναμφίβολα, για μια παρουσία ανεκτίμητα δημιουργική, γόνιμη και ωφέλιμη για την Ελλάδα σε πολιτιστικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Οι Έλληνες από τα παράλια της Μικράς Ασίας ήταν ένας αληθινός μοχλός ανάπτυξης για την αποδυναμωμένη από τις πολεμικές περιπέτειες ελληνική οικονομία.
Κυρίες και Κύριοι,
Όλοι θέλουμε την ειρήνη ανάμεσα σε γειτονικά κράτη και πρέπει να καλλιεργούμε τη φιλία μεταξύ των λαών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας. Ούτε ότι πρέπει να διαστρεβλώνουμε την εθνική μνήμη. Δεν υπήρξε ποτέ «συνωστισμός» στην παραλία της Σμύρνης. Υπήρξε καταστροφή, όλεθρος, θρήνος και οδυρμός. Υπήρξαν θύματα του τυφλού εθνικιστικού φανατισμού που καλλιεργήθηκε από τους ηγέτες τους και μετατράπηκαν σε άγρια θηρία που διψούσαν για αίμα.
Η μνήμη δεν πρέπει να σβήνει. Καθώς μπορεί να μας διδάξει πώς να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος. Μόνον έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα.
Για τη Χώρα μας σήμερα είναι ημέρα μνήμης και περισυλλογής.
Αυτή την ιστορική μνήμη έχουμε ιερή υποχρέωση να διατηρούμε ζωντανή και αναλλοίωτη, όχι μόνο για να μας θυμίζει, αλλά και για να μας καθοδηγεί.
Αιωνία η Μνήμη τους.