Π. ΔΟΥΚΑΣ: Ως Δημοτική Αρχή, θεωρούμε ότι ο πολιτισμός είναι βαριά βιομηχανία για τη Σπάρτη! 

Ως Δημοτική Αρχή, θεωρούμε ότι ο πολιτισμός είναι βαριά βιομηχανία για τη Σπάρτη! 

Θέλουμε να αναδείξουμε όχι μόνο την αρχαία και Βυζαντινή λάμψη της πόλης και του Δήμου, αλλά να βάλουμε τη Σπάρτη στο Χάρτη της Ευρώπης, όχι σαν μια μικρή  επαρχιακή πόλη 17 χιλιάδων κατοίκων ή ως ένα Δήμο 36-37 χιλιάδων κατοίκων, χωρίς ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον (πέρα από την ένδοξη αρχαία ιστορία της), αλλά σαν ένα Δήμο που να ξεχωρίζει για την ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ του και που να ξεχωρίζει ως σύγχρονο κέντρο παραγωγής ιδεών και πολιτισμού!

Σε καμία άλλη σχετικά μικρή επαρχιακή πόλη της Ευρώπης δεν γίνονται όσα γίνονται στη ΣΠΑΡΤΗ (βλ. παρακατω)!!

Στη Συνέντευξη μας Τυπου για τον Πολιτισμό, ήταν μαζί μας και οι Αντιδήμαρχοι Γεωργία Ζαχαράκη, Γεωργία Δεδεδήμου, και Πητ Τριτάκης, η Γενική Γραμματέας Μαίρη Χάντζου, η Πρόεδρος της Αναπτυξιακής των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα Μπέσσυ Πολυζωγοπούλου, η Αντιπρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Ελένη Τσουλόγιαννη, ο Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Σταύρος Περγαντής, ο Δημοτικός Σύμβουλος Βασίλης Μενούτης, το Μέλος του ΔΣ του ΝΠΠΠ Αγγελική Δαλαμάνγκα και οι Ειδικοί Συνεργάτες του Δημάρχου, Χρήστος Ηλιόπουλος και Χάρις Πουλόπουλος.

 345017802_254795533827730_5243325467442757148_n.jpg

Είχαμε δε τη χαρά και τη τιμή να έχουμε μαζί μας, και τον 

——κ. Δημήτρη Δούκα τον οποίο ευχαριστούμε για τη υπερπολύτιμη δωρεά της ιδιωτικής συλλογής του, εκατοντάδων σπάνιων Βυζαντινών Αντικειμένων που θα εκτεθούν σε χώρο στο Παλάτι του Μυστρά, τη σύζυγο του Νίκη που χωρίς τη συνδρομή της δεν θα προχωρούσε αυτή η δωρεά με προορισμό τη Σπάρτη και το Μυστρά, 
 
——Ευχαριστούμε επίσης και τον δικηγόρο κ. Ιωάννη Χαβρέ, ο οποίος χειρίζεται το θέμα της δωρεάς της Συλλογής αρχαίων και Βυζαντινών αντικειμένων του Ευσταθίου Λαγάκου (Πρέσβη επί τιμή και Ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας - τόπος καταγωγής του το Ξηροκάμπι)
 
Επίσης ευχαριστούμε θερμά, όλους ανεξαίρετα τους Αντιδημάρχους και συνεργάτες της Δημοτικής Αρχής για τη τεράστια προσπάθεια τους για το καλό της πόλης και του Δήμου!
343561247_832197811634219_8063929149195459562_n.jpg
 
Επίσης να αναφερθούμε στη μεγάλη προσπάθεια της Ελένης Τσουλόγιαννη και της Αγγελικής Δαλαμάγκα, που έχουν βάλλει ανιδιοτελώς πολλές εκατοντάδες ώρες από τη προσωπική τους ζωή για την διοργάνωση πλήθους ιδιαίτερα σημαντικών εκδηλώσεων υψηλού κύρους που να προάγουν τη γνώση, τον πολιτισμό και να αναδεικνύουν τη λάμψη της Σπάρτης, του Μυστρά και όλων των ενοτήτων του Δήμου μας!
 
Και φυσικά ευχαριστούμε ιδιαίτερα θερμά τη μοναδική Χρυσάνθη Γάλλου, Καθηγήτρια της Αρχαιολογίας στο University of Nottingham, για την ανεκτίμητη προσφορά της!
Κυριολεκτικά ανεκτίμητη!!
 
[Η παρουσίαση των δράσεων και των έργων της Δημοτικής Αρχής και η ενημέρωση των Δημοτών θα συνεχισθεί με ξεχωριστές συνεντεύξεις τύπου αλλά και ένθετα και έντυπα για όλα τα Δημοτικά Έργα, τη ΔΕΥΑΣ, την Πρόνοια, την Αλληλεγγύη, τα ΚΑΠΗ, την Παιδεία, το Περιβάλλον και το Πράσινο, το Προγραμματισμό, την Αγροτική Ανάπτυξη, την Τουριστική Ανάπτυξη, την Αθλητική Ανάπτυξη, την Αναπτυξιακή των Δήμων Σπάρτης & Ευρώτα, το Στρατηγικό μας Σχέδιο και Δράσεις για την Ανάπτυξη του Μυστρά, τη διαχείριση των μεταναστών που αναγκαστικά φιλοξενήθηκαν στο Sparta Inn, τις γυναίκες στη Δημοτική Αρχη και την ανάδειξη της γυναικείας δημιουργικότητας, τα κέντρα φιλοξενίας των αδέσποτων φίλων μας, κ.α.]

Πρόγραμμα

Δευτέρα 29 Μαΐου 

7:00 : Αρχιερατική Θεία Λειτουργία Ιερουργούντος του ΣεβασμιώτατουΜητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. κ. Ευσταθίου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στον αρχαιολογικό χώρο Μυστρά. 

10:00: Πέρας προσέλευσης επισήμων

10:15: Τέλεση μνημοσύνου

10:30: Ομιλία από τον Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Γενεύης – Λυκειάρχη Ιονίου Σχολής κ. Μελέτη Η. Μελετόπουλο με θέμα, «Η Άλωση: Κορύφωση μιας διαχρονικής απειλής».

11:15: Τρισάγιο στον Ανδριάντα του πεσόντος Αυτοκράτορα

           •Κατάθεση στεφάνων

           •Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Αυτοκράτορα και των συν αυτώ πεσόντων

           •Εθνικός Ύμνος

11:45: Μουσικό δρώμενο με τίτλο, «Εδώ Κωνσταντινούπολη»

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων ο Δήμος Σπάρτης θα παραθέσει καφέ στο κατάστημα «Κάστρο» στην κεντρική πλατεία Μυστρά. 

* Όπως κάθε χρόνο οι κυρίες του Λυκείου Ελληνίδων Σπάρτης με τις βυζαντινές ενδυμασίες τους, θα υποδέχονται τους προσκυνητές στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην καστροπολιτεία του Μυστρά, ενώ θα παρευρίσκονται και στον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου κατά την τέλεση του τρισάγιου και την κατάθεση των στεφάνων.  

Πρόγραμμα Παράλληλων και ανεξάρτητων Εκδηλώσεων

Τετάρτη, 24 Μαΐου

• στην ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΙΟ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ, στις 5.30 μμ (Κων. Παλαιολόγου 123 & Θερμοπυλών)  Παρασκευή, 26 Μαΐου, στις 8.30 μμ στην ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΣΠΑΡΤΗΣ Κύκλος "Εικαστικοί Διάλογοι" -ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ Παρουσίαση του έργου του ζωγράφου, σε επιμέλεια της Δρ. Γεωργίας Κακούρου-Χρόνη και της κ. Μόνικας Διαμαντή, Επιμελήτριας της Κουμανταρείου Πινακοθήκης/ΕΠΜΑΣ

                                                                 Παρασκευή 26 Μαΐου

 •Ώρα: 8:30 μ.μ.* ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΣΠΑΡΤΗΣ, Αίθουσα εκδηλώσεων «Γεώργιος Περδικλώνης» (Λυκούργου 82 & Χαμαρέτου) , Συνομιλώντας με τον ζωγράφο, Επιμέλεια: Δρ. Γεωργία Κακούρου-Χρόνη  /  * Η έναρξη της συζήτησης με τον καλλιτέχνη  θα γίνει στις 9.00 μμ ακριβώς. Νωρίτερα θα προβληθούν αποσπάσματα από βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις.

                                                                               

Παρασκευή 26 Μαΐου 

•Σκοπευτήριο «Γεωργία Δ. Γερουλάκου» (1ο χλμ Ε.Ο. Σπάρτης Καστορείου)

15:00 – 20:00 Σκοπευτικοί Αγώνες Αεροβόλων Όπλων Α΄ Κατηγορίας

Παρασκευή 26 Μαΐου 

Αρχαιολογικός χώρος Μυστρά

•21:30: «Μια βραδιά στην Πόλη». Η Ευανθία Ρεμπούτσικα μας προσκαλεί με τις πολυαγαπημένες της μελωδίες να μας μεταφέρει από τους πολυσύχναστους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, στα ονειρικά σοκάκια του Βοσπόρου.

Σάββατο 27 Μαΐου

•Σκοπευτήριο «Γεωργία Δ. Γερουλάκου» (1ο χλμ Ε.Ο. Σπάρτης Καστορείου)

9:00 – 19:00 Σκοπευτικοί Αγώνες Αεροβόλων Όπλων Α΄ Κατηγορίας

Σάββατο 27 Μαΐου 

Τοπική Κοινότητα Μυστρά

•18:00:15ος Παλαιολόγειος Δρόμος

Ο Δήμος Σπάρτης & ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Σπάρτης διοργανώνουντον16ο Παλαιολόγειο Δρόμο στα πλαίσια του εορτασμού των Παλαιολογείων 2023.

 •Αφετηρία και Τερματισμός Ανδριάντας Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Τοπική Κοινότητα Μυστρά.

Ώρες εκκίνησεων :18:0ο αγώνας των 21χλμ.18.15 ο αγώνας των 5χλμ.

Πληροφορίες διαδρομής 21,090χλμ:

Η εκκινηση του αγώνα θα πραγματοποιηθει στις 18.00 μπροστά από το άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στον Μυστρά! Πρόκειται για μία κυκλική διαδρομή, με αφετηρία – εκκίνηση την τοπική κοινότητα Μυστρά, του Δήμου Σπάρτης. Όλος ο αγώνας κινείται επί ασφαλτοστρωμένης διαδρομής, όπου θα υπάρχει φύλαξη από τα οχήματα, ενώ διασχίζει κάθετα σχεδόν ολόκληρη την πόλη της Σπάρτης. Στην αρχή και περίπου μέχρι το 2ο χλμ. η διαδρομή είναι κατηφορική, ενώ από το 3ο χλμ. μέχρι και το 15οπερίπου χλμ. η διαδρομή είναι σε ευθεία κλίση. Μετά το 13ο χλμ. υπάρχουν αυξομειώσεις του αγωνιστικού τερέν, ενώ τα τελευταία περίπου 2 χλμ. είναι σχεδόν εξολοκλήρου ανηφορικά. Πάνω στην διαδρομή θα υπάρχει φύλαξη του αγώνα, ενώ σε άγνωστο σημείο για τους δρομείς θα υπάρχει σημείο τσεκαρίσματος(checkpoint).

Όριο αγώνα:Ορίζονται οι 3 ώρες – μέχρι τις 21.00

Σταθμοί ανεφοδιασμούΠερίπου ανά 4 χλμ. όπου θα υπάρχει νερό & χυμος.

Όροι συμμετοχής:  Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν υποβληθεί σε πρόσφατες ιατρικές εξετάσεις. Όλοι οι αθλητές συμμετέχουν με δική τους ευθύνη. Οι διοργανωτές δεν φέρουν καμία ευθύνη για ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν στους αθλητές κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Κατηγορίες:

Άνδρες: έως 29 ετών,30-45ετών, 46-59ετών, 60ετών & άνω.

Γυναίκες:  έως  39 ετών, 40 ετών και άνω.   

Σάββατο 27 Μαΐου  

Αρχαιολογικός χώρος Μυστρά

•21:00 «Χορωδιακά 2023»Από το Μουσικό Όμιλο Σπάρτης με τη συμμετοχή της Χορωδίας Παλαιού Φαλήρου, «Ανδρέας Λαζάρου» και της Χορωδίας «Αρμονία» της Πρέβεζας.

Σάββατο 27 Μαΐου   

•Θεατρική παράσταση «Ο Ραφτάκος των Λέξεων» (διασκευή από το παραμύθι του Αντώνη Παπαθεωδούλη), στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου «Ευάγγελος Φιλιππόπουλος» του Δήμου Σπάρτης @6μμ., σε συνδιοργάνωση με το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Μυστρά.

Κυριακή 28 Μαΐου

ΗΜΕΡΙΔΑΗθικές, Κοινωνικές και Πολιτικές Αξίες από την Αρχαιότητα στο    Βυζάντιοκαι στον Νεότερο Ελληνισμό

Ινστιτούτο Έρευνας  Βυζαντινού Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Δήμο Σπάρτης

            ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10.00-10.30: Προσφωνήσεις.

10.30-10.40: Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητή Μιχαήλ Σταθόπουλο.

10.40-10.55: Εισαγωγική Ομιλία από την Καθηγήτρια Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου, Επίτ. Διευθύντρια ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π.: «Περικλής και Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Διαχρονικές αρετές πολιτικού ήθους».

10.55-11.20: Καθηγητής Γεώργιος Κοντογιώργης, π. Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου: «Η ταυτότητα ως σταθερά του ατομικού και του συλλογικού εν ελευθερία στην ελληνική διαχρονία».

11.20-12.00: Διάλειμμα – Καφές.

12.00-12.25: Καθηγήτρια Σοφία Κοτζάμπαση, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: «Ηθικές και κοινωνικές αξίες στο ιστορικό έργο του Δούκα».

12.25-12.50: Καθηγήτρια Μαρία Λιάτση, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: «Ομοίωσις Θεώ: Από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη στον Χριστιανισμό».

12.50-13.15: Καθηγητής Ιωάννης Πολέμης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Οι πολιτικές απόψεις του Θεοδώρου Μετοχίτου και του Θωμά Μαγίστρουγια τον ρόλο και τη σημασία του πολίτη σε μία ευνομούμενη κοινωνία: Μία προσπάθεια επιστροφής στον πολιτικό στοχασμό της Αρχαίας Ελλάδος;».

13.15-13.30: Συζήτηση.   

Η επιστημονική ημερίδα θα μεταδίδεται και διαδικτυακά μέσω του παρακάτω συνδέσμου: 

Παλαιολόγεια 2023 - Μυστράς ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π - Ημερίδα "Οι αξίες από την αρχαιότητα στο Βυζάντιο" - YouTube

Κυριακή 28 Μαΐου 

Στην αίθουσα «Ευάγγελος Φιλιππόπουλος» του Πνευματικού Κέντρου Δ. Σπάρτης (ισόγειο Δημόσιας Βιβλιοθήκης) @11 π.μ.

Στο πλαίσιο της διάχυσης της γνώσης και της ευρύτερης καλλιέργειας του επιστημονικού εγγραμματισμού στον τόπο, οι μαθητές θα αναπτύξουν στο ευρύ κοινό τις καινοτόμες ιδέες και εργασίες τους με θεματικό άξονα «STEM - Ενέργεια και Καλές Πρακτικές». Επίσης, θα περιγραφεί η δράση πειραμάτων «GO for MINT», που φιλοξενείται στη Βιβλιοθήκη, ενώ θα παρουσιαστούν τα πειράματα και θα βραβευθούν οι συμμετέχοντες στον τοπικό διαγωνισμό πειραμάτων EOES.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

- 11.00 πμ: Καλωσόρισμα

- 11.15 πμ: «Πανελλήνιος διαγωνισμός Ρομποτικής FLL», από τον Δημήτριο Σαγιάννη, MSc Διαχείριση Βιβλιοθηκών, Αρχείων και Μουσείων, διευθυντής ΔΚΒ Σπάρτης

- 11.30 πμ: Μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό FLL παρουσιάζουν τις καινοτόμες ιδέες τους:

• Γενικό Λύκειο Γερακίου με θέμα «Έξυπνο χωράφι – Οικονομία στο πότισμα»

• 2ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης με θέμα «Αξιοποίηση της ενέργειας των κυμάτων του Κάβο Μαλιά»

• 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης με θέμα «Ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου μας»

• Μικτή ομάδα 4ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, 4ου Γυμνάσιου Σπάρτης, 2ου Γυμνασίου Σπάρτης και Εκπαιδευτηρίου Πολυχρονάκου με θέμα «Οικολογικός φωτισμός της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης»

• 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης με θέμα «Αθλούμαι – προπονούμαι και φωτίζω το κλειστό γυμναστήριο Σπάρτης»

- 12:45 μμ: «Πειράματα Κάνομεν Εξεπίτηδες: Ο τοπικός διαγωνισμός για την ΕΟΕΣ και η STEM εμπειρία GO4MINT, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης», από την MSc χημικό και υπεύθυνη ΕΚΦΕ Λακωνίας, Ελένη Παλούμπα

- 1:00 μμ: Απονομή επαίνων και βεβαιώσεων συμμετοχής στον τοπικό διαγωνισμό για την EOES

  Παράλληλα, στον χώρο θα εκτίθενται σχολικά πειράματα, πειράματα σύγχρονων διεπιστημονικών κατευθύνσεων και καινοτόμες εργασίες ρομποτικής.                     

Διοργανωτής είναι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λακωνίας και σχολικές μονάδες της Λακωνίας. 

Κυριακή 28 Μαΐου

•Σκοπευτήριο «Γεωργία Δ. Γερουλάκου» (1ο χλμ Ε.Ο. Σπάρτης Καστορείου)

9:00 Σκοπευτικοί Αγώνες Αεροβόλων Όπλων Α΄ Κατηγορίας

15:00 Απονομές Επάθλων

Κυριακή 28 Μαΐου 

•Πνευματική Εστία Σπάρτης

19:00:Παρουσίαση του Λευκώματος «Αγία Σοφία. Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο» και έκθεση φωτογραφίας «Οι Ναοί της Αγίας Σοφίας στον Κόσμο»

Τετάρτη 31 Μαΐου 

•Παρουσίαση βιβλίων στην Αίθουσα «Ε. Φιλιππόπουλος»

Ο Επίκυκλος – Δράσεις Πολιτισμού σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Κερπινή σας προσκαλούν στην παρουσίαση των παρακάτω βιβλίων σε επιμέλεια του Κωνσταντίνου Θεμελή που θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη 31 Μαΐου και ώρα 7μμ στην  Αίθουσα «Ευάγγελος Φιλιππόπουλος» Πνευματικού Κέντρου Δήμου Σπάρτης (Ισόγειο Βιβλιοθήκης).

«Φύλλα Πολεμικού Ημερολογίου Νικολάου Μπαλή. Φεβρουάριος – Ιούλιος 1941»Πρόκειται ένα σπουδαίο τεκμήριο πρωτογενούς πηγής ιστορικών γεγονότων για την περίοδο Φεβρουάριος – Ιούλιος 1941 μέσα από μοναδικές μαρτυρίες μιας μεγάλης στρατιωτικής φυσιογνωμίας, αποτυπωμένες σε ένα λιτό αλλά συγκινητικό κείμενο.«Ο Μπούφος από τα Ταμπούρια»Η ιστορία ενός παιδιού που από περίγελος και «μπούφος» για τους συμμαθητές του εξελίχθηκε σε κορυφαίο επιστήμονα στις ΗΠΑ.

Για τα βιβλία θα μιλήσουν ο Επικεφαλής των εκδόσεων Κερπινή – Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Φωκίων Ζαΐμης, ο Ιστορικός – Συγγραφέας ,Χρήστος Μούλιας, η Διευθύντρια του Εκπαιδευτικού Οργανισμού ΙΕΚ ΒΕΡΓΗ ,Κατερίνα Βέργη και ο Δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα κάνει η δημοσιογράφος, Γιούλα Ασημακοπούλου.

345080740_133095376404340_193879293007104378_n.jpg

Πέμπτη 1 Ιουνίου και ώρα 9 μ.μ. 

-   Το Εθνικό Ωδείο Σπάρτης έχει την τιμή και τη χαρά να ανοίγει τον Κύκλο Μουσικών Εκδηλώσεων «Μουσικός Ιούνιος 2023» της Πνευματικής  Εστίας  Σπάρτης σε επιμέλεια Γιάννη  Βούλγαρη/Η εκδήλωση φέρει τον τίτλο «ΜΟΥΣΙΚΗ & ΠΟΙΗΣΗ για πάντα μαζί».

Ένα διαχρονικό και γοητευτικό ζευγάρι! Μεγάλοι συνθέτες και Μεγάλοι ποιητές  καθορίζουν την ποιητική  και μουσική σκέψη της ανθρωπότητας, στον Αύλειο Χώρο εκδηλώσεων «Αλέξανδρος Παπαδολιάς» Πνευματική Εστία Σπάρτης. (Λυκούργου και Χαμαρέτου). 

Παγκόσμιοι  Συνθέτες που επηρέασαν Μεγάλους Έλληνες Ποιητές και αντίστοιχα Μεγάλοι Έλληνες Ποιητές που επηρέασαν  Σύγχρονους Έλληνες Συνθέτες.

Ο Μάνος  Χατζιδάκις και Ρώσοι συνθέτες του 20ού αιώνα με τον Νίκο Γκάτσο, ο Μότσαρτ με τον Οδυσσέα Ελύτη και ο Ελύτης με τον Δημήτρη Λάγιο, ο Μπετόβεν με τον Γιάννη Ρίτσο και ο Ρίτσος με τον Μάριο Τόκα, ο Ντεμπυσσύ με τον Νίκο Καββαδία και ο Καββαδίας με τον Γιάννη Σπανό, ο Σοπέν με τον Νικηφόρο Βρεττάκο και ο Βρεττάκος με την Τερψιχόρη Παπαστεφάνου θα μας οδηγήσουν στο αβασίλευτο φώς το βράδυ της Πέμπτης

Σάββατο 3 Ιουνίου και ώρα 7 μ.μ. – Εθνικό Ωδείο Σπάρτης - Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΙΑΝΟΥ  «οι ήχοι του πιάνου θα διαχέονται και θα  μεταβάλλουν ολόκληρο το τοπίο» . Συμμετέχουν οι μικροί και μεγάλοι σπουδαστές Πιάνου του Εθνικού Ωδείου. Την Καλλιτεχνική και Μουσική επιμέλεια έχουν αναλάβει οι καθηγήτριες Πιάνου : Μαρία Βελμάχου, Ελένη ΜέντηΣοφία  Κόκκορη,ΟlgaFialo, Εύα  Ζαχαριά, Παναγιώτα  Σουλιώτη, σε ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο του Ωδείου μας. (Λεωνίδου 72)

Πέμπτη 8 Ιουνίου – Κυριακή 11 Ιουνίου

➢ Διεθνές Φόρουμ Σπαρτιατικών Σπουδών «Η Αρχαία Σπάρτη στον 21ο Αιώνα: Σύγχρονες Τάσεις και Νέες Εξελίξεις» 

Συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο του Νόττινχαμ , την Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης

Σάββατο 10 Ιουνίου

➢ Πεζοπορία στο Καταφύγιο του Ταΰγετου Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος διοργανώνει πεζοπορία από το σημείο Μαγγανιάρης στο Καταφύγιο του Ταϋγέτου στις 10 Ιουνίου 2023. Στην τοποθεσία Μαγγανιάρης θα ξεκινήσει ένα μαγευτικό οδοιπορικό στη σκιά του ορεινού δάσους των μαυρόπευκων και των κρυστάλλινων πηγών της διαδρομής προς το καταφύγιο. 

Το Καταφύγιο χτίστηκε το 1962 στη θέση “Βαρβάρα” σε υψόμετρο 1.550 μέτρων, κάτω από την εμβληματική κορυφή του Προφήτη Ηλία, της ψηλότερης κορυφής του Ταϋγέτου και της Πελοποννήσου. 

Παρασκευή 16 Ιουνίου

➢ Επίδειξη Οικιακής Κηποτεχνίας

Παρουσίαση από τον κ. Ιωάννη Αλεξόπουλου, MSc Agronomist, με επίδειξη βασικών αρχών οικιακής κηποτεχνίας, όπως μεταφυτεύσεις φυτών, επιλογή υποστρώματος σε γλάστρες, βασικές αρχές λίπανσης φυτών και ανθών, βασικές αρχές βιολογικής φυτοπροστασίας, καθώς και βασικές αρχές συντήρησης κήπου. 

Θα αναλυθούν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα φυτεμένων μπαλκονιών και ταρατσών, καθώς και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός χώρου με οργανωμένη φύτευση ψυχαγωγίας. 

Τέλος, θα γίνει μια πρώτη γνωριμία του κοινού με τη λαχανοκομία και ιδιαίτερη παρουσίαση σύγχρονων μορφών εξειδικευμένων προϊόντων γαστρονομίας όπως φύτρες και βρώσιμα λουλούδια. Παράλληλα με την παρουσίαση θα γίνεται διαδραστική επίδειξη και μετά το πέρας αυτής θα δοθεί αρκετός χρόνος για Q&A (ερωτήσεις - απαντήσεις). Η επίδειξη θα πραγματοποιηθεί στο Κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης.

Είσοδος Ελεύθερη

Τετάρτη 21 Ιουνίου

➢ «Το Παιχνίδι των Τεσσάρων Πολέμων»

Θεατρική Παράσταση πέντε σχολείων δευτεροβάθμιας του Δήμου Σπάρτης.  

Συμμετέχουν το 1ο Γυμνάσιο Σπάρτης, το 1οΓΕΛ Σπάρτης, το 2ο Γυμνάσιο Σπάρτης, το 2οΓΕΛ Σπάρτης και το 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης.

Η θεατρική παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σπάρτης. 

Συνδιοργάνωση με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης

Παρασκευή 23 Ιουνίου

➢ 7οΜουσικοχορευτικό ΟδοιπορικόΤα Φύλα των Ελλήνων – Από την Κρήτη ως τη Θράκη» στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κοκκινόραχης.

Συνδιοργάνωση με το Πολιτιστικό Σύλλογο Κοκκινόραχης «Πάρνων»

Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου «Πάρνων», ο Χορευτικός Όμιλος Μεγάρων, ο Χορευτικός Παραδοσιακός Σύλλογος Ορφέας με έδρα τον Κολωνό και η Λαογραφική Ομάδα Λακωνίας.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά η παραδοσιακή ορχήστρα του Ηλία Πλαστήρα, καθώς επίσης και ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής από τη Κρήτη.

Τρίτη 27 Ιουνίου

➢ Συναυλία με τον Μανώλη Μητσιά και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Σπάρτης στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο

Στο πλαίσιο του 36ο Φεστιβάλ στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «50 Χρόνια Χρυσάφι» με τον Μανώλη Μητσιά και τον μαέστρο Σαράντο Κανελλάκο με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Σπάρτης.

Ο Μανώλης Μητσιάς θα πλαισιώνεται επί σκηνής από τους μουσικούς του και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Σπάρτης!

Είσοδος Ελεύθερη

Παρασκευή 30 Ιουνίου – Κυριακή 2 Ιουλίου

➢ Τριήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένων στους διάσημους ιστορικούς οργανοποιούς Αναστάσιο και Επαμεινώνδα Σταθόπουλο - Συνδιοργάνωση ΝΠΠΠ με τη Πνευματική Εστία Σπάρτης

• Masterclass Οργανοποιίας με καλεσμένο τον Ιταλό Οργανοποιό Λορένζο Λίππι (Lorenzo Lippi-www.Lippi.net) απευθύνεται μόνο σε άτομα με εμπειρία στην κατασκευή μουσικών οργάνων, και λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ο Lorenzo Lippi είναι ένας από τους πιο αξιόλογους Ιταλούς οργανοποιούς, γνωστός για τα εκλεπτυσμένα έργα του και για την υψηλή ποιότητα ήχου των οργάνων του. Ξεκίνησε την καριέρα του κυρίως με την κατασκευή μπαρόκ και αναγεννησιακών οργάνων  και αργότερα, για χρόνια, με κλασικές κιθάρες και μαντολίνα. Διδάσκει στο «Civica Scuola di Liuteria» του Μιλάνου από το 1979 και είχε ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση μεγάλου μέρους των σημερινών Ιταλών και όχι μόνο, οργανοποιών. Είναι  γνωστός επίσης για τις οργανολογικές και τεχνολογικές του μελέτες, ενώ είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων σχετικών με την οργανοποιία. Πρόσφατα συνέβαλε με άρθρα του στη νέα έκδοση του «Grove Dictionary of Musical Instruments». Συχνά προσκαλείται να δώσει διαλέξεις και master class στο εξωτερικό.

Έχει τιμηθεί με το Πρώτο Βραβείο και Χρυσό Μετάλλιο στον «Τρίτο Διεθνή Διαγωνισμό Κατασκευής Οργάνων» στο Pisogne (BS).

Αρκετοί μουσικοί σε όλο τον κόσμο (Ιαπωνία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία, ΗΠΑ, Ελβετία, Κίνα, Κορέα, Ταϊβάν, Μεξικό και Ελλάδα) ερμηνεύουν με τα όργανα του LorenzoLippi.

Η διάρκεια του Masterclass θα είναι από το απόγευμα της Παρασκευής, 30/6 έως το πρωί της Κυριακής, 2/7.

• Έκθεση Μουσικών Οργάνων με αφορά σταιστορικά όργανα της οικογένειας Σταθόπουλου, και θα είναι ανοιχτή στο κοινό στη διάρκεια του τριημέρου στην αίθουσα και «Αλ. Κουρής» του Πνευματικού Κέντρου Σπάρτης. Είσοδος Ελεύθερη

• Συναυλία της Αθηναϊκής Μαντολινάτας Νικόλαος Λάβδας

Η μουσική εκδήλωση θα είναι μια συναυλία με ντουέτο μαντολίνο-κιθάρα, της Αθηναϊκής Μαντολινάτας Νικόλαος Λάβδας, με εκτελεστές τους δασκάλους της Αθηναϊκής Μαντολινάτας κκ Γιώργο Γουμενάκη και Μιχάλη Σιδηρόπουλο, και θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Παρασκευής 30 Ιουνίου στο Κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης! Είσοδος Ελεύθερη

Δευτέρα 17 Ιουλίου

Θα έχουμε τη χαρά και τη τιμή να υποδεχθούμε στη Σπάρτη περίπου 30 Μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε. - World Hellenic Inter-Parliamentary Association (PADEE-WHIA)) που απαρτίζεται από ελληνικής καταγωγής βουλευτές νομοθετικών σωμάτων της αλλοδαπής!

14-17 Ιουλίου 

Πανελλήνια εξόρμηση ερασιτεχνών αστρονόμωνστο χώρο του ορειβατικού καταφυγίου του ΕΟΣ Σπάρτης στη θέση Αρνόμουσγα στον Πάρνωνα το διάστημα 14-16 Ιουλίου 2023. 

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2023 ΣΑΪΝΟΠΟΥΛΕΙΟΥ — ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Τρίτη  27 Ιουνίου

9.30μ.μ.

Συναυλία Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Σπάρτης με το Μανώλη Μητσια

Δευτέρα  3 Ιουλίου

9.30μ.μ.

Λαογραφική Ομάδα Λακωνίας – «ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ (;)» 

Δευτέρα 10 Ιουλίου

9.30μ.μ.

Συναυλία Έλενας Παπαρίζου (?) 

Τετάρτη 12 Ιουλίου

9.10μ.μ.

«Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη 

Σάββατο15Ιουλίου

9.00μ.μ.

CamerataJunior 

Πέμπτη20 Ιουλίου

9.30μ.μ.

«Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού»   του Ντάριο Φο

Δευτέρα31Ιουλίου

9.30μ.μ.

«Βάτραχοι» του Αριστοφάνη

Δευτέρα 7 Αυγούστου

9.30μ.μ.

«Ηλέκτρα» του Σοφοκλή

Διάστημα 7-23 Αυγούστου

εκδήλωση σε νερόμυλομε επικρατεστερη τη συναυλια κρουστων με την lamia Bedioui

Τετάρτη 23 Αυγούστου 

9.30μ.μ.

Συναυλία Ελεονώρα Ζουγανέλη - Ελευθερία Αρβανιτάκη??

Δευτέρα28Αυγούστου

 9:30μμ

«Γυάλινος Κόσμος» του Τενεσί Ουίλιαμς

Αρχές Σεπτεμβρίου 

«Μήδεια» του Μποστ από Θεατρικό Εργαστήριο Νέων Δήμου Μονεμβασίας

Αρχές Σεπτεμβρίου

Εικαστικό Φεστιβαλ στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου!

Η προετοιμασία έχει ήδη ξεκινήσει.

Εντωμεταξύ… ‘ζωντανεψαμε‘ τον κήπο του μουσείου. Τον ανοίξαμε στο κοινό και συνεχίζουμε με την διοργάνωση και άλλων εκδηλώσεων.

Αρχές Αυγούστου - Σεπτέμβριος

Βράβευση Πνευματικών Δημιουργών

Ο  Δήμος  Σπάρτης,  θα  βραβεύσει  κάποιους  από  τους σημαντικότερους πνευματικούς δημιουργούς του τόπου μας, που έχουν βοηθήσει καταλυτικά στην πνευματική του άνθιση

Αρχές Αυγούστου - Σεπτέμβριος 

Προγραμματίζουμε ημερίδα με την συμμετοχή της Ένωσης πρώην Ελλήνων Βουλευτών και Ευρωβουλευτών!

Η Σπάρτη θα είναι ο πρώτος τόπος συνάντησης των Μελών της Ένωσης, ύστερα από πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής!

Οκτώβριος 2023

Σταδιακή επαναδραστηριοποίηση και καθιέρωση του «Sparta Economic & Politics  Forum»

Σχεδιάζουμε στα πλαίσια του SPARTA ECONOMIC & POLITICS FORUM, 

1.▪ Ίσως τη μεγαλύτερη συνάντηση Ελλήνων λογίων και φιλοσόφων που έγινε ποτέ με θέμα:

«Μια βραδιά με τους Φιλοσόφους: Το μέλλον της κοινωνίας: πλησιάζουμε την κοινωνία του Big Brother του Orwell, ή του Clockwork Orange του Anthony Burgess και του Stanley Kubrick, ή το Minority Report του Philip K. Dick και του Steven Spielberg;»
 
Ήδη η Νορβηγία έχει καταστεί the first cashless society (το Κράτος μπορεί να παρακολουθεί κάθε πληρωμή και ταμειακή και αγοραστική συμπεριφορά κάθε πολίτη και επισκέπτη), ενώ η Κυβέρνηση της Κίνας έχει αρχίσει μαζικό πρόγραμμα συγκέντρωσης από το διαδίκτυο κάθε πληροφορίας για την «κοινωνική συμπεριφορά» (China Social Credit Scoring System), κάθε πολίτη και ανάλογα θα τους βαθμολογεί! 
 
Η βαθμολογία θα οδηγεί αντίστοιχα σε ένα σύστημα ποινών ή διευκολύνσεων!! 
Όλα τα clicks καταγράφονται και οι γνωρίζουν τις αναζητήσεις, προτιμήσεις, συμπεριφορές του καθενός!!!
 
-Τι είναι η ευτυχία και πως να την αναζητήσεις;
 
-Πρέπει να αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα;
 
Όλα τα παραπάνω ερωτήματα και αρκετά ακόμα θα συζητηθούν και θα αναλυθούν στην «Μέρα με τους Φιλοσόφους», που προγραμματίζεται στην πόλη της Σπάρτης, με σπουδαία ονόματα στον χώρο τους, που θα προσκληθούν, όπως 
 
•ο Καθηγητής Alexander Nehamas του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, 
•ο Στέλιος Ράμφος, 
•η Μαρία Ευθυμίου, 
•ο Παντελής Μπουκάλας, 
•ο Απόστολος Πιερρής, 
•ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, 
•ο Κώστας Συνολάκης (Πρόεδρος του Κολλεγίου Αθηνών), 
•ο Θεοδόσης Τάσιος [φιλόσοφος, Ποκιτικός Μηχανικός, Καθηγητής στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο]

•ο Θεοφάνης Τάσης [Διδάσκει Σύγχρονη Πρακτική Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο http://laconiatv.gr/w/load.php?modules=skins.minerva.content.styles.images&image=a.external%2C+.mw-parser-output+a.external&format=original&lang=el&skin=minerva&version=n7hzo'); background-size: 10px; color: #795cb2; text-decoration: none; background-position: right center; background-repeat: no-repeat;" data-auth="NotApplicable" data-linkindex="2">Alpen- Adriaστην Αυστρία και είναι επισκέπτης καθηγητής στο http://laconiatv.gr/w/load.php?modules=skins.minerva.content.styles.images&image=a.external%2C+.mw-parser-output+a.external&format=original&lang=el&skin=minerva&version=n7hzo'); background-size: 10px; color: #795cb2; text-decoration: none; background-position: right center; background-repeat: no-repeat;" data-auth="NotApplicable" data-linkindex="3">Universität St. Gallen στην Ελβετία. Διετέλεσε Stanley J. Seeger Fellow στο Πανεπιστήμιο του Princeton, Marie Curie Fellow στο Université Saint-Louis στις Βρυξέλλες και Erasmus Fellow στο Freie Universität Berlin.] και άλλοι. 
 

2.▪ «Συμπόσιο για τη λεγόμενη «Παγίδα του Θουκυδίδη» -The Τhucydides Trap!

Δηλαδή, για το αν είναι αναπόφευκτη η ρήξη και η σύρραξη μεταξύ Η.Π.Α. και Κίνας, όπως κατέστη αναπόφευκτη η ρήξη της παραδοσιακής ηγεμονικής δύναμης που ήταν η Σπάρτη, με την επικίνδυνα ανερχόμενη Αθήνα;

3.▪ Διεθνές Συμπόσιο με θέμα : «Από τις Ρήτρες του Λυκούργου και το πολίτευμα της Σπάρτης, στη συνέλευση της Καλαμάτας και στα Συντάγματα της Επαναστατημένης Ελλάδας» (Η συνέλευση της Καλαμάτας ψήφισε τη σύσταση της Μεσσηνιακής Γερουσίας (25 Μαρτίου 1821)». 

Δύο μήνες αργότερα, στη συνέλευση της Μονής των Καλτεζών (26 Μαΐου 1821), αποφασίσθηκε η σύσταση της «Γερουσίας όλου του Δήμου των επαρχιών της Πελοποννήσου», γνωστή ως «Γερουσία των Καλτετζών», ή «Πελοποννησιακή Γερουσία» και συντάχθηκε το πρώτο επίσημο έγγραφο του Ελληνικού Κράτους «Πατρίς», που φυλάσσεται στη Βουλή των Ελλήνων. Η προσπάθεια πολιτικής διοργάνωσης συνεχίστηκε με τον Οργανισμό της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος (Μεσολόγγι, 9 Νοεμβρίου 1821), τη Συνέλευση των Σαλώνων (15-20 Νοεμβρίου 1821), που συνέταξε τη «Νομική Διάταξη της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος», ένα είδος Συντάγματος και θεσμοθέτησε τον Άρειο Πάγο ως μιάς μορφής 12-Μελούς Κυβερνητικής Επιτροπής, και στο Προσωρινό Πολίτευμα  (πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα του 1822) που υιοθετήθηκε από την Πρώτη Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου (1η Ιανουαρίου 1822). Στις 13 Απριλίου 1823, αναθεωρήθηκε το Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος, και ψηφίστηκε ο «Νόμος της Επιδαύρου» (δείχνοντας τη συνέχεια του νέου Συντάγματος με το προηγούμενο). Είχε 99 παραγράφους και έδινε το δικαίωμα της ιδιοκτησίας σε όλα τα άτομα που βρίσκονταν στην Ελλάδα, χωρίς περιορισμό στην ιθαγένειά τους. Το Σύνταγμα αυτό αντικαταστάθηκε το 1827 από το «Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος» που ψηφίστηκε στην Τροιζήνα, κατά τη διάρκεια της Γ' Εθνοσυνέλευσης.  

ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ

Με τη βοήθεια των συνεργατών σου στα ΕΛΤΑ, εκδόθηκαν για λογαριασμό του Δήμου Σπάρτης 4 πανέμορφες σειρές συλλεκτικών γραμματοσήμων και έχουμε ήδη σχεδιάσει άλλες οκτώ (8)!

Μάλλον είναι η πρώτη φορά στην Ευρώπη (ίσως και στον κόσμο), που γίνεται τέτοια δημιουργική συνεργασία μεταξύ Δημοτικής Αρχής και Post Office για την ανάδειξη πτυχών της ιστορίας μιας τέτοιας σπουδαίας Πόλης με τέτοιο brand name - που το αποτέλεσμα της έχει και έντονο πατριωτικό ενδιαφέρον για τη Πατρίδα μας!

Η διάθεση στην αγορά των επετειακών γραμματοσήμων που εξέδωσε το 2021 ο Δήμος Σπάρτης σε συνεργασία με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, έχει ήδη ξεκινήσει!

Αυτή η μοναδική και πρωτοποριακή πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, αναμένεται να συμβάλλει ουσιαστικά στην προβολή της πόλης σε φιλοτελιστές και άλλους ενδιαφερόμενους (ομογενείς, επισκέπτες, κ.α.) σε όλο το κόσμο!

Οι σειρές γραμματοσήμων που μπορούν να προμηθευτούν οι πολίτες αφορούν τέσσερις θεματικές ενότητες, άμεσα συνυφασμένες με την ιστορία της πόλης:

    - Η Ωραία Ελένη με τα μάτια των ζωγράφων της Δύσης

    - Λυκούργος, ο μεγαλύτερος νομοθέτης όλων των εποχών

    - Σπαρτιάτισσες, με έμφαση στη Σπαρτιάτισσα Μητέρα

    - Μυστράς – Παλαιολόγεια, τιμή στον Κωνσταντίνο ΙΑ’ Παλαιολόγο  

Επιπλέον, ετοιμάζονται ακόμα εννέα επετειακές σειρές. 

[Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος χρειάστηκε πολύμηνη έρευνα και επικοινωνία με μουσεία και πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Μουσείο της Ρώμης, το Μουσείο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, το Παλάτι των Μεδίκων στη Φλωρεντία αλλά και το υπουργείο Πολιτισμού καθώς όλοι οι παραπάνω φορείς, παραχώρησαν αφιλοκερδώς τις σχετικές άδειες, ώστε να χρησιμοποιηθούν απεικονίσεις από σημαντικά έργα τέχνης στα γραμματόσημα. Φυσικά, η συμβολή των Ελληνικών Ταχυδρομείων και ιδιαίτερα του γραφιστικού τους τμήματος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τελική μορφή των γραμματοσήμων που θα βρεθούν σε κάθε άκρη του πλανήτη.  

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τα γραμματόσημα στην επίσημη ιστοσελίδα του Δικτύου  Συνεργασίας για την Ανάπτυξη των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα «Evrosparta» (www. www.evrosparta.gr)

Φεστιβάλ, Εκδηλώσεις, Διαγωνισμοί

▪ ποίησης

▪ χορού - πάνω από 10 είδη (παραδοσιακοί, Latin, Madison, Χάλι-Γκαλι, Μπόσα Νόβα, κλπ.)

▪ μουσικής (λαϊκής, rick, jazz, κλασσικής)

▪ γυμναστικής

▪ γιόγκα

▪ πολεμικών τεχνών

▪ σπαρτιατικής κουζίνας

▪ παιδικού θεάτρου

▪ Αρχαίας Ελληνικής διατροφής και Μέλανα Ζωμού!

▪Γαστρονομίας σε Σπάρτη και Καρυές

▪ παρουσιάσεις μεταλλουργών για το πως κατασκεύαζαν τα όπλα την αρχαία εποχή

▪ παρουσιάσεις βιβλίων σχετικών με τη Σπάρτη, 

▪ Σειρά διαλέξεων για τον Δωρικό πολιτισμό από τον φιλόσοφο Απόστολο Πιερρή

▪Τουρνουά Σκάκι

▪Τουρνουά Τάβλι

▪ Παγκόσμιο Συνέδριο Γλωσσολόγων για τη διάσωση της αρχαίας Σπαρτιατικής Διαλέκτου - της Τσακωνικής!

https://www.bbc.com/travel/story/20201215-the-last-speakers-of-ancient-sparta?ocid=Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

▪Διοργάνωση στα μέσα Μαΐου 2022, ΗΜΕΡΑΣ ΚΙΝΑΣ = CHINA DAY με 

•Κινεζική κουζίνα, .•Συμπόσιο για τον φιλόσοφο Κομφούκιο και τον Λυκούργο, •επίδειξη Κουνγκ Φου, Τάϊ-Τσί•επίδειξη ειδικής κινεζικής τέχνης Καλλιγραφίας, •επίδειξη ειδικής Κινεζικής τέχνης Χαρτοκοπτικής, και χαρταετού, κ.α.!!

▪Μεγάλη Έκθεση Εικαστικών στον Προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης!

▪ Σχεδιάζουμε μια σειρά διαλέξεων και παρουσιάσεων στους δημότες μας και την επιστημονική κοινότητα της Σπάρτης για τις έρευνες στον Άγιο Βασίλειο, στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού μας Μουσείου - ίσως και με πρωτοποριακή αντιστοίχηση μεταξύ Ομήρου, φιλολογικών πηγών, ιστορικών δεδομένων και αρχαιολογικών ευρημάτων για την Λακεδαίμονα.

Και τη διαχρονική συνέχεια και τη σημασία της περιοχής από το Παυλοπέτρι μέχρι τον Άγιο Βασίλειο - Αμύκλες - Πελλανα - κάθοδο Δωριέων - Λυκούργο - καθώς και πληροφορίες για την ηλικία, το φύλο, τη διατροφή, την φυσική κατάσταση, τις συγγενικές σχέσεις, την προέλευση και την κοινωνική θέση αυτών που τάφηκαν στο νεκροταφείο την εποχή που ο Αγιος Βασίλειος ήδη σιγά-σιγά εδραίωνε τη θέση του ως το κέντρο της μυκηναϊκής Λακωνίας, το μέγεθος και την εξέλιξη του οικισμού - πληροφορίες που ίσως αλλάζουν άρδην την εικόνα του μυκηναϊκού κόσμου που έχουμε αυτή τη στιγμή. 
 

▪ Με τον δάσκαλο της φυσικής καλλιέργειας και διατροφικής αυτάρκειας, Παναγιώτη Μανίκη, θα διοργανώσουμε 17-18 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Γουδέ, την «Γιορτή της Αυτάρκειας», που θα περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή ταινιών και πρακτικά εργαστήρια όπως για το πως να φτιάχνεις 

-Ψωμί, τραχανά, χυλοπίτες

-Σαπούνι, κηραλοιφές

-Τυρί, γιαούρτι

-Κεραμική για παιδιά και ενήλικες

-Υφαντική

-Βότανα για πρακτικό φαρμακείο στο σπίτι

-Αποξήρανση φρούτων και λαχανικών

-Ταρατσόκηποι

-Τα παιδιά παίζουν με σβόλους

-Ξυλουργική για παιδιά

• Θα υπάρξει συλλογική κουζίνα με προιόντα βιολογικής και φυσικής καλλιέργειας.

• Αυτά σε στενή συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ ΚΟΙΝΟΒΙΟ και το σύλλογο ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Εκδήλωση και Μνημόσυνο στις 17 Ιουνίου για τους ήρωες που έδωσαν Μάχη και θυσιάστηκαν από τους 485 αγωνιστές, οι 300, ως νέοι «300», στο Σκουλένι στη Ρουμανία στις 17 Ιουνίου 1821

▪Εκδηλώσεις για τη Μικρασιατική Καταστροφή 1922

▪Παρουσιάσεις για τα εκπληκτικά ευρήματα σε Άγιο Βασίλειο, Αμύκλες (Θολωτό Τάφο του Βαφειού) και Πελλάνα (Βασιλικός; Τάφος)

▪ Μικρή Απέλλα, όπου στη Πλατεία της Σπάρτης ή στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, ή αλλού, θα στήνουμε ένα ωραίο σαλόνι όπου θα συζητιώνται με τους υψηλούς καλεσμένους διάφορα θέματα φιλοσοφίας, ιστορίας, κοσμολογίας, ιατρικής, θεάτρου, τεχνών, ποίησης, γεωπολιτικής, κ.α.

▪ Στις 06 Ιουλίου με το ASSOCIATION OF THE USA ARMY και το UNIVERSITY OF NOTTINGHAM, Συμπόσιο με θέμα «Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ: ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ: Από τις Θερμοπύλες και τον Γρανικό στο Αφγανιστάν και την Ουκρανία! 

Ποιες είναι οι συνιστώσες της νίκης;» 

▪ Εκδηλώσεις σε συνεργασία με 

•το Ἰνστιτούτο Ἔρευνας Βυζαντινοῦ Πολιτισμοῦ στὸν Μυστρὰ, 

•την Εταιρεία Λακωνικών Σπουδών, τη Πνευματική Εστία Σπάρτης, 

•το University of Nottingham, 

•το University of Connecticut, 

•το The American College of Greece, 

•την οργάνωση ICC WOMEN SPARTA, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Περιοχής, κ.α.!

▪Ενίσχυση και πανελλήνια προβολή τοπικών παραδοσιακών Εκδηλώσεων και Πανηγυριών

✓ Η Γιορτή της Ελιάς και του Λαδιού στη Σελλασία

✓ Η Γιορτή του Κάστανου στην Άρνα

✓ Η Γιορτή του Τσίπουρου στο Γεωργίτσι

✓ Η Γιορτή της Πιταρούδας στα Χρύσαφα

✓ Η Γιορτή της Μπουκουβάλας στο Καστόρι

✓ Η σχεδιαζόμενη Γιορτή του Κρασιού στους Γοράνους

✓ Έκθεση Βιβλίων Σπαρτιατών ερευνητών και συγγραφέων ή βιβλίων που έχουν να κάνουν με τη Σπάρτη.

✓ Το Πανηγύρι του Μυστρά

✓ Η Έκθεση Λακωνικών Προϊόντων στο Μετρό στο Σύνταγμα

✓ Η διοργάνωση της SPARTAGROTICA = Διεθνούς Έκθεση Σπαρτιατικών Προϊόντων 

✓ Ανάδειξη άλλων αξιόλογων πρωτοβουλιών, όπως η lolivers.org, η η Southern Lights.org της Σάϊλας Ντάρμου

(http://thesouthernlights.org/εισαγωγή-στα-βρώσιμα-δάση-και-στην-περ-2/?lang=el) και άλλων που θα δημιουργηθούν σαν αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας!

▪ Διοργάνωση Διεθνών Συμποσίων με θέματα, όπως:

▪ Το Μοναδικό και Αμίμητο Σύνταγμα του Λυκούργου

▪ Τη Μάχη των Θερμοπυλών

▪ Τις Γυναίκες στη Σπάρτη

▪ Το νόημα του Δωρικού Πολιτισμού

▪ Τον Πελοποννησιακό Πόλεμο

▪ Την άνοδο και τη Πτώση των Ηγεμονικών Δυνάμεων

▪ Βίοι Παράλληλοι: Σπάρτη-Αθήνα-Ρώμη-Washington

▪ Λυκούργος και Κομφούκιος

▪ Λυκούργος και Καποδίστριας

▪ Μαθήματα από τη Σπαρτιατική Ηθική και τις Σπαρτιατικές Ηγετικές Αρετές

▪ Λυκούργος και Αμερικανικό Σύνταγμα

▪ Λυκούργος και Βρετανικό Σύνταγμα

▪ Λυκούργος και Ρώμη

▪ Σπάρτη και Ιαπωνία (ή ταν ή επί τάς και Σαμουράϊ!)

▪ Σπάρτη και Αίγυπτος (κατά τον Ηρόδοτο, οι Σπαρτιάτες βασιλείς είχαν Αιγυπτιακή καταγωγή μέσω Ιούς και Περσέα)

▪ Σπάρτη και Ισραήλ (κατά τους Μακκαβαίους Α’ και Β’, οι Σπαρτιάτες και οι Ισραηλίτες ήταν ‘αδέλφια’!

ΣΤΟ ΜΥΣΤΡΑ 

▪ Βιλλεαρδουίνοι- Γάλλοι και Μυστράς 

▪ Παλαιολόγεια 2024

▪ Μυστράς και Αναγέννηση

▪Η Οικουμενική Σύνοδος στην Φερράρα για την Ένωση των Εκκλησιών

▪ Πλήθων και Αναγέννηση

▪Αίτια Παρακμής του Βυζαντίου

▪ Λεωνίδας, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και  1821: Θυσία για την Ελευθερία

▪ Συμπόσιο σχετικά με τον ρόλο της Μικράς Ασίας ως κυψέλη της πίστεως στον Ένα και Μοναδικό Θεό ήδη από την αρχαιότητα:

1.      οι μονοθεϊστικές διδασκαλίες αρχαίων φιλοσόφων με καταγωγή από την Μ. Ασία [Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος (610-545 π.Χ.), Ξενοφάνης ο Κολοφώνιος (570-480 π.Χ.), Θαλής του Μιλήσιος (624-546 π.Χ.)] και την επίδρασή τους στη διαμόρφωση φιλοσοφικών θέσεων περί μονοθεϊσμού στην κλασική αρχαιότητα (π.χ. Σωκράτης, Αριστοτέλης, Πλάτωνας, Πυθαγόρας, Ηράκλειτος, κλπ).  

2.      μονοθεϊστικές αντιλήψεις της αρχαίας λατρείας του Ύψιστου Θεού στην Μ. Ασία ( με κυριότερο το ιερό του Ύψιστου Θεού στα Οινόανδα της Λυκίας του 3ου αι. μ.Χ.) καθώς π. 300 επιγραφές από τη Μικρά Ασία και τις γειτονικές περιοχές (μεταξύ του 2ου και του 4ου αιώνα μ.Χ.)

3.      η Μ. Ασία ως τόπος συνύπαρξης λαών με μονοθεϊστική πίστη (π.χ. Χριστιανοί – Ισλαμιστές) μέχρι το 1922

4.      Τρεις από τις Επτά Εκκλησίες που αναφέρονται  στο Βιβλίο της Αποκάλυψης βρίσκονται στα παράλια της Μικράς Ασίας: Εφέσου, Σμύρνας και Μιλήτου.

5.      Ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε και στελέχωσε τη χριστιανική κοινότητα της Εφέσου και παρέμεινε εκεί 3 χρόνια στοχαζόμενος και θεολογώντας, με πρόδηλη και εμφανή την επίδραση τόσο των κειμένων της  Παλαιάς Διαθήκης όσο και της  αρχαίας ελληνικής γραμματείας.

▪ Δημιουργήσανε  το «ΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ 5 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», δηλαδή Σπάρτης - Άργους - Κορίνθου - Αθήνας - Θήβας, με στόχο την κοινή προβολή και ανάδειξη της σημασίας των πόλεων αυτών στην ιστορία μας και στη Παγκόσμια ιστορία και πολιτισμό, την διοργάνωση ειδικών Εκδηλώσεων, υπερ-Μαραθωνίου Θήβας - Σπάρτης, προσέλκυση επισκεπτών, κ.α. 

▪ Δημιουργούμε  το ΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ 4 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΥΣΤΕΡΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», δηλαδή Μυστρά - Διδυμότειχου - Άρτας - Θεσσσλονίκης

▪ Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στη δημιουργία της αδελφότητας με τις άμεσες αποικίες μας: Σπάρτη - Τάρας -  Ηράκλεια –  και ίσως Θήρα και Κυρήνη Λιβύης;!

▪ Στη συνέχεια θα δημιουργήσουμε  το Δωρικού πολιτιστικού δίκτυο που είχε ως Μητρόπολη τη Σπάρτη: Δωδώνη - Δωρίς - Σπάρτη - Άργος - Κόρινθος - Σικυών - Μέγαρα - Επίδαυρος - Αίγινα -  Μεσσήνη - Δωρικές Κυκλάδες – Δωρική Εξάπολις - Ρόδος - Αλικαρνασσός - Κνίδος - Κως - Λίνδος -Ιαλυσός - Κάμιρος – Δωρική Κρήτη (Γόρτυς, Λύκτος) και στη Δωρική Μεγάλη Ελλάδα (Συρακούσαι κ.α.)

▪ Ίσως και δημιουργία του Συνδέσμου (alliance) των σπουδαιότερων πόλεων της Κλασσικής Περιόδου: Σπάρτη - Αθήνα - Ρώμη - Αλεξάνδρεια - Βαβυλών - Συρακούσες - Καρχηδών - Κάιρο – Ιερουσαλήμ - Τύρος - Σιδών

 Προγραμματίζουμε:

▪  Με την Πρεσβεία των ΗΠΑ και πολλά Πανεπιστήμια: Λυκούργος και Αμερικανικό Σύνταγμα: στην Washington DC, Συμπόσιο με θέμα «Το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Λυκούργος»! (Το σύνταγμα των ΗΠΑ έχει πάρει πολλά στοιχεία από τις Ρήτρες του Λυκούργου: Διπλή Αρχηγία = Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος, Γερουσία, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι και Commander-in-Chief, κ.α.)

▪  Στο Λονδίνο 09/03/22 πραγματοποιήσαμε σπουδαίο συμπόσιο με το NOTTINGHAM UNIVERSITY  -σε Αίθουσα της ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΛΟΡΔΩΝ του Βρετανικού Κοινοβουλίου με θέμα: «Λυκούργος και Βρετανικό Σύνταγμα: Βίοι Παράλληλοι: Τα Πολιτεύματα της Σπάρτης και του Ηνωμένου Βασιλείου»!

Τι κοινά είχαν / έχουν: και τα δύο Συνταγματικές Μοναρχίες, και τα δύο ‘άγραφα’, και παραλληλισμός Βουλής των Λόρδων και Σπαρτιατικής Γερουσίας!

▪Με τη Κινεζική Πρεσβεία πραγματοποιήσαμε συμπόσιο με θέμα: Λυκούργος και Κομφούκιος Parallel Lives

▪  Με την Ιαπωνική Πρεσβεία: Σπάρτη και Ιαπωνία: Η Ηθική του “ή τάν ή επί τάς” και των Σαμουράϊ

▪  Με την Ιταλική Πρεσβεία: Λυκούργος και Ρώμη στις Αίθουσες της Ιταλικής Γερουσίας στη Ρώμη, σε συνεργασία με το European Public Law Organization (EPLO), του Καθηγητή Σπύρου Φλογαΐτη, Συμπόσιο για τον «Λυκούργο και το Πολίτευμα της Ρώμης» (οι Ρωμαίοι σε πολλά αντέγραψαν το πολίτευμα του Λυκούργου)! 

▪  Με την Αιγυπτιακή Πρεσβεία: Σπάρτη και Αίγυπτος (κατά τον Ηρόδοτο 6.53.2, οι Σπαρτιάτες βασιλείς είχαν Αιγυπτιακή καταγωγή μέσω Ιούς και Περσέα  -  «οἱ τῶν Δωριέων ἡγεμόνες Αἰγύπτιοι ἰθαγενέες.»)

▪  Με τη Γαλλική Πρεσβεία:  Πρεσβεία: Βιλλεαρδουίνοι - Γάλλοι και Μυστράς

▪Δεδομένου ότι ο Μυστράς κτίστηκε από Φράγκους = Γάλλους, συνεργασία με το Institute Francais για την ανάδειξη της ιστορικής αυτής σχέσης και με την περιοχή τησ Champagne απ’όπου καταγόταν η οικογένεια των Βιλλεαρδουίνων. 

-      Διοργάνωση workshop με το Slow Tourism Lab / link: https://www.slow-tourisme-lab.fr/fr/ 

▪  Με την Ισραηλινή Πρεσβεία: Σπάρτη και Ισραήλ (κατά τους Μακκαβαίους Α’ και Β’, οι Σπαρτιάτες και οι Ισραηλίτες ήταν ‘αδέλφια’)!