Κάλεσμα του Ινστιτούτου Σπάρτης για συμμετοχή στο 4ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την Σπάρτη (video)

Σεπτεμβρίου 05, 2024

Συνέντευξη τύπου προχώρησε σήμερα 4 Σεπτεμβρίου 2024 το ΔΣ του Ινστιτούτου Σπάρτης σχετικά με την διεξαγωγή του 4ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για την Σπάρτη

 

Στην Συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου παραβρέθηκαν τα μέλη του ΔΣ του Ινστιτούτου Σπάρτης, κ Αναστασία Κανελλοπούλου , Πρόεδρος του ΔΣ , κ Αθανασία Αντωνίου , Γραμματέας του ΔΣ και  κ Παναγιώτης Γεωργανές , μέλος του ΔΣ. 

Η κ Κανελλοπούλου κάλεσε τους  Σπαρτιάτες και τις Σπαρτιάτισσες να συμμετέχουν στις εργασίες του Συνεδρίου και να δείξουν με την συμμετοχή τους ότι συμφωνούν με την αξία τέτοιων διοργανώσεων για την πόλη μας. 

Παρουσίασε την πολιτική του Ινστιτούτου Σπάρτης σε σχέση με την παρουσία της Σπάρτης στον πολιτιστικό τουρισμό και στην δημιουργία διεθνών συμμαχιών για την υποστήριξη της Σπάρτης και ανακοίνωσε τα μελλοντικά σχέδια για το 2025 και το 2026. 

Η κ Κανελλοπούλου ενημέρωσε ότι για το 2025 ήδη έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού το νέο Συνέδριο για την Σπάρτη που θα ασχοληθεί με την εκπαίδευση στην αρχαία Σπάρτη. 

Τέλος ανακοίνωσε ότι το 2026 το 6ο Συνέδριο για την Σπάρτη θα διοργανωθεί  στην Sparta του New Jersey, η οποία είναι η τιμώμενη Σπάρτη στο φετινό 4ο Συνέδριο.   Eκπρόσωπος της Sparta New Jersey  και συγκεκριμένα  ο πρώην Δήμαρχος κ Daniel Chiariello,  θα είναι παρών  στο Συνέδριο της 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2024 και θα απευθύνει χαιρετισμό εκ μέρους της Δημοτικής αρχής της Sparta New Jersey

Η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης ευχαρίστησε τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης για την σταθερή στήριξη των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου Σπάρτης και απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στους Συνέδρους που φθάνουν από πολύ μακριά και στους χορηγούς του Συνεδρίου που είναι το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Δήμος Σπάρτης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η ΕΡΤ ως χορηγός επικοινωνίας  και ιδιώτες χορηγοί.

Στην συνέχεια η κ Αθανασία Αντωνίου, γραμματέας του ΔΣ του Ινστιτούτου Σπάρτης  παρουσίασε την φιλοσοφία του Συνεδρίου και τους λόγους για τους οποίους επέλεξαν την θεματική του φετινού Συνεδρίου, αναδεικνύοντας την δυνατότητα που έχει μια τέτοια συζήτηση για τον λιτό βίο και την αμφισβήτηση του καταναλωτισμού και της πολυτέλειας που διακηρύσσει το οικονομικό σύστημα της  αρχαίας Σπάρτης, για την εποχή μας, καθώς και την ευκαιρία που προσφέρει το Συνέδριο να γίνουν συγκριτικές επισημάνσεις σε σχέση με τα οικονομικά προβλήματα της εποχής μας.

Η κ Αντωνίου συνέχισε την αναφορά της στο εύρος των εισηγήσεων που εκτείνονται από την γεωργική δραστηριότητα της αρχαίας Σπάρτης, μέχρι τον λιτό βίο και την άρνηση στην χλιδή και στην διαφθορά που επιφέρει ο πλούτος, καθώς και στο μοντέλο της Σπαρτιατικής κοινωνίας που οδήγησε την Σπαρτιάτισσα στην απόκτηση κληρονομικών δικαιωμάτων , πράγμα που την κατέστησε βασικό διαχειριστή των του Οίκου της και την ανέδειξε στην ξεχωριστή γυναίκα που τιμάται διαχρονικά σε όλα τα βάθη και τα πλάτη της ιστορικής πραγματικότητας.

Τέλος ο κ Παναγιώτης Γεωργανές, μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Σπάρτης,  αναφέρθηκε στα Πανεπιστήμια με τα οποία το Ινστιτούτο Σπάρτης συνεργάζεται για την πραγματοποίηση των Συνεδρίων. Επεσήμανε την σημαντική παρουσία των εκπροσώπων του Πανεπιστημίου  Sapienza  με τους Καθηγητές και τους Προέδρους των Τμημάτων της Νομικής - Ψηφιακής Κοινωνίας Καθηγητή Carta και της Κλασικής Αρχαιολογίας Καθηγητή  Piras, και ειδικότερα επεσήμανε την παρουσία ως Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου του συμπατριώτη μας Ακαδημαϊκού και ομότιμου Καθηγητή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών , κ Μιχάλη Σταθόπουλου.

Ο κ Γεωργανές αναφέρθηκε στις τρεις Συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του Σαββάτου και της Κυριακής και στις οποίες θα μιλήσουν εξαιρετικά έγκριτοι και έμπειροι περί τα οικονομικά γνωστοί Πανεπιστημιακοί και ερευνητές που έχουν αφιερώσει μεγάλο μέρος της επιστημονικής έρευνας στα θέματα της οικονομίας στην σύγχρονη εποχή , αλλά και στην αρχαιότητα και στην Σπάρτη ιδιαίτερα.

Last modified on Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2024 00:57